Bellend vlak voor horeca en handelzaken

Een bellend vlak is een draagbaar en verplaatsbaar metalen oprijvlak, in combinatie met een draadloze bel. Stad Brugge ondersteunt handelaars door hen een bellend vlak aan te bieden en zo hun zaak (extra) toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers, mensen met een rollator of een kinderwagen. Het is namelijk niet altijd mogelijk om structurele aanpassingen te doen aan het gebouw om  de toegang te verbeteren. 

Dit initiatief is een samenwerking met Dito vzw.

Hoe vraag je het aan?

  1. Vul je aanvraag online in

    Bezorg ons je contactgegevens en die van de zaak. Vermeld ook de locatie van het pand.

  2. De dossiers worden chronologisch behandeld binnen de mogelijkheden van het voorziene budget.

    Nieuwe handelszaken en jonge starters (< 5 jaar) krijgen voorrang.

Hoeveel kost het?

DITO vzw voorziet een tussenkomst van maximum € 750 per aankoop of installatie van een permanent of wegneembaar hellend of bellend vlak per handelszaak. De handelaar doet zelf een bijdrage van minimum € 100 .

De kostprijs van een hellend vlak hangt af van de hoogte van de drempel. Het voorziene bedrag dekt in de meerderheid van de gevallen de kosten. De bel wordt kosteloos voorzien binnen het project.

Dit aanbod geldt tot en met december 2025.

Waar kan je terecht?

Wat zijn de voorwaarden?

  • Je bent een uitbater van Brugse winkel- en recapanden.
  • Je bent een dienstverlener met ambachtelijke activiteit (vb. kapper, fotograaf …).
  • Je bent een uitbater/dienstverlener (natuurlijke persoon of rechtspersoon) met permanente activiteit en voor commercieel pand op Brugs grondgebied.
  • De activiteit valt onder kleinhandel en/of reca met fysieke verkoop van goederen aan eindgebruiker.
  • De zaak is op regelmatige basis geopend en vrij toegankelijk voor klanten.

Deze zaken worden uitgesloten:

  • Zaken wiens gegevens in KBO niet correct zijn.
  • Zaken die niet voldoen aan de vergunningsplicht.
  • Winkel- of recaketens met zeven of meer verkooppunten.
  • Winkel- of recaketens waarvan uitbater niet op zelfstandige basis werkt.
  • Gok- en speelzalen.
  • Feest- en fuifzalen.
  • Tijdelijke uitbatingen (minder dan een jaar).Vrije beroepen, intellectuele dienstverlenende beroepen en dienstverlenende activiteiten.

In overleg kan er vanuit deze uitgesloten handelszaken wel beroep gedaan worden op de dienstverlening van DITO (expertise en tips rond toegankelijkheid, groothandelskorting toegankelijkheidsoplossingen) zonder subsidie.

Veelgestelde vragen

Een bellend vlak is een draagbaar en verplaatsbaar metalen oprijvlak, in combinatie met een draadloze bel. Het bellend vlak helpt een rolstoelgebruiker of een ouder met kinderwagen om het pand te betreden. Het mobiele oprijvlak wordt gelegd wanneer een persoon met een beperkte mobiliteit aanbelt. Na gebruik kan het oprijvlak gemakkelijk terug opgeborgen worden. Op bepaalde locaties is ook een permanent hellend vlak een mogelijke oplossing.

Dito vzw is een vereniging van en voor personen met een beperking of chronische ziekte en hun netwerk. Via een jaarlijkse subsidie van 5.000 euro vanuit Stad Brugge, installeren zij in opdracht van het stadsbestuur hellende of bellende vlakken bij de lokale handelszaken. Het project focust in eerste instantie op de fysieke toegankelijkheid; letterlijk en figuurlijk een belangrijk opstapje naar een verrijking van het sociaal leven van veel mensen die minder mobiel zijn. Handelaars krijgen op vraag ook bijkomende tips en advies om hun zaak toegankelijk te maken. Zo werken we samen met onze handelaars aan een gastvrije en klantvriendelijke stad voor iedereen.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten