Archiefbank Brugge steekt in een nieuw meertalig kleedje

27
dec
2021

Archiefbank Brugge (https://www.archiefbankbrugge.be/), de virtuele leeszaal van het Stadsarchief Brugge, werd in 2013 gelanceerd en was de eerste website in zijn soort in Vlaanderen. Het was hoogtijd voor een update en die is nu uitgevoerd. Wie de website de laatste weken bezocht heeft, kon er niet naast kijken.

De meest in het oog springende verandering is de meertaligheid. Voortaan zijn alle teksten en functionaliteiten ook in het Frans en het Engels beschikbaar. Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Voor de vele internationale gebruikers van Archiefbank Brugge is de meertaligheid een grote meerwaarde. Het vergemakkelijkt hun onderzoek. Ons stadsarchief bevestigt hiermee opnieuw haar rol als koploper van dergelijke websites in het Vlaamse archieflandschap.”

Ook de startpagina kreeg een opfrisbeurt, met daarbij een veel prominentere rol voor nieuwsberichten. Voortaan leest men hier alles over het reilen en het zeilen in het Brugse stadsarchief. Nieuw is ook de beknopte maar handige uitleg die men bij elke gedigitaliseerde bron krijgt. Zo weten onderzoekers meteen welke informatie ze uit welke bron kunnen halen. Tot slot is ook de handleiding voor het gebruik van Archiefbank Brugge verbeterd en gebruiksvriendelijker gemaakt.

784.000 datarecords

Ondertussen gaat ook de indexering van de bronnen onverminderd voort. Zo is het toevoegen van metadata aan de scans burgerlijke stand Brugge en deelgemeenten nagenoeg afgerond.
In de loop van het voorjaar van 2022 worden er ruim 10.000 nieuwe beelden van doodsbrieven met metadata toegevoegd.
Dit zal het totaal aantal scans op ruim 643.000 en het aantal datarecords op meer dan 784.000 brengen. “Blijf dus zeker onze Archiefbank Brugge in de gaten houden, het ideale vertrekpunt bij de opmaak van jouw Brugse stamboom.”