Het nieuwe beurs- en congresgebouw

  1. Het nieuwe beursdeel
  2. Eén gebouw, twee functies
  3. Een op en top publiek gebouw met een duidelijke en afgebakende personeelszijde
  4. Een flexibel gebouw
  5. Een pienter gepuzzeld programma
  6. Flexibele ruimtes
  7. Belevingswaarde van de meest prominente gevel
  8. Een unieke ruimtelijke beleving in iedere ruimte

Algemene verschijningsvorm
De manier waarop het nieuwe gebouw zich presenteert aan al zijn verschillende gebruikers en
bezoekers is van groot belang. De architectuur vertolkt een dubbele rol:

  1. Het presenteert zich aan bezoekers die het gebouw misschien maar eenmalig en kortstondig zullen beleven (zoals internationale congresbezoekers). Daarom is van belang dat het gebouw direct herkenbaar is.
  2. Het is prominent aanwezig in een voornamelijk residentiele buurt binnen ‘het ei van Brugge’. Het moet dus ook, en voor lange termijn, een duurzame band opbouwen met zijn buurt.

Het huidige ontwerp zorgt voor beide

  1. De combinatie van de eenduidige vorm (constructie), uitgevoerd als een massief van bakstenen op een glazen sokkel, de transparante voorgevel en de uitkraging trekt het publieke plein naar binnen tot aan de toegangsdeuren.
  2. Het gebouw ontkent door zijn grootte zijn bestaan en positie op het plein niet, maar geeft het op een zelfzekere en toegankelijke manier gestalte.


Eén gebouw, twee functies
Het nieuwe beurs- en congresgebouw combineert twee verschillende functies, die volledig los van elkaar kunnen staan, in éénzelfde gebouw. Niettegenstaande wil het ontwerp kruisbestuiving aanmoedigen. Het gebouwencomplex is daarom ontworpen als een geheel, maar met specifieke kenmerken en voorwaarden van de twee verschillende functies.

Het beursdeel is ‘horizontaal’ georganiseerd – 15 meter hoog

Bij het betreden van het gebouw langs de hoofdingang aan het plein kan je doorlopen tot in het beursdeel. Dit levert voordelen op naar circulatie van een groot aantal mensen, op- en afbouw van beurzen, tijdelijke installaties,… maar ook naar evacuatie in geval van brand.

Het congresdeel is ‘verticaal’ georganiseerd – 25 meter hoog
Het congresdeel bestaat uit drie verschillende (maar gelijkwaardige) componenten volgens het ‘driestoelenprincipe’:

  1. Op niveau +1 en +2 bevindt zich de foyer met aangrenzend de plenaire zaal. Deze plenaire zaalw ordt uitgerust met onder meer een telescopische (en opsplitsbare) tribune voor meer dan 500 personen.
  2. Daarboven bevinden zich tien vergaderzalen (zogenoemde ‘break-outs’) met de ‘poster area’.
  3. Op het hoogste niveau is de cateringruimte gepositioneerd, met aansluitend terras en keukenfaciliteiten.
    1. Bovenop het dak van het beursdeel bevinden zich twee grote technische ruimtes.
    2. Ondergronds bevinden zich nog enkele dienstruimtes, bergingen, een parking voor 122 personenwagens, een publieke fietsenstalling voor 226 fietsen en een afgesloten fietsenstalling voor 17 fietsen.

Het beurs- en congresdeel zijn structureel perfect van elkaar gescheiden, ook al zijn beide functies onder één dak gehuisvest binnen één volume. Dit biedt heel wat onmiskenbare voordelen. Denk aan dubbel- en gelijktijdig gebruik van beide delen met voordelen naar akoestiek, verwarming, verluchting, organisatie…


Een op en top publiek gebouw met een duidelijke en afgebakende personeelszijde
De circulatie van de bezoekers en het personeel wordt strikt van elkaar gescheiden.

  • De zogenoemde ‘circulatiekern’ van de bezoekers beschikt over vier ruime liften en een dubbele trap.
  • Aan de andere zijde van het gebouw bevindt zich een tweede circulatiekern voor de medewerkers en organisatoren. Deze tweede circulatiekern wordt voorzien van een grote goederenlift en een trappenpartij. Door het indelen van twee circulatiekernen met een publiek karakter enerzijds en niet-publiek karakter anderzijds wordt de circulatie in het gebouw duidelijk.

Een flexibel gebouw

  • De twee circulatiekernen zijn de pijlers waartussen de vloeren van het congresdeel opgehangen worden.
  • De vloeren bevatten een minimum aan structuur: noch in de cateringruimte noch in de plenaire zaal staan kolommen in de ruimte. Deze ruimtes zijn dus volledig obstakelvrij.

Een pienter gepuzzeld programma
Alle ruimtes zijn zo getekend om een optimale werking van het gebouw mogelijk te maken:

  • Er worden voldoende bergruimtes voorzien. De opbouw en afbraak van beurzen en congressen zal immers gepaard gaan met logistieke handelingen en bewegingen. Zaken die voor bepaalde organisaties niet nodig zijn, kunnen worden bewaard en gestapeld in praktisch gepositioneerde ruimtes met voldoende bergoppervlakte.
  • Er wordt aandacht besteed aan de positionering van de verschillende functies:
    • De gemeenschappelijke inkomruimte verbindt het beursdeel met de ondergrondse foyerruimte waar de vestiaire, de lockerruimte en de toiletten gesitueerd zijn.
    • De kantoren van de beursorganisator bevinden zich op niveau +1.
    • Op niveau +2 zijn de foyer, de plenaire zaal en de break-outs steeds dichtbij, wat snelle interventies mogelijk maakt.
    • Terwijl de congresorganisator zich aan de private personeelszijde bevindt, wordt op niveau +2 aan de publieke zijde ruimte voorzien met faciliteiten voor de sprekers. Dit vloerniveau (en de bijhorende trappen en liften) is immers exclusief voor hen voorbehouden, wat de nodige afzondering en privacy garandeert.
    • Op niveau +4 wordt de keuken van de cateringruimte voorzien.

