Delen is een plus! Bij autodelen wordt dezelfde wagen vaker en door meer mensen gebruikt. Daardoor worden heel wat andere auto's overbodig. Wie autodeelt, zorgt niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de leefbaarheid in de stad

Een deelauto kan zo tot wel tien auto's vervangen. Dat zorgt voor meer vrijgekomen parkeerplaatsen. Die openbare ruimte kunnen we dan weer op een andere manier inzetten. Denk maar aan groen, een zitbankje, fietsstallingen...

 

Is autodelen iets voor jou?

  • Je hebt geen eigen wagen, maar af en toe zou je er wel één kunnen gebruiken?
  • Je hebt een eigen wagen, maar hij staat vaker stil dan hij rijdt?
  • Je wagen is dringend aan vervanging toe en je vindt dat hij je te veel geld kost?
  • Soms is er nood aan een tweede wagen in het gezin?

 

Minder auto, minder kosten 

Een deelwagen vervangt jouw (tweede) wagen. Deze deelwagen staat meestal niet vlak bij jouw deur. Net daarom zul je de auto ook wat minder gebruiken. Dat zorgt ervoor dat je voor elke verplaatsing het beste vervoersmiddel kiest. Een auto kan handig zijn, maar toch is het vaak niet de beste keuze. Als autodeler zet je makkelijker de stap om je te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te verplaatsen.

Je staat hierdoor niet alleen minder en minder lang in de file, je helpt daarmee ook de CO2-uitstoot dalen en geniet onderweg zelf ook meer van de betere luchtkwaliteit. Doe je aan autodelen, dan ben je daarnaast ook nog eens lief voor je portefeuille. 
 
Met autodelen betaal je enkel wanneer je de auto gebruikt. Zo hoef jij je van de belastingen, verzekeringen, onderhoud, autokeuring en herstellingen niets aan te trekken.

Zelf berekenen hoeveel je kunt besparen met autodelen

 

Autodelen in Brugge

Je kan kunt kiezen voor een autodeelplatform met een vaste vloot deelwagens of voor een platform waarin privéwagens van Bruggelingen gedeeld worden. 

Autodeelbedrijven 

In Brugge zijn drie deelwagenaanbieders met een eigen wagenpark actief: Cambio, Claus2You en CoopStroom. Wie lid is van zo’n autodeelplatform kan gebruik maken van de verschillende modellen die het autodeelplatform in de aanbieding heeft. 

Je vindt het aanbod deelwagens steeds terug op een vaste standplaats bij jou in de buurt. 

Autodelen onder buren 

Bij autodeelplatformen met privéwagens, zoals Dégage of Cozywheels, delen Bruggelingen hun eigen wagens met de buurt. Ook jij kunt dus jouw wagen delen met buren en familie of vrienden. Zo kun je een deel van jouw uitgaven terugverdienen. 
 
Bij Dégage kun je als lid gebruik maken van elke wagen in het systeem. Dégage neemt de administratie op zich. Om de autosleutel te overhandigen, spreken gebruikers onderling af. 
 
Bij Cozywheels meld je je als lid aan bij een kleine groep gebruikers. De privéwagen wordt enkel gedeeld in deze besloten groep. Cozywheels neemt de administratie op zich. Om de autosleutel te overhandigen, spreken gebruikers onderling af.  

Andere duurzame mobiliteit in Brugge 

Wie aan autodelen doet, gaat bewust om met zichzelf, de buurt én de stad. Dit alternatief voor privé wagenbezit is een van de vele mogelijkheden om je mobiliteit te verduurzamen. Met Stad Brugge moedigen we deze mogelijkheden op verschillende manieren aan. 

 

Deelfietsen van Blue-bike 

Aan heel wat treinstations in Vlaanderen vind je de deelfietsen van Blue-bike terug. Deze deelfietsen vormen een makkelijke en handige aanvulling op je treinreis. Een jaarlidmaatschap kost 12 euro. Een deelfiets voor 24u gebruiken kost je, afhankelijk van de locatie, 1.52,5 euro tot 3.53,5 euro voor 24 uur. 

Je vindt Blue-bike deelfietsen terug aan station Brugge, Zeebrugge-Dorp en Zeebrugge-Strand. 

 
Rijleswagen Cambio 

Wil je je rijbewijs halen, maar heb je geen auto ter beschikking? Of heb je heb je opgroeiende kinderen die willen leren auto rijden? 

In samenwerking met Cambio biedt Brugge haar inwoners een rijlestarief aan. Je moet wel 18 jaar zijn en minstens 6 uur rijles gevolgd hebben bij een erkende rijschool.  

www.cambio.be/nl-vla/rijleswagen  
 

Subsidie nummerplaat schrappen 
 

Wie een nummerplaat laat schrappen, kan hiervoor van Stad Brugge een mobiliteitsbudget krijgen. Met dit budget kun je bijvoorbeeld tickets of abonnementen voor openbaar vervoer, een elektrische fiets of rijtegoed bij een deelwagensysteem aankopen. 

Het mobiliteitsbudget bedraagt maximaal 500 euro. De aanvragen kunnen worden ingediend worden tot en met 1 december 2024. 

Voorwaarden en info
 
 

Subsidie aankoop cargofiets voor ondernemers 
 

Ondernemers die hun werkverplaatsingen willen verduurzamen, kunnen rekenen op een toelage bij aankoop of langdurige leasing van een cargofiets. De subsidie bedraagt tot 2.000 euro. Dankzij  
 
Voorwaarden en info 

Contactinformatie