Beisbroek heeft voortaan een knuppelpad voor mountainbikers

20
jul
2021

Door het domein Beisbroek-Tudor-Chartreuzinnen loopt een mountainbikeparcours dat deel uitmaakt van de ‘Bossenroute’. Om het comfort voor de mountainbikers en andere bosbezoekers nog te verbeteren, werkte Stad Brugge een proefproject uit: een knuppelpad.

Waar het mountainbikepad er modderig bij ligt, wijken mountainbikers dikwijls uit op het naastgelegen wandelpad en beschadigen ze dit pad. Het gevolg is dat de wandelaars op hun beurt noodgedwongen uitwijken tot in de bosvegetatie. Stad Brugge werkte nu als proefproject een oplossing uit, ook om conflicten tussen ruiters en mountainbikers te vermijden en te verhinderen dat fietsers een shortcut nemen en hierbij schade toebrengen aan de bosvegetatie.

Extra uitdaging voor mountainbikers

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Verschillende stroken van het mountainbiketraject liggen er zeer slecht bij met veel slijk en modder. Op een plaats hebben we bij wijze van proef een knuppelpad van 25 meter lang aangelegd. Daar is een houten constructie gemaakt waardoor de mountainbikers enerzijds op een veilige manier door de modderstroken geraken en anderzijds vormt dit een extra uitdaging tijdens de mountainbikerit.”  

Schepen van Sport Franky Demon: “Om de attractiviteit van het mountainbiken te verhogen, is dit knuppelpad een aangenaam en technisch uitdagend extra stuk route. De ingreep maakt het fietsen comfortabeler voor de mountainbiker, en zorgt ervoor dat de verschillende gebruikers van het bos – mountainbikers, wandelaars en ruiters - niet met elkaar in conflict komen.”

Het knuppelpad is aangelegd door Footstep vzw 360° GROEN, een sociale tewerkstellingsplaats uit Brugge.