Aftrap nieuw seizoen ‘Zon, Zee… Zorgeloos'

1
jul
2020

Met het project Zon, Zee … Zorgeloos wordt de toegankelijkheid van het Zeebrugse strand tijdens de zomer, van 1 juli tot en met 31 augustus ruim vergroot. “Het initiatief Zon, Zee … Zorgeloos richt zich tot strandbezoekers met mobiliteitsbeperkingen”, zegt schepen van Welzijn Martine Matthys. “Ouders met een buggy, personen in een rolstoel, maar evengoed een kind met een gebroken been of een verstuikte voet … Dankzij dit project kunnen ook zij genieten van een dagje aan zee en net als de valide bezoeker, vlak bij de zee te gaan – of zelfs pootje te baden. Zo biedt Zeebrugge iedereen comfortabele toegang tot het strand.”

De coronacrisis gooide bij velen roet in het eten en ook voor Zeebrugge had dit een serieuze impact. Festivals, film op het strand, avondmarkten werden geannuleerd wegens veiligheidsredenen.

Burgemeester Dirk De fauw: “Zeker na de lange lockdown light mogen wij onze minder mobiele badgasten niet in de kou laten staan. Daarom hebben we als stadsbestuur besloten om het project ‘Zon, Zee … Zorgeloos’ aan te houden en de assistentie en service te garanderen.  Onze gemotiveerde jobstudenten zien het volledig zitten om zich terug te engageren voor dit mooi project. Dit jaar moet dit wel op afspraak en met een mondmasker.”

Zeebrugge, Bredene en Oostende zijn de enige badsteden die de service van ‘Zon, Zee … Zorgeloos’ aanbieden.

Schepen Martine Matthys: “Pleeg één telefoontje op 0472/90.08.45 en zij halen u op aan het station of aan de kusttram met de rolstoel indien nodig. De Kusttram en het station met halte ‘Zeebrugge strand’ zijn trouwens slechts 300 meter verwijderd van het Badengebouw. Er zijn drie strandrolstoelen, één tiralo en één strandrollator ter beschikking. Men kan gebruikmaken van de strandrolstoelen en rollator met of zonder hulp van de assistenten. In het Badengebouw werd alles aangepast op maat van de minder mobiele badgasten: een toegankelijke douche en een toegankelijk toilet. Alles wordt goed onderhouden en ontsmet door onze assistenten, uw en onze veiligheid staat op de eerste plaats.”

Parking

In de buurt van de strandzones zijn er elf parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Op de parking 2 (militair domein Knapen) worden 24 bijkomende parkeerplaatsen (overdekt) gecreëerd. Op de parking ter hoogte van het treinstation worden zeven plaatsen voorzien en ter hoogte van de kiss&ride zone aan de Baron de Maerelaan worden drie plaatsen voorzien.  Op de parking E (parking Elia ter hoogte van de Kustlaan) zijn zeven plaatsen voorbehouden.

“In totaal zijn er dus ongeveer 60 parkeerplaatsen voorzien voor personen met een beperking in de omgeving van de strandwijk”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Laten we samen streven naar een samenleving waarin iedereen tot zijn recht komt en in zijn waardigheid (h)erkend wordt. Kortom, laat iedereen gewoon mens zijn, zeker in deze bijzondere tijden”, aldus schepen Martine Matthys.

Schepen van Zeebrugge Philip Pierins: “Afgelopen zaterdag mochten we onder ruime belangstelling al het badseizoen voor geopend verklaren. Met het project zon, zee, zorgeloos hebben we nog een extra troef in handen om iedereen te overtuigen om naar Zeebrugge te komen. Als het weer ook meezit, zijn hier alle elementen aanwezig om van een deugddoende strandvakantie te genieten.”

Info: het telefoonnummer voor (verplichte) reservatie is 0472/90 08 45.