App Xplore Bruges

7
apr
2015

Er zijn stadswandelingen, een museumtour en ook een fietsroute. Momenteel zijn reeds drie  thematische tours uitgewerkt.

Stadswandelingen

 • Hans Memling in Bourgondisch Brugge (Musea Brugge)

 • Brugge werelderfgoedstad (Monumentenzorg en Erfgoedzaken)

Museumtour

 • Hans Memling in het Sint-Janshospitaal (Musea Brugge)

 

Tegen Erfgoeddag, 25/26 april volgen nog eens drie extra tours:

Stadswandelingen

 • Letters in Bruges (European Lettering Institute)
 • Guido Gezellewandeling (Openbare Bibliotheek Brugge)

Fietstour

 • Binnen en buiten, fietsen langs kastelen en stadspaleizen (Erfgoedcel Brugge)

Voor Musea Brugge betekent Xplore Bruges eveneens het aanbieden van een vernieuwde multimediagids in het museum, dit ter vervanging van de vroegere audioguides. Stap voor stap zullen de andere Brugse musea tours aanbieden via Xplore Bruges. Een app over het Stadhuis en het Brugse Vrije zijn alvast in voorbereiding. Ook het hedendaagse kunst en architectuurfestival, Triennale Brugge 2015 zal via Xplore Bruges een tour aanbieden langsheen de kunstwerken in de historische binnenstad. Handmade in Brugge tenslotte presenteert vanaf september een app over ambachten in het verleden én hedendaagse makers in Brugge.

Leuk om weten is dat je alle tours ook vanuit je zetel thuis of in je hotelkamer perfect kan bekijken.

Hoe werkt het?

 1. Xplore Bruges werd ontwikkeld voor Android en Apple, zowel voor smartphones als tablets. Heb je een Android toestel, surf dan naar Google Play. Applegebruikers gaan naar de App Store. Download er Xplore Bruges.
 1. Bij je eerste download kan je kiezen om een offline kaart van Brugge mee te downloaden. Dit geeft het voordeel dat je straks de tour ook volledig offline kan raadplegen. Je hebt dus geen mobiel internet nodig om de tour in de stad of het museum te bekijken.
 1. Kies je taal. De meeste tours worden 5-talig (Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans) aangeboden.
 1. Bekijk alle beschikbare tours in jouw gekozen taal. Per tour krijg je een korte beschrijving van de inhoud en kan je op een kaart de plekken zien die worden bezocht.
 1. Download jouw favoriete tour. Je zal gevraagd worden om in te loggen hiervoor. Inloggen kan eenvoudig via een bestaande facebook account of je kan ook een nieuw Xplore Bruges account aanmaken. Elke gedownloade tour komt in 'Mijn tours' terecht. Ook hier geldt, eens de tour op je toestel staat, heb je geen mobiel of draadloos internet meer nodig om de tour te volgen.
 1. Start de tour onder ‘Mijn tours’ en ga op stap in Brugge. Wanneer je een stadswandeling volgt, geeft je toestel een signaal als je een interessante plek nadert en opent de info automatisch.
 1. Deel een plek op facebook of twitter of geef feedback op de tours. Zo maak je andere gebruikers warm om ook op stap te gaan met Xplore Bruges.

 

Toekomst

De thematische tours in Xplore Bruges zijn een eerste realisatie binnen het nieuwe mediabeleid rond Brugs digitaal erfgoed. Tegen de zomer wordt Xplore Bruges gekoppeld aan de toeristische databank met praktische informatie. Ook de collecties van Beeldbank Brugge en Musea Brugge zullen via een koppeling met  Xplore Bruges nog beter toegankelijk gemaakt worden. Zo wordt stap voor stap gewerkt aan één centrale toegang tot alle Brugse digitale erfgoedcollecties. Maar download nu eerst Xplore Bruges op je smartphone of tablet en ga op ontdekking in Brugge.

Erfgoedcel Brugge, Toerisme Brugge en heel wat Brugse erfgoedspelers zijn de drijvende krachten achter Xplore Bruges, dat mede dankzij een subsidie van Toerisme Vlaanderen wordt gerealiseerd.

Meer info: www.xplorebruges.be