Actieplan Vierkant tegen eenzaamheid

Kom meer te weten over het actieplan Vierkant tegen eenzaamheid.

Krachtlijn 'inspireren'

Het is onmogelijk om de eenzaamheidsproblematiek individueel aan te pakken.

Waarom is de krachtlijn 'inspireren' relevant in de strijd tegen eenzaamheid?

Vierkant Tegen Eenzaamheid is een pioniersproject in de strijd tegen eenzaamheid. Via projecten, gesprekken en infomomenten trachten we Bruggelingen, organisaties en andere steden te inspireren om acties op te zetten tegen eenzaamheid.

Op welke manier trachten we de krachtlijn 'inspireren vorm te geven?

‘Inspireren’ is een cruciale krachtlijn. Het is onmogelijk om de eenzaamheidsproblematiek individueel aan te pakken. Daarom gaan we vaak in gesprek met burgers, organisaties en andere steden over de werking van ons initiatief. We delen ervaringen en inspireren elkaar. We gingen al in gesprek met steden als Antwerpen, Geraardsbergen en Haacht. Als kers op de taart kwam een delegatie van het Brussels Parlement naar Brugge om ons project te leren. Zo genereren we lokaal en nationaal impact.

Via onze website, sociale media en nieuwsbrief houden we onze partners op de hoogte over onze werking. Door onze projecten en ideeën te verspreiden, proberen we anderen te inspireren. Daarnaast hebben we van diverse projecten een Aftermovie gemaakt die we delen op onze Youtube-pagina.

Tot slot is het actieplan “Het Verbindende Vierkant” een manier om te inspireren. Hoe meer we onze krachtlijnen delen, hoe minder anderen het warm water moeten heruitvinden. Op basis van onze initiatieven kunnen ze zelf een eenzaamheidsplan uitwerken. 

Krachtlijn 'informeren'

Het stereotiepe beeld van de ouder wordende eenzame Belg achter het vensterraam is achterhaald.

Waarom is de krachtlijn 'informeren' relevant in de strijd tegen eenzaamheid?

Eenzaamheid bestaat zo lang als er mensen leven. Toch is de brede kennis over het thema beperkt, waardoor we vaak foute veronderstellingen maken of onvolledige conclusies trekken. Het stereotiepe beeld van de ouder wordende eenzame Belg achter het vensterraam is achterhaald.

Via de pijler “informeren” willen we op basis van objectieve en empirische informatie, de bestaande stereotyperingen en misvattingen doorbreken.

Op welke manier trachten we de krachtlijn 'informeren' vorm te geven?

We kunnen de empirische kennis over eenzaamheid vergroten door verschillende initiatieven en concepten. Het Stellingenspel ‘Verbonden met (n)iemand’ is hier een voorbeeld van. Het spel bevat diverse stellingen over eenzaamheid, ontwikkeld in samenwerking met diverse professoren. Het antwoord op de stellingen wordt gegeven op basis van empirisch onderzoeksmateriaal. We bieden het spel aan bij scholen, jeugdbewegingen en seniorenverenigingen.

Online trachten we de kennis over het thema te verhogen met het concept “Wist je dat?!”.

Wist je dat …

bij bijna 6 van de 10 mensen “gewoon een praatje maken” al helpt tegen eenzaamheid.

Het concept gebruiken we op diverse manieren. We posten er wekelijks over op de Facebook- en Instagrampagina van Vierkant Tegen Eenzaamheid. Ook in de podcast“Planeet Eenzaam” komt het item aan bod.

Daarnaast worden er regelmatig studiemomenten georganiseerd over het thema eenzaamheid, met ruimte voor vorming. Dat gebeurde al voor studenten van Universiteit Gent en van Kunstacademie Brugge. Het interactieve studiemoment wordt ondersteund door het Stellingenspel “Verbonden met (n)iemand”.

Krachtlijn 'bewust worden'

Eenzaamheid is een groter taboe dan depressie.

Waarom is de krachtlijn 'bewust worden' relevant in de strijd tegen eenzaamheid?

Eenzaamheid is een groter taboe dan depressie. Gesprekken over het onderwerp worden vermeden of weggewuifd en bij voorkeur negeren we de emoties die ermee gepaard gaan. Dit is contradictorisch, want eenzaamheid is relevanter dan ooit tevoren. Door de stilte lijkt het vaak alsof de eenzaamheidsproblematiek verwaarloosbaar is, maar niets is minder waar. Het fenomeen heeft een negatieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Bewustmaking en bewustwording over vereenzaming, zijn broodnodig.

Op welke manier trachten we de krachtlijn 'bewust worden' vorm te geven?

