WAAROM IS DE KRACHTLIJN ‘BEWUST WORDEN’ RELEVANT IN DE STRIJD TEGEN EENZAAMHEID?


Eenzaamheid is een groter taboe dan depressie. Gesprekken over het onderwerp worden vermeden of weggewuifd en bij voorkeur negeren we de emoties die ermee gepaard gaan.

Dit is contradictorisch, want eenzaamheid is relevanter dan ooit tevoren. Door de stilte lijkt het vaak alsof de eenzaamheidsproblematiek verwaarloosbaar is, maar niets is minder waar. Het fenomeen heeft een negatieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Bewustmaking en bewustwording over vereenzaming, zijn broodnodig.

 

OP WELKE MANIER TRACHTEN WE DE KRACHTLIJN ‘BEWUST WORDEN VORM TE GEVEN?

Met het oog op deze krachtlijn willen we eenzaamheid zichtbaar en bespreekbaar te maken. De voorbije vijf jaar werden tal van sensibiliserende projecten en concepten geïntroduceerddoor Vierkant Tegen Eenzaamheid. Dit gebeurde in het Brugse straatbeeld en online.

Jaarlijks brengen we eenzaamheid kunstzinnig in beeld via "Kunst over eenzaamheid". Een voorbeeld van zo’n project is Krijtramen, waarbij we getuigenissen over eenzaamheid verzamelen. De vraag: “Hoe voelt eenzaamheid voor jou?”werd aan een brede waaier van mensen gesteld. Brugse Kunstenaars maakten 6 krijttekeningen op drukbezochte plekken in de stad zoals het station, het Huis van de Bruggeling en het Concertgebouw.

Alleen of toch niet?” is een burgerproject dat via een forumtheater de problematiek van alleenstaanden zichtbaar maakt. Voor het project verzamelen we getuigenissen van alleenstaanden. Op het einde wordt er een beleidsaanbeveling aan gekoppeld, op basis van het forumtheater en de getuigenissen.

Een ander project is de podcast “Planeet Eenzaam”. We openen via deze weg het gesprek over eenzaamheid. Tijdens de afleveringen stellen we gasten vragen over eenzaamheidgevoelens binnen hun leef- en werkwereld.

Het Stellingenspel “Verbonden met (n)iemand” is een bewustmakingsmethode. Op basis van een stelling starten we een groepsdiscussie. Deze stellingen zijn gebaseerd op het online concept #discussiedinsdag. Een ander online concept is #getuigenisovereenzaamheid. We delen via die weg getuigenissen van volgers van onze pagina’s. Hier stellen we de vraag: “Op welke manier kwam jij al in contact met eenzaamheid?”. De antwoorden worden gedeeld op onze Facebook- en Instagrampagina.

Contactinformatie

Contactpersonen