Thema is
Gezondheid
Publicatiedatum is

16 APRIL 2024

Imposant kunstwerk op Burg vraagt aandacht voor depressie en zelfdoding bij jongeren

Op jaarbasis worden 7 op de 10 Vlaamse jongeren met een psychische stoornis niet behandeld. De campagne Stille Strijd wil de drempel voor het zoeken van professionele hulp verlagen.

Stille Strijd Beeld

Op jaarbasis worden 7 op de 10 Vlaamse jongeren met een psychische stoornis niet behandeld. In Vlaanderen alleen gaat het jaarlijks naar schatting om 69.000 jongeren die een psychische stoornis hebben maar niet worden behandeld. Daarom vindt Stad Brugge het belangrijk om bij de ‘Stille Strijd’-campagne in te zetten op het verlagen van de drempel om professionele hulp te zoeken.

Stille Strijd is een kunstwerk van de Nederlandse kunstenaar SAZZA van het Power of Art House. SAZZA creëerde een standbeeld van een in elkaar gedoken meisje. Het staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Het beeld valt op door de 2,5 meter hoogte en de gele kleur. Zelfmoord is doodsoorzaak nummer één bij jongeren tussen 15 en 29 jaar. 

SAZZA wil met dit reizende kunstwerk de taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek op gang brengen. Het beeld zal van 16 april 2024 tot 7 mei op de Burg in Brugge staan. Daarna verhuist het beeld naar andere Belgische steden. 

Video's van Jong Volk op sociale media

Het beeld stelt een meisje voor dat een knalgele hoodie draagt. De gele kleur staat symbool voor de vrolijkheid die veel depressieve jongeren naar buiten uitstralen, terwijl het mentaal niet goed met ze gaat. Daarnaast is geel de kleur van hoop.

Brugge omarmt de 'Stille Strijd' om de drempel naar hulp te verlagen. Jong Volk, het online contentplatform voor Brugse jongeren, brengt op sociale media jongeren en hulpverleners samen met als doel de Stille Strijd te doorbreken. De Hangout video's van Jong Volk tonen hoe jongeren verbinding en steun kunnen vinden, vooral nu stress toeneemt met de examens in aantocht.

Vlaamse hulporganisaties

Aan het Stille Strijd beeld hangt een label met een directe verwijzing naar de Zelfmoordlijn1813 en een QR code die linkt naar de website www.stillestrijd.be

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 1813 of www.zelfmoord1813.be 

 

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media