Vormen van autodelen

Bereken je voordeel

Aanbieders autodelen

Autodelen in jouw buurt

Rijles met cambiowagen

Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van één wagen. Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de wagen wordt gebruikt wanneer hij nodig is. Wanneer de wagen niet nodig is, kan deze door een andere persoon gebruikt worden. Autodelen is goed voor het klimaat én voor de leefbaarheid in de stad. Eén deelwagen vervangt 8 tot 14 wagens in de binnenstad, goed voor heel wat extra ruimte.

Wist je trouwens dat je als Bruggeling een subsidie van maximaal 500 euro kan krijgen wanneer je je eigen wagen inruilt voor duurzamere vervoersmodi?

Vormen van autodelen

Je kan kiezen voor een autodeelplatform met een vaste vloot deelwagens of voor platformen waarin particuliere privéwagens gedeeld worden.

De autodeelaanbieders met eigen vloot, zoals bijvoorbeeld cambio en Coopstroom, stellen een wagenpark ter beschikking van hun leden. Het wagenpark verschilt per aanbieder en kan uit verschillende modellen bestaan.

Bij particuliere autodeelplatformen, zoals Dégage of Cozywheels, delen Bruggelingen hun eigen wagens met de buurt. Je hoeft dus niet noodzakelijk een eigen wagen te hebben om er gebruik van te kunnen maken. De autodeelorganisatie organiseert de betalingen en de verzekering.

Wat kost autodelen?

De prijzen hangen af van aanbieder tot aanbieder. Meestal betaal je een uurprijs en een kilometerprijs (rond de 25 cent per kilometer). Dat lijkt misschien niet goedkoop, maar bij autodelen betaal je enkel het effectieve gebruik van een wagen. Autodelers hoeven niet langer te investeren in een wagen en de bijhorende verzekeringen en betalen geen verkeersbelasting. Onderhoud en herstellingskosten zijn in de prijs inbegrepen en je bent verlost van de jaarlijkse autokeuring. 

Bovendien kan je met elke deelwagen met standplaats in Brugge, dankzij de digitale parkeervergunning, gratis en onbeperkt in tijd bovengronds parkeren in de binnenstad èn in de rand (uitzondering: winkel- en poortstraten, kiss & ride zones aan het Station en parkeerplaatsen voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen). Op de kortparkeerplaatsen geldt ook voor deelwagens de gratis maximum parkeertijd van 30 minuten.

Via savewithcarsharing.be kan je tot op de euro berekenen wat autodelen jou kan opbrengen. Als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt, is autodelen bijna altijd interessant. Net een wagen gekocht? Via particulier autodelen kan je uiteraard ook je eigen (tweede) wagen delen en zo een mooi centje bijverdienen.

Aanbieders autodelen

In Brugge zijn de grootste platformen vandaag cambio, Coopstroom, Claus2You, Dégage en Cozywheels.

Cambio, CoopStroom en Claus2You werken met een vaste vloot. Dégage en Cozywheels werken met particuliere deelwagens. Meer informatie omtrent deze organisaties vind je op hun websites:

In Brugge zijn daarnaast ook CarAmigo, Getaround en Curando vzw actief.

Curando vzw biedt ook rolstoelvriendelijke wagens aan: www.curando.be, autodelen8310@curando.be

Autodelen in jouw buurt

Op de website van koepelorganisatie autodelen.net vind je een handig overzicht met alle deelwagens in jouw buurt: https://www.autodelen.net/zoek-een-deelwagen/. Door de uitbreiding in de Boeveriestraat en in de Gulden-Vlieslaan, is er in het centrum in ieder stadskwartier een deelwagenaanbod. Er komen binnenkort ook deelwagens in de deelgemeentes.

Rijleswagen

Wil je je rijbewijs halen, maar heb je geen auto ter beschikking? Of heb je heb je opgroeiende kinderen die willen leren auto rijden?

In samenwerking met cambio biedt Brugge haar inwoners een rijlestarief aan. Je moet wel 18 jaar zijn en minstens 6 uur rijles gevolgd hebben bij een erkende rijschool. Meer info op https://www.cambio.be/nl-vla/rijleswagen.

Contactinformatie