300ste gevelpant voor Brugge

20
okt
2021

De 300ste gevelplant is geplant in Brugge. “En daar mogen we fier op zijn. Gevelplanten, geveltuintjes, bomen in de voortuin en meter- en peterschap voor stukjes groen op openbaar domein, we stimuleren het allemaal. We maken Stad Brugge mooier, levendiger en groener. De groene perforatie van onze stad blijft een prioriteit”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. Al 372 gevelplanten werden aangevraagd sinds de start van het initiatief. De Langestraat telt met 22 gevelplanten de meest groene gevels.

“Zoveel voordelen: fijn stof wordt uit de lucht gefilterd, regenwater wordt langer vastgehouden, geluid wordt gedempt en het is ook goed voor de vogels, vlinders en bijen en mensen vinden het mooi om te wandelen in straten waar groen aanwezig is en bewoners fleuren er ook van op”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

In twee jaar tijd 321 gevelplanten bij

321 gevelplanten werden al positief geadviseerd door Stad Brugge. “De aanleg van de 300Ste mag dus wel gevierd worden en tegelijkertijd zetten we onze oproep nog eens kracht bij voor nog meer gevelplanten”, zeg schepen Mercedes Van Volcem. “De driehonderdste is toevallig bij mezelf. Ik koos voor een groot vak aan de achterkant van mijn woning in de Twijnstraat. Vooraan was niet mogelijk omwille van een kelder onder de stoep. Walk your talk”, zeg ik dan.

Een gevelplant plaatsen kan waar voldoende plaats is op het voetpad. “Er moet ook rekening gehouden worden met de buren en een vrije doorgang van 1 meter. De bewoners planten zelf de gevelplant, onderhouden ze en zorgen eventueel voor klimhulp.”

“De aanvraag gebeurt bij de dienst Openbaar Domein. Wij komen langs om te zien of aan de voorwaarden wordt voldaan. We geven een vergunning en maken het plantvak. De bewoners zorgen zelf voor de gevelplant.”

Dit gebeurt in februari en oktober, telkens net voor het plantseizoen. Veel mensen kiezen voor blauw regen of jasmijn, omwille van de kleur of de geur. Grijs wordt groen, statische gevels worden levendig.

Eyecatcher

“Wist je trouwens dat de mooie blauwe regen in de Peerdenstraat aan de B&B Eleven het meest wordt gefotografeerd in Brugge volgens Google?  We zien ook dat de bloemen aan de bruggen vaak op de foto’s staan.  Daarom lanceren we ook #BRUGESINBLOOM”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Koploper is de Langestraat

“In de Langestraat zijn er ondertussen al 22 gevelplanten. Het werkt ook aanstekelijk in de andere straatjes errond. Zo is ook de Ganzenstraat een groen straatje geworden. Er zijn nog straten zoals de Dweersstraat, Ezelstraat of Sint-Amandsstraat en andere pittoreske straatjes die ik graag zou willen aanmoedigen.
Ook de winkelstraten zoals Geldmuntstraat, Noordzandstraat en Smedenstraat en Dweersstraat zouden nog een tandje bij kunnen steken met pot op de stoep of door een gevelplant aan te vragen.”

Winkels, bewoners, restaurants, hotel, kantoren

Niet alleen inwoners, maar ook handelszaken en restaurants kunnen ze aanvragen. “Hoe meer groen, hoe gezelliger een straat en een plein zijn, hoe langer mensen er vertoeven. Brugge kan niet groen genoeg zijn. Voorlopig zijn de meeste gevelplanten te vinden in het centrum.”

Tijd voor tegelwippen dus . “Graag allemaal eentje aanvragen zodat we volgend jaar de 500ste aanplant kunnen vieren. Ik ben er zeker van dat veel jonge gezinnen en veel mensen de stad groener willen. Het gaat vlugger wanneer iedereen een boom plant of een gevelplant plaatst. Bij de 500ste plant selecteren we ook het mooiste groene straatje.”

In de deelgemeenten en dan vooral de noordelijke zijn er iets minder aanvragen, maar daar hebben de mensen dikwijls ook een voortuin.  In de deelgemeenten kunnen mensen ook een boom aanvragen in de voortuin.

53 straattuinen

De Stad kan echter ook tevreden kijken naar het peter-en meterschap van 53 straattuinen. “Het initiatief bestaat erin dat mensen meter of peter worden van een perkje of plantvak op openbaar domein en zorgen voor het onderhoud. Zo worden onze inwoners betrokken bij het mooi houden  van groenzones in de stad, maar tegelijkertijd helpen ze mee hun eigen straatbeeld te bepalen en krijgen ze inspraak. Het onderhoud kan samen met buren worden gedaan, een reden om mekaar te ontmoeten dus”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

“Een aanvraag hiervoor kan online gebeuren. De Stad kijkt na en stuurt een bevestiging bij goedkeuring. De dienst Openbaar Domein plaatst een bordje waarop wordt vermeld dat de buurt het perkje of plantvak zelf onderhoudt. De straattuinen zijn het meest aantrekkelijk in deelgemeente Sint-Andries. Daar zijn er maar liefst 15 meters en peters die een stukje groenzone verzorgen.”

Pot op de stoep

Sinds de huidige legislatuur kun je ook een pot op de stoep zetten als er een vrije doorgang blijft van 1 meter. “Zo zet je letterlijk de voorbijganger in het groen of in de bloemen.  Vroeger was daar een vergunning voor nodig, nu niet meer. Dus doen”, sluit de schepen af.

Een straattuin aanvragen kan via: www.brugge.be/straattuinen

Een gevelplant aanvragen kan via: www.brugge.be/gevelplant

Een boom aanvragen kan via : www.brugge.be/ikwileenboom

 

OVERZICHT GEVELPLANTEN

CENTRUM

Eerste aanplant gevelplant: 23/02/2019.

Aantal gevelplanten:

2019: 84

2020: 75

2021: 98

TOTAAL sinds begin initiatief: 257


NOORD

Eerste aanplant gevelplant: 23/07/2019

Aantal gevelplanten:

2019: 1

2020: 11

2021: 6

TOTAAL sinds begin initiatief: 18


OOST

Eerste aanplant gevelplant: 12/05/2019

Aantal gevelplanten:

2019: 00

2020: 51

2021: 17

TOTAAL sinds begin initiatief: 68

Assebroek: 28

Sint-Kruis: 45


WEST

Eerste aanplant gevelplant: 30/07/2019

Aantal gevelplanten

2019: 3

2020: 16

2021: 10

TOTAAL sinds begin initiatief: 29

Sint-Michiels: 6

Sint-Andries: 23


TOTAAL AANTAL GEVELPLANTEN:

Centrum: 257

Noord: 18

Oost: 68

West: 29

Alles samen: 372 gevelplanten


OVERZICHT STRAATTUINEN

Centrum: 23

Noord: 13

Oost: 13 (Assebroek: 8 – Sint-Kruis: 5)

West: 27 (Sint-Andries: 15 – Sint-Michiels: 12)