Bekendmaking nieuwe straatnamen

19
dec
2019

De Brugse Gemeenteraad keurde in november een aantal nieuwe straatbenamingen goed.

Koolkerke

Vier nieuwe straatnamen in de verkaveling Smallestraat - Brugse Steenweg:

  • Zwinpolderstraat (oude poldernaam)
  • Levina Teerlincstraat (miniatuurschilderes (1510/1520-1576): dochter van de vermaarde kunstenaar van Simon Bening en actief aan het hof van de Engelse Tudors)
  • Robertine Devooghtstraat (kunstenares (1904-1979): schilderde heel wat portretten van Brugse persoonlijkheden en groepsportretten)
  • Jeanne Hermansstraat (eerste beroepsfotografe in Brugge (1854-1934): baatte sinds 1882 samen met hulpfotografe Caroline Gerard een fotostudio uit aan de Malleberplaats)

Brugse binnenstad

Nieuw gecreëerd pleintje aan ’t Zand, links van het Concertgebouw, ter hoogte van de Kapucijnenrei.

  • Kapucijnenplein (Oude kloosternaam, naar de aanwezigheid van een kapucijnenklooster aan de Vrijdagmarkt, dat in de 19de eeuw moest wijken voor de komst van de spoorweg en het station op ‘t Zand. Ook de Kapucijnenrei verwijst naar dit klooster).

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Eerder dit jaar ondersteunde het stadsbestuur al de oproep van Sofie Lemaire om ‘meer vrouw op straat te krijgen’. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in Vlaanderen slechts 15 procent van alle straten en pleinen naar een vrouw genoemd zijn.

Ik ben dan ook blij dat drie van de vijf nieuwe benamingen naar een vrouw verwijzen. Dit is alvast een stap in de goede richting, want er zijn nog veel vrouwen die absoluut een blijvende plek in het straatbeeld verdienen.”