17 mei is de internationale dag tegen holebi- en transfobie

17
mei
2022

Dinsdag 17 mei - staat in het teken van IDAHOT, de internationale dag tegen holebi- en transfobie. Op deze dag geeft de wereld een krachtig signaal tegen alle vormen van discriminatie, haat of geweld op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit of -expressie. We vieren de verbondenheid en veerkracht van LGBTQI+(Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex, +)-personen.

Het Brugse stadsbestuur hijst de regenboogvlaggen als symbool voor de steun van de Stad met de LGBTQI+ inwoners, bezoekers en toeristen. Iedereen is welkom in Brugge maar we willen ook dat iedereen zich echt welkom voelt. 
Het hijsen van de regenboogvlaggen gebeurde samen met Jonas Defruyt, West-Vlaams kandidaat voor de Mister Gay Belgium verkiezing. 

Er worden deze week ook verschillende acties georganiseerd vanuit de Brugse jongeren en jeugdorganisaties. Een overzicht.

PAARS-campagne voor secundair en hoger onderwijs en het jeugdwerk

Wel Jong vzw organiseert de campagne PAARS.
Deze campagne roept leerlingen en studenten op om op 17 mei paarse kledij of accessoires te dragen.
Zo tonen zij hun steun en solidariteit aan de holebi- en transjongeren. Naast zichtbaarheid creëren wordt er gevraagd om in de klas het holebi-en transgenderthema bespreekbaar te maken. Er is een campagnepakket beschikbaar voor elke deelnemende school met educatief, informatief en promotiemateriaal.
In Brugge nemen 14 scholen en 2 jeugdbewegingen deel aan de campagne.

'Het Project'

'Het Project' is een initiatief van Jong Volk, het Entrepot en de Diversiteits- en Jeugddienst.
Het basisidee is dat iedereen het recht heeft om niet alleen overal welkom te zijn, maar zich ook overal welkom te voelen.
De partners brengen in kaart wat nodig is om een safe(r) space te zijn voor iedereen: een plaats waar homofobie, transfobie, seksisme en racisme uit den boze is.

Via verschillende initiatieven gespreid over een langere periode zetten we in op de creatie van safe spaces en community building in de stad voor de Brugse LGBTQI+ doelgroep.
De bedoeling is om in te zetten op bewustmaking, sensibilisering en aan te tonen waar de noden precies liggen. We willen bereiken dat ook jongeren uit de LGBTI+ community zich thuis voelen in hun stad en dat zowel in het uitgaansleven als in andere domeinen rekening gehouden wordt met bepaalde specifieke noden. 

Purple Pride Party op 17 mei


Om 'Het Project' te lanceren wordt op IDAHOT een fuif georganiseerd die het toonbeeld van een safe(r) space moet worden.
Er wordt een inhoudelijk luikje gekoppeld voorafgaand aan de fuif namelijk een panelgesprek rond safe spaces. De organisatie van de fuif op 17 mei en het panelgesprek wordt ondersteund door de Diversiteitsdienst. 
Meer info is terug te vinden op de website van Jong Volk.


Wanneer en waar
 
dinsdag 17 mei, vanaf 19 uur
Factor Club, Kraanplein 6, 8000 Brugge

Programma: 

  • 19.00 uur: opening bar
  • 19.30 uur: vertoning short docu “Young Ones #6: Bert” i.s.m Jong Volk
  • 19.45 uur: panelgesprek “Waarom is een safe(r) space in Brugge zo belangrijk?”
  • 20.30 uur: act door Ville Motif
  • 21.00 uur: party met 4 queer dj's 

Prijs
gratis

Posterpakketten & gadgets 

In samenwerking met de Preventiedienst van de stad verdelen we een 30-tal poster- en stickerpakketten onder de horeca-uitgaanszaken in Brugge.
Hiermee willen we inzetten op het belang van safe spaces en de zichtbaarheid ervan. 
Download hier de poster in A2-formaat en A3-formaat.


Breng IDAHOT in de klas

Scholen zijn een onmisbare schakel om jongeren bij te brengen dat ze openlijk kunnen praten over hun seksuele identiteit of genderidentiteit. Op veel scholen is het echter niet evident om daar over te praten zonder dat de kans bestaat om gepest te worden.
Veel jongeren horen dagelijks de woorden ‘ janet’ of ‘mietje’ waardoor heel wat holebi- en transgenderjongeren zich niet veilig voelen op school.
Hier moet verandering in komen!

Wat kan je ondernemen in de week van 17 mei?

  • Hang een regenboogvlag uit op school in de week voor 17 mei.
    In de webshop van çavaria zijn vlaggen met verschillende formaten beschikbaar.
  • Interesse in lesmateriaal rond dit thema? Op de website van School uit de kast vind je heel wat boeiend educatief materiaal terug!
  • Ook op de website van çavaria zijn er heel wat tips terug te vinden.

Wil je meer informatie?

www.cavaria.be
www.rebuswvl.be
www.weljongniethetero.be
www.lumi.be (Holebifoon)