Autoluwe winkelstraten

Onder de noemer BruggeNaarMorgen heeft het stadsbestuur steile klimaatambities. Om deze ambities kracht bij te zetten, besliste Stad Brugge om de winkelstraten (Zuidzandstraat, Geldmuntstraat en Noordzandstraat) in de binnenstad elke zaterdag én zondag van 13.00 tot 18.00 uur autoluw te maken. De Steenstraat is elke dag autovrij van 13.00 tot 18.00 uur.

In de autoluwe straten wordt het verkeer aan de hand van ANPR-camera’s geregeld. Doelgroepen die echter steeds door mogen rijden zijn fietsers, fietstaxi’s, elektrische rolstoelen en prioritaire diensten.

Ook op shoppingdagen, koopzondagen en tijdens de drukke eindejaarsperiode zijn de autoluwe winkelstraten actief.

BruggeNaarMorgen

Een autoluwe zone maakt het niet alleen aangenaam om te shoppen, ook de luchtkwaliteit vaart er wel bij. Het verkeer is vandaag goed voor één derde van de totale CO2-uitstoot. Tegen 2030 wil Brugge die uitstoot halveren en tegen 2050 willen we helemaal klimaatneutraal zijn. De uitbreiding van de autoluwe winkeldagen, maar bijvoorbeeld ook de schrapping van de laatste parkeerplaatsen op de as Zuidzandstraat-Steenstraat, dragen hiertoe bij en maken onze stad nog aangenamer om in te wonen, te leven en te werken.

Overzicht huidige maatregelen omtrent de autoluwe winkelstraten

Autovrije Steenstraat. Elke dag van 13.00 tot 18.00 u.

Autoluwe winkelstraten:

Zuidzandstraat - Geldmuntstraat en Noordzandstraat.

Elke zaterdag en elke zondag van 13.00 tot 18.00 u.

 

Tijdens de autoluwe winkelstraten worden bestuurders  vanaf de ring (R30), ter hoogte van de afslag naar het concertgebouw , de toegang tot de Zuidzandstraat ontraden door middel van paaltjes. De Steenstraat is elke dag autovrij van 13u00-18u00.

Ook taxi’s mogen niet door de autoluwe/autovrije winkelstraten rijden. De taxistandplaatsen op de Markt, in de Vlamingstraat en de Kuipersstraat blijven wel behouden.

Parkeren bezoekers

Bezoekers parkeren het best in de centrumparkings ’t Zand en Station. Parking Centrum-Station is de goedkoopste publieke parking van Brugge.

De bustransfer (max. 4 personen per wagen) van de parking Centrum-Station naar de binnenstad en terug is bovendien inbegrepen in het parkeerticket (bustickets op voorhand èn op vertoon van het parkeerticket af te halen in de De Lijn-winkel op het Stationsplein).

Sinds het voorjaar van 2018 wordt de toegang tot de autoluwe winkelstraten gemonitord en gehandhaafd via ANPR-camera’s of nummerplaatherkenning.

Uitzonderlijke toegang tot de Zuidzandstraat

Enkele bussen van De Lijn krijgen op die dagen toestemming om via de Zuidzandstraat de halte in het Sint-Salvatorskerkhof te bereiken. De bussen rijden in het centrum volgens een gewijzigd traject omdat de bediening van de halte Markt wegvalt. De dichtstbijzijnde haltes zijn dan, naast de Sint-Salvatorskathedraal, de Stadsschouwburg en de stopplaatsen aan de Dijver en de O.L.V.-Kerk. Ook de centrumshuttle mag door de Zuidzandstraat rijden.

Verder mogen die dagen enkel bestuurders waarvan de nummerplaat geregistreerd staat in het ANPR-systeem, indien echt nodig, stapvoets rijden in de Zuidzandstraat:

 1. bestuurders van voertuigen waarvan de garage door de invoering van de verkeersvrije zone niet meer toegankelijk is;
 2. abonnementhouders van Parking Zilverpand;
 3. bestuurders met een parkeerkaart voor zorgverstrekkers;
 4. urgentievoertuigen + voertuigen De Lijn;
 5. gasten van bepaalde hotels met vertrek- of aankomstdatum op een autoluwe dag.

Kom je in aanmerking om opgenomen te worden in de ANPR-whitelist? Wat heb je dan nodig en tot welke dienst kan je je richten?

 • Je dient je persoonlijk aan te melden bij de Parkeerwinkel, Huis van de Bruggeling - Frank van Ackerpromenade 2 te 8000 Brugge met volgende items:
  • Huur- of aankoopbewijs van een garage en/of standplaats in de getroffen woonstraten;
  • Identiteitskaart van de aanvrager;
  • Inschrijvingsbewijs (kentekenbewijs) van het voertuig
   Let op! Per garagebox/standplaats kan er maximaal één nummerplaat opgenomen worden in het systeem.

We vragen wel om het gebruik van de wagen tussen 13.00 en 18.00 uur steeds tot een minimum te beperken

Contactinformatie