Akten van de Burgerlijke Stand

Het Stadsarchief bewaart geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van Brugge (inclusief Zeebrugge) en de voormalige gemeenten (nu deelgemeenten) Assebroek, Dudzele, Koolkerke, Lissewege, Sint-Andries, Sint-Kruis, Sint-Michiels en Sint-Pieters-op-de-Dijk.

Let op: het gaat niet over alle registers Burgerlijke Stand van genoemde gemeenten. Enkel degene die openbaar zijn, bevinden zich in het Stadsarchief. Niet-openbare registers berusten bij de Dienst Burgerlijke Stand in het Huis van de Bruggeling.

Sinds 31 maart 2019 zijn de openbaarheidstermijnen van de registers Burgerlijke Stand huwelijken en overlijdens gewijzigd. Huwelijksakten zijn nu voor iedereen openbaar na 75 jaar en overlijdensakten na 50 jaar. Voor de geboorteakten blijft de termijn 100 jaar.

Concreet betekent dit voor Brugge en deelgemeenten het volgende:

  • Geboorteakten: vrije inzage en uittreksel/afschrift vanaf 1795 tot en met ouder dan 100 jaar.
  • Huwelijksakten: idem tot en met ouder dan 75 jaar.
  • Overlijdensakten: idem tot en met ouder dan 50 jaar.
  • Voor alle andere akten verwijzen we jullie graag door naar de Dienst Burgerlijke Stand.

Op dit ogenblik worden de pas openbaar gestelde registers gedigitaliseerd door de firma Vanden Broele. Hierdoor kunnen we ze voorlopig nog niet aanbieden. De digitale beelden zullen vermoedelijk, samen met de tafels, begin juli via https://www.archiefbankbrugge.be/ beschikbaar zijn. Daarna start het indexeren van de akten door vrijwilligers. Onze excuses voor het ongemak en hartelijk dank voor het begrip.

Wie meer informatie wil kan ons contacteren via stadsarchief@brugge.be of 050 44 82 60.

 

 

Procedure

Deze akten kan je gratis raadplegen in onze leeszaal (een A4-kopie kost 0,10 cent). Let op! Enkel cash betalen mogelijk.

Het merendeel van deze akten is ook gratis online beschikbaar op www.archiefbankbrugge.be.

 

Deel deze pagina

Contactinformatie