Flexibele ruimtes
Flexibiliteit en functionaliteit zijn de norm in dit ontwerp. Deze flexibiliteit wordt verdergezet in de indeling van de ruimtes:

  • De vergaderzalen (break-outs) kunnen vrij ingedeeld worden aan de hand van akoestischemo biele wanden. Deze wanden laten toe om gemakkelijk en snel een ruimte op te delen en verschillende opstellingen te bedenken.
  • De vrije ruimtes zoals de foyer en de poster area van het congresdeel kunnen meerdere metamorfoses en functies aan. De ene keer doen zij dienst als grote ontvangstruimte, een andere keer als ideale ruimte voor een groepsactiviteit…
  • De cateringruimte en de plenaire zaal kunnen flexibel ingedeeld worden naar de wensen van de organisator.
  • De plenaire zaal bevat een telescopische zittribune voor meer dan 500 personen en biedt de mogelijkheid om de ruimte op te delen met een akoestische mobiele scheidingswand.


Belevingswaarde van de meest prominente gevel
Verticaal

  • De 25 verticale kolommen van 60 cm breed strekken zich uit over de volledige hoogte van het congresdeel. Deze kolommen worden uitgevoerd in dezelfde baksteen als de andere gevels en maken het gebouw kenbaar als een publiek gebouw.
  • De 24 tussenliggende openingen hebben een opvallende diepte van ongeveer 130 cm, wat bijdraagt tot het massieve en aaneengesloten voorkomen van het gebouw.

Horizontaal

  • De kolommen eindigen in een horizontale stalen onder- en bovenregel van 40 cm hoog. Deze boven- en onderregel wordt doorgetrokken over het volledige gebouw: zowel de voor-, zij- als achtergevel worden onderaan en bovenaan afgewerkt met een staalprofiel van 40cm.

Een unieke ruimtelijke beleving in iedere ruimte

  • Het nieuwe beurs- en congresgebouw wil een ruimtelijke beleving creëren. Zonder spectaculair te zijn, zet het je zintuigen op scherp.
  • Het gebouw heeft een massief en aaneengesloten voorkomen. Tegelijk is het volume ook lichtvoetig door de sokkel die rondom met glasschrijnwerk afgewerkt is.

NIVEAU +4
Op niveau +4 bevindt zich de cateringruimte.

  • Deze ruimte is kolomvrij en heeft een doorlopende houten vloer.
  • Aan de noordelijke kant is er een terras met uitzicht op het dakenlandschap van Brugge.


NIVEAU +3

Niveau +3 bevat de break-outs.

  • De bezoekers kunnen er genieten van veel natuurlijk daglicht door de geveldelen.
  • Vier van de acht break-outs kunnen worden opgesplitst door een mobiele wand, zodat er in totaal twaalf break-outs zijn Tussenin bevindt zich de poster area.
  • De glazen wanden zorgen voor indirect zonlicht en een aangename sfeer.
  • Deze ruimte kan ook gebruikt worden als receptie- of verpozingsruimte.

NIVEAU +1 & +2
De foyer van het congresdeel bevindt zich op niveau +1 en +2 enb ereik je via de trap of lift.

  • Bij het binnenkomen valt meteen de langwerpige ruimte op met een gevelbrede glaspartij die zicht geeft op het voorplein.
  • De ruimte wordt aan beide zijden begrensd door vlakke glaspartijen, van de gevel enerzijds en van de glazen binnenwanden van de plenaire zaal anderzijds. Om de betrokkenheid tussen de spreker en de bezoeker te verhogen, is gekozen voor een brede plenaire zaal. Deze zaal beschikt over twee projectieschermen.
  • De houten vloer zorgt voor comfort en een huiselijk gevoel.
  • De bakstenen wanden verhogen het huiselijk gevoel en bieden een goede ruimte-akoestiek. De plenaire zaal heeft een telescopische tribune en een mobiele wand.


NIVEAU 0

  • De bakstenen zetten op geen enkele plaats voet aan grond.
  • Het glazen staalschrijnwerk is 3,10 meter hoog. De uitkraging aan de ingang van het gebouw krijgt dezelfde hoogte mee.
  • De grote beursruimte is 75 meter lang en 60 meter breed met bijna overal een plafondhoogte van 8 meter - op de verhoogde delen zelfs 13 meter.
  • De ruimte heeft een industriële afwerking en rust op slechts twee langwerpige kolomwanden en zes ronde betonnen kolommen van 1 meter diameter.
  • In het dak voorzien de wijde daglichthappers de beursruimte van binnenvallend zonlicht.
  • De sokkel bestaat over de vier zijdes uit transparant glas met zicht op de omliggende straten.

Contactinformatie

  • Huis van de Bruggeling

    N.a.v. coronamaatregelen uitsluitend op afspraak. Maak snel en eenvoudig een afspraak via afspraken.brugge.be of op het nummer 050 44 8000. Frank Van Ackerpromenade 2 (Stationsplein) 8000 Brugge info@brugge.be | vaccinatie@brugge.be

    • Vandaag van 08:30 tot 17:00
    • Morgen van 08:30 tot 12:30 (Telefonisch te bereiken tot 17.00 u.)
    Alle openingsuren