Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van één (of meer) wagen(s). Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de wagen wordt gebruikt wanneer hij nodig is. Wanneer de wagen niet nodig is, kan deze door een andere persoon gebruikt worden.

Autodelen.net, het Vlaams Netwerk Autodelen, fungeert hierbij als koepelorganisatie en promoot alle vormen van autodelen.

Vormen van autodelen

Er ontstaan steeds meer nieuwe autodeelinitiatieven. Doorgaans kan je de initiatieven opdelen in kostendelende buurtinitiatieven en autodelen georganiseerd door autodeelaanbieders met of zonder eigen wagenpark.

De autodeelaanbieders met eigen vloot, zoals bijvoorbeeld Cambio, stellen een wagenpark ter beschikking van hun leden. Het wagenpark verschilt per aanbieder en kan uit verschillende modellen bestaan. Je betaalt aan de organisatie voor het gebruik van een wagen, per kilometer en/of per tijd. De wagens staan verspreid in de omgeving van de gebruikers en hebben al dan niet een vaste standplaats.

Bij particulier autodelen, zoals Dégage of Cozycar, maken meerdere personen of gezinnen om beurt gebruik van één of meerdere gezamenlijke auto’s. Je hoeft dus niet noodzakelijk een eigen wagen te hebben om er gebruik van te kunnen maken.
De algemene kosten zoals aankoop, onderhoud en verzekering worden gedeeld, waardoor het gebruik van een auto een stuk goedkoper is.

Aanbieders autodelen

In Brugge zijn Cambio, Cozycar, Dégage!, CarAmigo, Getaround en Curando vzw (Avira-project met aangepaste wagens) actief.

Meer informatie omtrent deze organisaties vind je op hun websites:

Contactinformatie

  • Huis van de Bruggeling

    N.a.v. coronamaatregelen uitsluitend op afspraak. Maak snel en eenvoudig een afspraak via afspraken.brugge.be of op het nummer 050 44 8000. Frank Van Ackerpromenade 2 (Stationsplein) 8000 Brugge

    • Vandaag van 08:30 tot 12:30 (Telefonisch te bereiken tot 17.00 u.)
    • Morgen gesloten
    Alle openingsuren