Met het oog op deze krachtlijn willen we eenzaamheid zichtbaar en bespreekbaar te maken. De voorbije vijf jaar werden tal van sensibiliserende projecten en concepten geïntroduceerddoor Vierkant Tegen Eenzaamheid. Dit gebeurde in het Brugse straatbeeld en online.

Jaarlijks brengen we eenzaamheid kunstzinnig in beeld via "Kunst over eenzaamheid". Een voorbeeld van zo’n project is Krijtramen, waarbij we getuigenissen over eenzaamheid verzamelen. De vraag: “Hoe voelt eenzaamheid voor jou?”werd aan een brede waaier van mensen gesteld. Brugse Kunstenaars maakten 6 krijttekeningen op drukbezochte plekken in de stad zoals het station, het Huis van de Bruggeling en het Concertgebouw.

“Alleen of toch niet?” is een burgerproject dat via een forumtheater de problematiek van alleenstaanden zichtbaar maakt. Voor het project verzamelen we getuigenissen van alleenstaanden. Op het einde wordt er een beleidsaanbeveling aan gekoppeld, op basis van het forumtheater en de getuigenissen.

Een ander project is de podcast “Planeet Eenzaam”. We openen via deze weg het gesprek over eenzaamheid. Tijdens de afleveringen stellen we gasten vragen over eenzaamheidgevoelens binnen hun leef- en werkwereld.

Het Stellingenspel “Verbonden met (n)iemand” is een bewustmakingsmethode. Op basis van een stelling starten we een groepsdiscussie. Deze stellingen zijn gebaseerd op het online concept discussiedinsdag. We delen via die weg getuigenissen van volgers van onze pagina’s. Hier stellen we de vraag: “Op welke manier kwam jij al in contact met eenzaamheid?”. De antwoorden worden gedeeld op onze Facebook- en Instagrampagina.

Krachtlijn 'activeren'

Door gezamenlijke actie wordt de strijd tegen eenzaamheid efficiënter gevoerd.

Waarom is de krachtlijn 'activeren' relevant in de strijd tegen eenzaamheid?

Na inspiratie volgt activatie, maar tussenin ligt er vaak een drempel. Om die te overbruggen bieden we ondersteuning op basis van onze expertise bij projecten over eenzaamheid. We hechten immers belang aan het engagement van andere organisaties en steden. Door gezamenlijke actie wordt de strijd tegen eenzaamheid efficiënter gevoerd.   

Op welke manier trachten we de krachtlijn 'activeren' vorm te geven?

Onze activerende projecten hebben twee doelen:  

  • Absolute cijfers van vereenzaming doen dalen
  • Meer verbondenheid creëren                

Via buddyprojecten “Babbelbuddy” en “Buddy’s voor Oekraïne” bieden we steun aan mensen die eenzaamheid ervaren. Wanneer eenzame mensen zich aanmelden of aangemeld worden door een derde, koppelen we ze aan een enthousiaste babbelbuddy. De buddy belt of spreekt af met de hulpvrager. Bij “Buddy’s voor Oekraïne” speelt de buddy ook een rol bij het integratieproces.

Het project “Verlicht Je Buurt” motiveert Bruggelingen om eenzame mensen een boodschap te sturen tijdens de kerstperiode. Met Vierkant Tegen Eenzaamheid bieden wij postkaarten aan. Ze worden verstuurd naar mensen die een positieve ‘boost’ kunnen gebruiken tijdens de donkere dagen. Sommige postkaarten worden teruggebracht naar ons, waarna we ze bezorgen aan welzijnsorganisaties met cliënten die kwetsbaar zijn of een verhoogd armoederisico hebben.

Het Brugse feest van verbondenheid is De Langste Stoel/Tafel. Bij De Langste Stoel zetten we in op een hogere verbondenheid binnen de buurt. We vragen buurtbewoners om hun stoel buiten zetten en in contact te treden met hun buren.

Elke actie is een samenwerking met geëngageerde Bruggelingen, vrijwilligers, Brugse (welzijn)organisaties en buurtcomités. Zij betrekken hun omgeving bij deze evenementen. Wij bieden maximale ondersteuning aan.

Activering gebeurt ook online. Bruggelingen met een projectidee mogen het delen via het Charter Vierkant Tegen Eenzaamheid op onze webpagina. Daarnaast kunnen mensen met een eenzaamheidsproblematiek terecht op het Sociaal Meldpunt op onze webpagina. Via onze Facebookgroep Vierkant Tegen Eenzaamheid Brugge delen we acties van partnerorganisaties.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media