Subsidie voor schrappen van nummerplaat

Als Bruggeling kun je een mobiliteitsbudget krijgen als je je nummerplaat laat schrappen. Dit mobiliteitsbudget bedraagt maximaal € 500. 

Hoe vraag je het aan?

  1. Vul het online formulier in.

    Dien de aanvraag in maximaal 12 maanden nadat je nummerplaat is geschrapt.

  2. Houd de nodige digitale documenten bij de hand om ze op te laden.

  3. Voeg de nodige handtekeningen en betalingsbewijzen toe. 

  4. Je aanvraag wordt verwerkt.

    Het is mogelijk dat je wordt gevraagd om bijkomende bewijsstukken in te dienen.

  5. De beslissing wordt genomen en uiterlijk 30 dagen daarna word je schriftelijk op de hoogte gebracht.  

  6. Je krijgt de subsidie via overschrijving.

Wat heb je nodig?

  • Schrappingsbewijs van DIV

  • Bewijs van eigenaarschap van de wagen

  • Factuur of betalingsbewijs van de aankoop

Hoeveel kost het?

De subsidie dekt de som van de reële kost(en) voor de alternatieve vervoersmodi die je opgeeft, met een maximum van 500 euro. Je hebt recht op maximaal 1 subsidie per geschrapte nummerplaat.

Waar kan je terecht?

Wat zijn de voorwaarden?

  • Alleen een natuurlijk persoon die een nummerplaat liet schrappen, kan de subsidieaanvraag indienen. 
  • Je moet aantonen dat binnen je gezin op hetzelfde adres na 1 januari 2022 een Belgische nummerplaat werd geschrapt van een personenwagen voor particulier gebruik. De nummerplaat moet voor de schrapping minstens een jaar binnen hetzelfde gezin in gebruik geweest zijn.
  • Je verklaart dat je binnen de 3 jaar na de schrappingsdatum in hetzelfde gezin geen andere nummerplaat zult inschrijven en geen bedrijfsvoertuig in de plaats in gebruik zult nemen. Gebeurt dit toch, dan moet je de subsidie terugbetalen.
  • Je moet alle aankopen volledig vooraf betaald hebben. Je kunt geen terugbetaling krijgen van een voorschot. Je toont met je betalingsbewijzen duidelijk aan wat je gekocht hebt en voor welk bedrag.

Veelgestelde vragen

  • Je kunt alleen een subsidie krijgen voor de aankoop van een (elektrische) (bak-)fiets en speedpedelec.  Je krijgt geen subsidie voor bestickering en onderhoud. Het betalingsbewijs moet de kosten van de aankoop duidelijk vermelden en onderscheiden van eventuele andere kosten. Je moet je (elektrische) (bak-)fietsen of speedpedelec bij een Brugse fietshandelaar kopen. Het adres van de verkoper moet op het betalingsbewijs staan.
  • Als je gaat auto- of fietsdelen, dan komen zowel de eenmalige als de maandelijkse kosten voor aansluiting bij een erkende autodeelorganisatie of fietsdeelorganisatie in aanmerking. Ook de kosten voor het gebruik (te bewijzen via de maandelijkse facturatie) mag je indienen.
  • Koop je abonnementen op het openbaar vervoer (NMBS of De Lijn) aan, dan komen de verschillende abonnementsvormen in aanmerking (bijvoorbeeld Buzzypas, Omnipas …). Ook meerrittenkaarten (Rail Pass, tienrittenkaart …) komen in aanmerking.
  • Het abonnement (zowel openbaar vervoer als deelmobiliteit) moet op naam staan van de aanvrager of van een gezinslid . Je kunt voor meerdere gezinsleden een abonnement aanvragen.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten