Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar liftte toevallig mee uit Azië en vestigde zich in 2004 in Zuid-Frankrijk. In 2017 was er de eerste melding in België. Ondertussen is de soort in gans Vlaanderen. De Aziatische hoornaar jaagt in groep op honingbijen. Honingbijen hebben voorlopig weinig verweer tegen deze nieuwe belager. Als er minder honingbijen te vinden zijn, vallen ze ook andere nuttige insecten aan.
De zeer agressieve en schadelijke Aziatische hoornaar lijkt op de inheemse en ongevaarlijke inheemse hoornaar. De belangrijkste verschillen zijn de kleuren. De inheemse is roodbruin met geel - de Aziatische zwart en geel.

Invasieve soorten?

Onze natuur wordt door menselijk toedoen constant geconfronteerd met nieuwkomers. Nieuwe planten- en dierensoorten komen onze regio binnen als tuin- en sierplant of liften mee met transport. Heel vaak overleven deze nieuwkomers hier niet. Anderen overleven zonder voor problemen te zorgen. Maar helaas is er een gedeelte van deze uitheemse planten- en dierensoorten die zich hier vestigen en door hun sterke groeikracht, door hun grote impact op andere soorten, omdat ze hun omgeving ongunstig wijzigen of omdat ze op een andere manier dominant worden, voor schade zorgen. Dan spreken we over invasieve uitheemse soorten.

Wat doen als je vermoedt een Aziatische hoornaar te zien?

Als er een vermoeden is van Aziatische hoornaar, neem je best de volgende stappen:

  1. Neem foto's van het dier en noteer de locatie, datum en het uur. 

    De foto is essentieel voor latere bestrijding. 

    Kan je niet op tijd een foto trekken, houd dan dezelfde plaats de komende dagen in de gaten.

  2. Geef de melding zo snel mogelijk door via vespawatch. 

    Surf naar vespawatch en ga naar 'Meld een nest' of naar 'meld een individu'

Stel je kandidaat om lentevallen op te volgen

Update: wegens het grote succes zijn de hoornaarvallen tijdelijk uitgeput . De Stad doet al het mogelijke om zo snel mogelijk een nieuwe voorraad te bemachtigen .  De Stad zal de aanvragers dan ook contacteren van zodra er nieuwe vallen af te halen zijn . 

Het is belangrijk om in het voorjaar zoveel mogelijk rondvliegende koninginnen van de Aziatische hoornaars te vangen. Op die manier is 
het aantal te verdelgen nesten later in de zomer kleiner. 
In de periode maart - mei zet de Stad (lente)vallen uit. Deze zijn zo gemaakt dat ze zo selectief mogelijk Aziatische hoornaars lokken en vangen. De Stad zoekt nu vrijwilligers om lentevallen te beheren.
Wees gerust, je komt in principe nooit rechtstreeks in contact met 'wakkere' Aziatische hoornaars.

Wat verwachten we van jou als vrijwilliger?

  1. Beschikbaarheid om tot eind mei je val dagelijks te kunnen opvolgen. 
  2. ‘Verwerken’ van de vangst: de val met vangst even in de diepvries zetten, zo worden gevangen insecten verdoofd.  Nu kan je de hoornaars apart zetten in bv. een bokaal en de bijvangst terug vrijlaten.
  3. Diervriendelijk ‘euthanaseren’ van de hoornaars: het bokaaltje met de hoornaars een nachtje in de diepvriezer zetten. 
  4. Bijhouden van aantallen: aantal gevangen hoornaars + aantal ‘andere insecten’ (voor het onderzoek naar selectiviteit van de val).
  5. Maken en bijvullen van lokvloeistof voor de val.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media