Boringen gestart voor duurzame verwarming van Boevrie-woningen

29
mrt
2023

Op de voormalige VTI-site gaat een ambitieus project van start. Er wordt een gigantisch BEO-veld aangelegd, het grootste in West-Vlaanderen, om 135 woningen van duurzame warmte te voorzien. Door te kiezen voor aardwarmte zullen de bewoners jaarlijks 100 ton minder CO2 uitstoten. Om zo veel broeikasgassen uit de lucht op te nemen heb je anders 5.000 bomen nodig.

Boringen tot 150 meter diep 

Met 102 appartementen, 25 eengezinswoningen, 8 stapelwoningen en een kantoorruimte is Boevrie een indrukwekkend woonproject. Om de uitstraling van historisch erfgoed te behouden, kozen de ontwikkelaars voor een ingenieus systeem: een boorgat-energieopslagveld (BEO). Zo'n BEO-veld is een enorme ondergrondse opslagtank voor aardwarmte. 120 verticale boringen tot 150 meter diepte zijn verbonden met elkaar en zullen de bewoners van duurzame warmte voorzien.

Elke wooneenheid in het Boevrie-project is aangesloten op het netwerk met een eigen warmtepomp en een vloerverwarming die in de zomer zelfs gebruikt kan worden voor passieve koeling. Ook het sanitair water wordt opgewekt met dit geothermisch warmtepompsysteem

De boorwerken zijn gestart en nemen twee maanden in beslag. Op de volledige site voorziet de projectontwikkelaar 7 groene pleinen die de woningen met elkaar verbinden en de typische Brugse uitstraling versterken. Nog voor de boorwerken begonnen, zijn meer dan de helft van de woningen en appartementen verkocht. Als alles volgens plan loopt, verwelkomt Boevrie eind 2026 de eerste bewoners.

Inspirerende primeur

Het Boevrie-project werkt inspirerend, ook de toekomstige expohal BRUSK zal gebruik maken van hetzelfde systeem om te verwarmen. Het project is een primeur voor de regio en is ongetwijfeld een inspiratie voor andere ontwikkelaars die ook de overstap willen maken naar duurzame energie.

Interesse in duurzaam verwarmen? Neen een kijkje op het vernieuwde Energieplatform!