Wat is autodelen?

Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van één (of meer) wagen(s). Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de wagen wordt gebruikt wanneer hij nodig is. Wanneer de wagen niet nodig is, kan deze door een andere persoon gebruikt worden.

Vormen van autodelen?

Er ontstaan steeds meer nieuwe autodeelinitiatieven. Doorgaans kan je de initiatieven opdelen in kostendelende buurtinitiatieven en autodelen georganiseerd door autodeelaanbieders met of zonder eigen wagenpark.

De autodeelaanbieders met eigen vloot stellen een wagenpark ter beschikking van hun leden. Het wagenpark verschilt per aanbieder en kan uit verschillende modellen bestaan. Je betaalt aan de organisatie voor het gebruik van een wagen, per kilometer en/of per tijd. De wagens staan verspreid in de omgeving van de gebruikers en hebben al dan niet een vaste standplaats.

Bij particulier autodelen maken meerdere personen of gezinnen om de beurt gebruik van één of meerdere gezamenlijke auto’s. Je hoeft dus niet noodzakelijk een eigen wagen te hebben om er gebruik van te kunnen maken.  De algemene kosten zoals aankoop, onderhoud en verzekering worden gedeeld, waardoor het gebruik van een auto een stuk goedkoper is.

Autodelen.net, het Vlaams Netwerk Autodelen, promoot alle vormen van autodelen en werkt samen met alle autodeelorganisaties met als gezamenlijk doel om 100.000 autodelers te realiseren tegen 2020. Uiteraard ondersteunt Autodelen.net ook mensen die in een gesloten, kostendelend systeem een privéwagen willen delen met buurtbewoners.

In Brugge zijn Cambio, Cozycar, CarAmigo en Curando vzw (Avira-project met aangepaste wagens) actief.

Meer informatie omtrent Autodelen.net, Cozycar en CarAmigo vind je op hun websites:

  • www.autodelen.net : alle informatie over alles wat met autodelen te maken heeft (vormen van autodelen, info over alle autodeelaanbieders, beleidsplannen, innoverende concepten zoals delen van het gemeentelijke wagenpark en het delen van rolstoelvriendelijke voertuigen, persberichten en nog veel meer).
  • www.cozycar.be : ondersteuningswebsite voor mensen die in een gesloten, kostendelend systeem een wagen willen delen met buurtbewoners. Je vindt er standaardcontracten, rekenschema's, online reservatiekalender en een zoekfunctie om potentiële autodelers te vinden in hun buurt. 
  • www.caramigo.eu : Belgisch platform voor autohuur onder particulieren. Eigenaars van wagens kunnen via het platform in contact komen met mensen die een wagen nodig hebben. Je vindt er alle praktische info die zowel voor een eigenaar als gebruiker nuttig kunnen zijn met o.a. online reservatiekalender en een zoekfunctie om potentiële autodelers te vinden in je buurt.

Deel deze pagina

Contactinformatie