Vormen van autodelen

Bereken je voordeel

Aanbieders autodelen

Autodelen in jouw buurt

Rijles met cambiowagen

Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van één wagen. Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de wagen wordt enkel gebruikt wanneer hij nodig is, door wie hem nodig heeft. Een deelwagen vervangt 8 tot 14 wagens in de binnenstad. Zo is autodelen niet alleen goed voor het klimaat maar ook voor de leefbaarheid in de stad.

Wist je trouwens dat je als Bruggeling een subsidie van maximaal 500 euro kan krijgen wanneer je je eigen wagen inruilt voor duurzamere vervoersmodi?

Vormen van autodelen

Je kan kiezen voor een autodeelplatform met een vaste vloot deelwagens of voor platformen waarin privéwagens gedeeld worden.

In Brugge zijn drie deelwagenaanbieders met eigen vloot actief: Cambio, CoopStroom en Claus2You. Wie lid is van een autodeelplatform kan gebruik maken van de verschillende modellen in de vloot van de aanbieder.

Bij autodeelplatformen met privéwagens, zoals Dégage of Cozywheels, delen Bruggelingen hun eigen wagens met de buurt. Wil je jouw eigen auto delen? Ook dat kan via deze deelwagenaanbieders.

Wat kost autodelen?

De prijzen hangen af van aanbieder tot aanbieder. Meestal betaal je een prijs per uur en een prijs per kilometer. Dat lijkt misschien niet goedkoop, maar bij autodelen betaal je enkel het effectieve gebruik van een wagen.

Doe je aan autodelen dan hoef je niet te investeren in de aankoop van een wagen en betaal je ook geen bijhorende verzekeringen of verkeersbelasting. Ook onderhoud en herstellingskosten zijn in de prijs inbegrepen.  

Bovendien kan je met elke deelwagen met standplaats in Brugge, dankzij de digitale parkeervergunning, gratis en onbeperkt in tijd bovengronds parkeren in de binnenstad én in de rand. Een uitzondering hierop zijn de winkel- en poortstraten, kiss & ride-zones aan het Station en parkeerplaatsen voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Op de kortparkeerplaatsen geldt ook voor deelwagens de gratis maximum parkeertijd van 30 minuten.

Via savewithcarsharing.be kan je tot op de euro berekenen wat autodelen jou kan besparen. Als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt, is autodelen bijna altijd interessant. Net een wagen gekocht? Via particulier autodelen kan je uiteraard ook je eigen (tweede) wagen delen en zo een deel van je kosten terugverdienen.

Aanbieders autodelen

In Brugge zijn de grootste platformen vandaag Cambio, Coopstroom, Claus2You, Dégage en Cozywheels.

Cambio, CoopStroom en Claus2You werken met een vaste vloot. Dégage en Cozywheels werken met particuliere deelwagens. Meer informatie over deze organisaties vind je op hun websites:

In Brugge zijn daarnaast ook CarAmigo, Getaround en Curando vzw actief.
Curando vzw biedt rolstoelvriendelijke wagens aan: www.curando.beautodelen8310@curando.be

Autodelen in jouw buurt

Op de website van koepelorganisatie autodelen.net vind je een handig overzicht met alle deelwagens in jouw buurt: https://www.autodelen.net/zoek-een-deelwagen/.

Heb je interesse om aan autodelen te doen in jouw buurt maar vind je er geen of is het aanbod te beperkt? Laat het ons weten via dit formulier.  Met jouw vraag gaan we aan de slag om na te gaan of ook autodelen in jouw buurt kan opgestart of uitgebreid worden.

Rijleswagen

Wil je je rijbewijs halen, maar heb je geen auto ter beschikking? Of heb je heb je opgroeiende kinderen die willen leren auto rijden?

In samenwerking met cambio biedt Brugge haar inwoners een rijlestarief aan. Je moet wel 18 jaar zijn en minstens 6 uur rijles gevolgd hebben bij een erkende rijschool. Meer info op https://www.cambio.be/nl-vla/rijleswagen.

Contactinformatie