Asbestzakken en persoonlijke beschermingsmiddelen voor asbestverwijdering

De gevaren verbonden aan afbraak en verwijdering van asbest kunnen niet voldoende worden benadrukt.

Bij het toewerken naar een asbestveilig Vlaanderen wil de Stad nog meer inzetten op een asbestveilige aanvoer van asbestcement voor burger en parkwachter op de recyclageparken.

Algemene info over het herkennen en de gevaren van asbest vind je hier.

Verwijder je zelf hecht gebonden asbest thuis en wil je dit afvoeren naar het recyclagepark, dan kun je heel wat nuttige info terug vinden op de website van IVBO.

Als inwoner van Brugge kun je jouw asbest gratis afgeven op het recyclagepark onder volgende voorwaarden.

 

Voorwaarden

- asbest kun je enkel afvoeren naar het recyclagepark van Sint-Michiels
- van dinsdag tot vrijdagmiddag kun je enkel op het park binnen met een afspraak (op vrijdagnamiddag en zaterdag is een afspraak niet nodig)
- het asbest moet verplicht verpakt aangevoerd worden in een sterke, volledig afgesloten en doorzichtige folie of zak (let er op dat je bij het afplakken van de folie of zak zo weinig mogelijk lucht in de verpakking laat)
- de zone van de asbestcontainer is enkel toegankelijk op aangeven van de parkwachter (er wordt maximum 1 voertuig tegelijk toegelaten aan de asbestcontainer en enkel wie het asbest correct verpakt aanvoert wordt toegelaten)
- leg de verpakkingen voorzichtig in de container en vermijd scheuren van de verpakking

Eigen zakken en folies zijn zeker toegelaten, maar op alle recyclageparken kun je ook verschillende soorten asbestzakken aankopen die je kunt gebruiken om er je asbest thuis mee in te pakken en te vervoeren.

Ook worden er PBM-kits verkocht die de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen bevatten om je asbest thuis veilig te kunnen verwijderen.
Een PBM-kit bestaat uit

  • een beschermend pak met kap
  • een mondmasker FFP3
  • afspoelbare handschoenen
  • een rol verpakkingstape.

    Het pakket bevat ook de asbestbrochure van IVBO met nuttige tips hoe je producten die gebonden asbest bevatten op een veilige manier thuis kan verwijderen en afvoeren.
    De brochure kun je ook afzonderlijk gratis afhalen op elk recyclagepark.

    Wil je asbestzakken of een PBM-kit aankopen, dan kan dit tijdens de normale openingsuren zonder afspraak (op voorwaarde dat je op dat moment geen afvalstoffen aanvoert naar het recyclagepark).

Bedrag

- kleine asbestzak ‘S’ met afmetingen 80 x 120 cm : 1 euro
- middelgrote asbestzak ‘M’ met afmetingen 120 x 130 cm : 1,50 euro
- grote asbestzak ‘L’ met afmetingen 120 x 220 cm (geschikt voor 2 tot 3 asbestplaten) : 2,50 euro
- extra grote asbestzak 'XL' = geen echte zak, maar folie van 3 x 3 meter waarop je een aantal grote platen kwijt kan, dicht te vouwen en de open randen af te kleven met tape (tape niet bij geleverd, zit wel in PBM-kit of aan te kopen bij de doe-het-zelf-zaak) : 6 euro

- PBM-kit : 15 euro

Contactinformatie