28 fietsrealisaties voorgesteld op Fietsival

26
okt
2017

Brugge is een echte fietsstad. Niet voor niets riep de krant De Standaard Brugge recent uit tot dé fietsstad van Vlaanderen. Bovendien kwam Brugge, samen met Hasselt, uit een enquête van Testaankoop naar voor als meest fietsvriendelijke stad in Vlaanderen.

In het jaar waarin de fiets 200 jaar bestaat organiseerde Stad Brugge voor het eerst een Fietsival. Dit Fietsival is eveneens het jaarlijkse congres van De Toekomst van Brugge, het participatieplatform van de Stad.

Dit Fietsival vond plaats op donderdag 26 oktober in de Magdalenazaal. Sprekers uit binnen- en buitenland brachten hun verhaal over het lokale, Vlaamse en Europese fietsbeleid.
Er liep ook een participatietraject waarbij kinderen en jongeren nadachten over wat fietsen in Brugge voor hen betekent. Het resultaat, twaalf vlaggen in de hoofdwinkelstraten, zie je nog tot 12 november.

Bovenal werden de Fietsfacts Brugge voorgesteld: 28 in het oog springende realisaties voor fietsers van de laatste vier jaar. Hieronder de grote lijnen.

Negen keer rond de wereld

Elke Bruggeling heeft minstens één fiets en bijna de helft van alle woon,werk -en schoolverplaatsingen gebeurt met de fiets. Dat is het hoogste cijfer in België. De Bruggelingen fietsen daarmee negen keer rond de wereld per dag en besparen daarmee 14.000 ton CO2.

300 kilometer fietspaden

Om aan die grote groep fietsende Bruggelingen tegemoet te komen werden de laatste vier jaar grote infrastructuurwerken gerealiseerd.
We denken aan de Balkonrotonde, de fietsbrug over het kanaal Brugge-Oostende, de nieuwe fietsverbinding van de A11, de fietspaden in Ten Briele, ...
Het Brugs grondgebied telt momenteel meer dan 300 kilometer fietspaden.

Fietsbergingen voor buurtbewoners en 1.000 publieke fietsparkeerplaasten

Brugge installeerde 300 fietsbergingen voor buurtbewoners en er kwamen 1.000 nieuwe publieke fietsparkeerplaatsen, waaronder in een fietsenparking onder de Markt.
Tegen 2018 komen er nog 150 stuks van een nieuw type fietsbeugel, het 'nietje'. 

Tentoonstelling

Vanaf zaterdag 28 oktober loopt in Mijn Brugge (Frank Van Ackerpromenade 2, Stationsplein) een gratis tijdelijke tentoostelling over revolutionaire en uitzonderlijke fietsen in samenwerking met het Wielermuseum uit Roeselare.
Ook het participatietraject met kinderen uit het 6de leerjaar wordt hier voorgesteld.

Deel deze pagina