#bijzonderzonder: campagne looft jongeren die geen cannabis gebruiken

23
mrt
2021

Vier op vijf van de 15- tot 17-jarigen gebruikt geen cannabis. Een klein deel experimenteert ermee en slechts een heel klein deel gebruikt regelmatig. Jongeren hebben geen cannabis nodig om straf uit de hoek te komen. Om die boodschap in de verf te zetten, is er de campagne #bijzonderzonder. Brugge doet mee.

Schepen van Preventie Mathijs Goderis: “Bijzonder Zonder is er in de eerste plaats voor jongeren van vijftien tot en met zeventien jaar die geen cannabis gebruiken: de overgrote meerderheid van de Brugse jongeren.
Cannabis is bij deze jongeren vaak wel aanwezig in hun leefwereld via leeftijdgenoten die gebruiken, geruchten over gebruik, sociale media, …. Hierdoor overschatten jongeren het gebruik van cannabis door hun leeftijdgenoten.”

Bijzonder Zonder wil jongeren die geen cannabis gebruiken, bevestigen in hun keuze door te verwijzen naar de sociale norm van niet-gebruik: vier jongeren op de vijf hebben nog nooit cannabis gebruikt. De campagne spreekt jongeren op een positieve manier aan door hun talenten in de verf te zetten. De boodschap die de jongeren in de campagnematerialen uitdragen is: ‘We zijn wie we zijn, kunnen straffe dingen en zijn daar trots op’. “Onze Brugse jongeren zijn bijzonder, ook zonder cannabis”, voegt schepen Mathijs Goderis toe.

Jongeren tonen talenten in filmpjes

De campagne bestaat uit twee luiken. Het eerste luik is een sociale mediacampagne waarbij de jongeren via advertenties meerdere filmpjes te zien krijgen. In die filmpjes tonen jongeren hun talenten, vaardigheden en tricks.
De filmpjes sluiten af met de vermelding “4/5 jongeren gebruiken nooit cannabis” en een verwijzing naar de campagnesite. Het tweede luik bestaat uit educatieve methodieken om te werken rond cannabis in de sectoren onderwijs, jeugdwerk, sport en jeugdhulp.

Brugge hielp mee aan de uitwerking van deze Vlaamse campagne als pilootstad. Onze jongeren deden mee in de filmpjes en onze professionals testen de methodieken uit.

De coördinator van het lokaal drugbeleid werkte mee aan een promofilmpje waar andere lokale besturen aangemoedigd worden om de campagne te implementeren.
Bekijk dit filmpje hieronder.

Deze video zal ook verspreid worden via de sociale mediakanalen van de Stad en de deelnemende partners.

Meer info: www.bijzonderzonder.com

Contactinformatie

Contactpersonen