Autoluwe winkelstraten

De drukste winkelstraten - Noordzandstraat, Zuidzandstraat, Geldmuntstraat en Steenstraat - worden op zaterdagen en elke eerste zondag van de maand van 13 u. tot 18 u. autoluw gemaakt.

Dit betekent dat er geen verkeer wordt toegelaten met uitzondering van fietsers en fietstaxi’s. Zij worden wel toegelaten in de autoluwe zone, net als hulpdiensten.

Andere bestuurders worden reeds vanaf de ring, ter hoogte van de ventweg op de R30, de toegang tot de Zuidzandstraat ontraden door middel van paaltjes.

Ook taxi’s mogen niet door de autoluwe winkelstraten rijden. De taxistandplaatsen op de Markt, in de Vlamingstraat en de Kuipersstraat blijven tijdens de Shoppingdagen wel behouden.

Parkeren bezoekers

Bezoekers parkeren het best in de centrumparkings ’t Zand en Station. Parking Centrum-Station is bovendien de grootste en goedkoopste publieke parking van Brugge.

De bus transfer (max. 4 personen per wagen) van de parking Centrum-Station naar de binnenstad en terug is trouwens inbegrepen in het parkeerticket (bustickets op voorhand èn op vertoon van het parkeerticket af te halen in de De Lijn-winkel op het Stationsplein).

Sinds het voorjaar van 2018 wordt de toegang tot de autoluwe winkelstraten gemonitord en gehandhaafd via ANPR-camera’s of nummerplaatherkenning.

Uitzonderlijke toegang tot de Zuidzandstraat

Enkele bussen van De Lijn krijgen op die dagen toestemming om via de Zuidzandstraat de halte in het Sint-Salvatorskerkhof te bereiken. De bussen rijden in het centrum volgens een gewijzigd traject omdat de bediening van de halte Markt wegvalt. De dichtstbijzijnde haltes zijn dan, naast de Sint-Salvatorskathedraal, de Stadsschouwburg en de stopplaatsen aan de Dijver en de O.L.V.-Kerk.

Verder mogen die dagen enkel bestuurders waarvan de nummerplaat geregistreerd staat in het ANPR-systeem, indien echt nodig, stapvoets rijden in de Zuidzandstraat:

 1. bestuurders van voertuigen waarvan de garage door de invoering van de verkeersvrije zone niet meer toegankelijk is;
 2. abonnementhouders van Parking Zilverpand;
 3. bestuurders met een parkeerkaart voor zorgverstrekkers;
 4. urgentievoertuigen + voertuigen De Lijn;
 5. gasten van bepaalde hotels met vertrek- of aankomstdatum op een shoppingdag.

Komt u in aanmerking om opgenomen te worden in de ANPR-whitelist? Wat heeft u nodig en tot welke dienst dient u zich te richten?

 • U dient zich persoonlijk te richten tot de Parkeerwinkel, Huis van de Bruggeling - Frank van Ackerpromenade 2 te 8000 Brugge met volgende items:
  • Huur- of aankoopbewijs van een garage en/of standplaats in de getroffen woonstraten;
  • Identiteitskaart van de aanvrager;
  • Inschrijvingsbewijs (kentekenbewijs) van het voertuig
   Let op! Per garagebox/standplaats kan er maximaal één nummerplaat opgenomen worden in het systeem.

Wel wordt verwacht dat het gebruik van de wagen tussen 13u en 18u tot een minimum beperkt wordt.