
Met de bouw van een nieuwe tentoonstellingshal en de aanleg van een nieuwe, hoogwaardige kunstsite in het hart van de historische binnenstad investeert de Stad in een innovatief, hedendaags kunstbeleid.
Zowel in de beleidsdoelstellingen van Stad Brugge als in deze van Musea Brugge stond de realisatie van een nieuwe museum- en kunstsite als topprioriteit genoteerd.
De beoordelingscommissie koos voor het ontwerp van en de samenwerking tussen ontwikkelaar CIT Red en het ontwerpteam onder leiding van Robbrecht en Daem architecten en Olivier Salens architecten. Nu de opdracht is gegund, wordt snel werk gemaakt van de omgevingsvergunningsaanvraag, uiteraard in nauw overleg met alle betrokkenen en de omwonenden.
Burgemeester Dirk De fauw: “We hechten veel belang aan de betrokkenheid van de omwonenden en voorzien diverse overlegmomenten. Het eerste vindt al plaats op 3 februari. De gefaseerde werkzaamheden starten in principe in de loop van 2022. De bouw van de nieuwe tentoonstellingshal gaat van start begin 2023.”
‘BRUSK’ is de naam
Met die naam wil Musea Brugge zich krachtdadig en vernieuwend op de kaart plaatsen, passend in het hedendaags cultuurbeleid. BRUSK is een acroniem met veel mogelijkheden; het kan bijvoorbeeld staan voor Brugge + Stimulans + Kunst(en) of + Schone + Kunsten of + Stedelijke + Kunsthal of + Stedelijk + Kunstencentrum, enz…
Met Brusk zal de stad inzetten op innovatieve tentoonstellingen, inclusief hedendaagse mogelijkheden op het vlak van de presentaties.
Het ontwerp
“Op de site Garenmarkt, net naast het Groeningemuseum, komt de nieuwe tentoonstellingshal die twee museale zalen omvat en uitloopt in een nieuw park. In totaliteit gaat het om een site van 20.000m² die we in de toekomst attractief willen inrichten en publiek toegankelijk willen maken.
De tentoonstellingszalen worden één niveau opgetild en van elkaar gescheiden door een publiek doorwaadbare passage, zodat een heel open, transparant en vrij toegankelijk gelijkvloers ontstaat. De volledige gelijkvloerse laag wordt zo teruggegeven aan de stad, haar bewoners en bezoekers.” vertelt een trotse burgemeester Dirk De fauw.
Op vraag van de Stad Brugge zijn de tentoonstellingszalen zeer ruim, zodat er internationaal rondreizende tentoonstellingen kunnen plaatsvinden, van zowel klassieke als hedendaagse werken. De zalen zijn echter flexibel genoeg ontworpen om ook efficiënt opgedeeld te worden in kleinere ruimtes voor exposities, performances of andere invullingen.
Natuurlijke lichtinval
BRUSK’s tentoonstellingszalen onderscheiden zich in het museale landschap sterk met enerzijds een natuurlijke lichtinval (uit het noorden, precies zoals het licht ook in het klassieke kunstenaarsatelier binnenvalt), en anderzijds de unieke hoogte van de ruimtes (die de historische herinnering van een kerk of kathedraal in zich heeft). BRUSK breekt zo met de trend van musea en museale ruimtes om natuurlijk licht te schuwen en bijna uitsluitend voor kunstmatig licht te kiezen.
Uit respect voor die naburige gebouwen zal BRUSK de bestaande zichtassen volledig vrijwaren. De historische skyline blijft onveranderd. Het gebouw kondigt zich niet vanuit de hoogte aan, men ontdekt het al wandelend. Het gebouw roept de wandelaar ook geen halt toe: je kan er via de publieke gaanderij vrij doorheen wandelen.
BRUSK is een urbane geste. Eerder dan als een gebouw gedraagt het zich als een plein – dat heel open en vrij kansen en ontmoetingen tussen kunst en publiek wil stimuleren.
Het ontwerp houdt bovendien ook rekening met de hedendaagse normen rond duurzaamheid. BRUSK wordt integraal bekleed met donkergroene elektriciteitsopwekkende glasschaliën die het gebouw van duurzame energie voorzien. Zo wordt het gebouw meer dan tweemaal energiezuiniger dan de huidige BEN-norm. De groene kleur van de glasplaten versterkt het omliggende groen van het nieuwe, aanpalende park.
Masterplan museumsite
Brugge investeert de komende jaren in een indrukwekkend masterplan in de binnenstad. Naast de bouw van BRUSK, wordt ook het hart van de museumstad aangepakt en krijgt de volledige site een make-over door middel van een nieuw park, waarbij ook het Groeningemuseum een essentiële renovatie zal ondergaan.
“Met de aanpak van de volledige site, creëren we een unieke ketting van museale gebouwen vertrekkend van de Middeleeuwse ziekenzalen van het Sint-Janshospitaal, het museale deel van de O.L. Vrouwekerk, het Gruuthusemuseum, het Groeningemuseum en als sluitstuk BRUSK.
Ook het nieuwe ‘Musea Brugge Centrum voor Collectieonderzoek’ of de plek voor verdiepend wetenschappelijk onderzoek krijgt een waardevolle plek.
Met dit project beoogt Musea Brugge vier kernambities: tonen, bewaren, onderzoeken en verwelkomen. BRUSK en de omgevende museumsite worden geen plaats voor een vluchtig bezoek, maar een nieuwe creatieve, artistieke ‘hub’ in de stad; een plek waar verschillende kunstvormen tot volle bloei kunnen komen.
We beogen bovendien ook de verblijfstoerist aan te trekken die de culturele meerwaarde van BRUSK zeker naar waarde zullen schatten, naast de bestaande musea, het Concertgebouw en het Cultuurcentrum” vervolledigt Dirk De fauw.
Video's over BRUSK
Korte versie
Lange versie
Livestream persvoorstelling 25 januari 2021
Meer details en foto's op www.museabrugge.be/bezoek-onze-musea/brusk