5.000 Bruggelingen strijden tegen voedselverspilling met Food Winners Brugge

14
jul
2022

Gisteren werden de resultaten van het project ‘Food Winners’ bekendgemaakt. Het doel van het project was om Bruggelingen in groep uit te dagen om samen 30 procent minder voedsel te verspillen. Non-profitorganisatie Foodwin begeleidde de Stad bij een bewustmakingscampagne over hoe je thuis optimaal kan kopen, koken en bewaren. Deze campagne kadert in Bruggesmaakt, de Brugse duurzame voedselstrategie en het klimaatplan BruggeNaarMorgen.

Projecten zoals ‘Food Winners’ zijn broodnodig, want gemiddeld verspillen alle Bruggelingen samen jaarlijks zoveel voedsel thuis dat je er een ketting vuilniszakken mee kan maken tussen Brugge en Parijs (bron: OVAM). Dat is hallucinant, zeker als je weet dat voedselverspilling verantwoordelijk is voor maar liefst 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Niet alleen onze planeet kreunt daaronder, ook onze portemonnee - zeker nu de voedselprijzen de pan uit swingen. Zo blijkt uit cijfers van OVAM ook dat een Vlaams gezin elk jaar gemiddeld eten ter waarde van 369 euro nodeloos weggooit. Daarom kreeg Stad Brugge een subsidie van de Vlaamse overheid (Departement Omgeving) om dit project rond voedselverspilling uit te voeren.

In 2021 zochten 50 ambassadeurs mee naar deelnemers en waren er 512 Brugse gezinnen die zelfs 67% minder voedsel verspilden. Dat was goed voor een jaarlijkse besparing van 20.000 kg voedsel, 83.383 euro en een CO2-vermindering van 64.000 kg!

Op naar de 5.000!

Dit jaar wou Stad Brugge maar liefst 5.000 Bruggelingen bereiken om een vermindering van 30 procent te realiseren. We kunnen met trots zeggen dat 1.886 gezinnen meededen, goed voor 4809 deelnemers! De Food Winners slaagden erin om 55 procent te besparen. Dat betekent een besparing per jaar van 44.400 kilo voedsel, 186.036 euro en 142.080 kg CO2.

Food Winners Brugge heeft bewezen dat de kleine dingen het verschil maken, zoals ingrediënten op de juiste manier bewaren, een boodschappenlijstje meenemen naar de winkel of weten wat je met restjes kunt doen.

Ook komt er binnenkort een handleiding met tips en tricks voor andere steden/gemeenten om met burgers aan de slag te gaan om hun voedselverlies thuis te verminderen.

Wedstrijd voor Brugse bedrijven, scholen en verenigingen

Dit jaar was er ook een wedstrijd gekoppeld aan Food Winners: bedrijven, scholen en verenigingen riepen hun werknemers, studenten, leerkrachten... op om thuis mee te doen. Per categorie viel er een prijs te winnen. Ook op het evenement (H)eerlijk Brugge kon je meedoen met een wedstrijd.

Een eervolle vermelding gaat naar alle organisaties die zich hebben ingeschreven als groep en zo hielpen met het bereiken van zoveel mogelijk Bruggelingen:

BioPlanet, SNT CVO, De Republiek, Stad Brugge, Biovita, Cohousing Eikenberg, Olva de touwladder, Ecoliving, Concertgebouw Brugge, Freinet kindcentrum De Tandem, Provincie West-Vlaanderen, Royal Swans B&B, COHOUSING ZEVENBERGEN, Velt, Basisschool Brugge Centrum, Sylvir, Freinet Context, De karmel, INTEGRAAL, Howest, WZS Kantel vzw, VIVES, vzw de Batterie, b4gay.

Dit zijn de winnaars:

1.   Categorie school: Freinetschool Context
(prijs: twee workshops voorkomen van voedselverspilling op school)

2.   Categorie vereniging: CVO
(prijs: lunch van Kopjezwam voor 50 deelnemers)

3.   Categorie bedrijf: Republiek
(prijs: workshop fermentatie)

4.   Individuele prijs: Lucienne Callewaert
(prijs: bon voor etentje bij Bistro Bruut t.w.v. 100 euro)

5.   Individuele prijs: Celine Savaete
(prijs: bon voor etentje bij Bistro Bruut t.w.v. 100 euro)

Meer info?

Brugse voedselstrategie Bruggesmaakt

Het klimaatplan ‘BruggeNaarMorgen’