Bibliotheek - aanbod voor basisscholen

De bibliotheek biedt heel wat diensten en activiteiten aan voor het basisonderwijs. Al deze informatie is ook terug te vinden in de brochure 'aanbod basisonderwijs 2017-2018'.

Speciale uitleenvoorwaarden

De groepspas

Lenen met of voor een groep: klassen, onthaalouders, kinderopvang, zorginstellingen, leefgroepen,...

  • Max. 60 materialen: max. 10 speelfilms, max. 1 kamishibai kast, max. 2 kamishibai vertelplaten, max. 1 snippertas, geen sprinters
  • Leentermijn: 8 weken (niet verlengbaar)
  • Geen telaatgeld
  • Pas wordt bewaard aan de balie

De professionele pas

Lenen in functie van de professionele opdracht: leerkrachten, studenten, stagiairs, begeleiders,...

  • Max. 30 materialen: max. 10 speelfilms, max. 1 kamishibai kast, max. 2 kamishibai vertelplaten, max. 1 snippertas, geen sprinters
  • Leentermijn: 8 weken (niet verlengbaar)
  • Telaatgeld per week

Interesse? Vraag dan een aanvraagformulier aan de balie. De pas is gratis, mits attest vanwege de directie van de betrokken organisatie. De pas blijft één schooljaar geldig. 

De Zevensprong:
een stevig web tussen school en bibliotheek

De Zevensprong bestaat uit verschillende projecten die de bibliotheek uitwerkte voor klassen. We starten in de derde kleuterklas en eindigen in het zesde leerjaar. Dit Zevensprongprogramma vindt plaats in alle 13 bibliotheken. Het Lezerrobotsproject vindt enkel in Hoofdbibliotheek Biekorf plaats. Deelname is gratis.

kinderen kijken naar kamishibaiDerde kleuterklas
betoverd door verhalen

Prentenboeken zijn er in alle maten en gewichten, kleuren en - ja, zelfs - geuren! In de bib leren we je hoe je een prentenboek kiest dat bij jou past en ook waar je het kunt vinden. Daarna is het genieten met de kamishibai: we proeven met oren en ogen van een verhaal en passen spelenderwijs toe wat we geleerd hebben.

Duur: 40 minuten.

eerste leerjaar
projecten tijdens de Jeugdboekenmaandkinderen tekenen

Dappere beginnende lezertjes duiken samen met ons in een verhaal dat spelenderwijs wordt uitgediept en voorgelezen.

Dit leesbevorderingsproject kadert in de Jeugdboekenmaand (van 1 tot 31 maart met als thema "wetenschap en techniek").

Duur: 50 minuten

tweede leerjaar
bibbezoek: de wegwijzer

Waarom mag ik mijn boek niet houden? Hebben ze ook films in de bib? Hoe kan ik mijn eigen pasje krijgen? …
Tijd voor een heus bezoek waarin wij de kinderen stap voor stap wegwijs maken in de bib.

Duur: 50 minuten.

derde leerjaar
bibbezoek: geef mij maar een AVI 5, of hoe zoek ik een boek?

Hoe weet ik of ik dit boek leuk zal vinden? Wat is een genre? Welk type lezer schuilt er in mij?
Een boek moet passen als een schoen. Geen betere plek om dit uit te testen dan de bib. Leesplezier gegarandeerd!

Duur: 50 minuten.

lezerrobotsderde leerjaar
lezerrobots

De bibliotheek krijgt bezoek vanuit de ruimte. Emo en Punto waren voorbestemd om laserrobots te worden maar komen door een programmatiefout als lezerrobots in de bibliotheek terecht. Een wetenschapper onderzoekt de situatie en roept de hulp in van jonge wetenschappers.

Duur: 90 minuten.

vierde leerjaar
bibbezoek: op zoek naar de bron

We worden overspoeld door informatie! Hoe weet ik welke bronnen betrouwbaar zijn en waar vind ik de info die ik nodig heb?
Tijdens dit bezoek maken de leerlingen kennis met de plaatsing van de informatieve werken en met de grote verscheidenheid aan bronnen.

Duur: 60 minuten.

leesplankje

nieuw voor het vierde leerjaar:
creatief met eeuwenoude letters & Greet Bosschaert

Samen met illustrator Greet Bosschaert gaan de leerlingen creatief aan de slag met letters. De leerlingen maken hun kunstwerk op een ‘leesplankje’ – plankjes die in de bib gebruikt worden om aan te duiden waar je een boek uit het rek hebt gehaald. Greet Bosschaert laat zich voor de workshop inspireren door de oude letters van Colard Mansion. In maart 2018 organiseren we immers een tentoonstelling over deze drukker die in Brugge actief was bij het ontstaan van de boekdrukkunst.

vijfde leerjaar
projecten tijdens de Jeugdboekenmaand

Voor de leerlingen van het vijfde leerjaar zorgen de bibmedewerkers voor een project dat kadert in het thema van de Jeugdboekenmaand. In 2018 is het thema "wetenschap en techniek".

Duur: 60 minuten.

meisje aan cataloguspczesde leerjaar
bibbezoek: op weg met Cabrio

Waar vind ik informatie over mijn hobby en welke sportclubs zijn er in Brugge?
Cabrio, de catalogus van de bibliotheek, geeft zijn geheimen prijs. Met Cabrio is het maar een kleine stap van de bibliotheek naar de buitenwereld. Intensieve oefeningen bereiden de leerlingen voor op het secundair onderwijs waarin ze zelfstandig informatie moeten verzamelen.

Duur: 90 minuten.

De Buitensprong: projecten voor het buitengewoon basisonderwijs

We bieden een menu aan van verschillende actieve, speelse projecten voor leerlingen van het Buitengewoon Lager Onderwijs. Zo maken we hen wegwijs in onze bibliotheek of laten we hen even wegdromen in de wondere wereld van verhalen. De leerkracht kiest in samenspraak met de bib het project dat het beste bij de klas past.

Duur: wordt bepaald in samenspraak met de leerkracht

De Buitensprong wordt aangeboden in: Jeugdbibliotheek Biekorf, Sint-Andries, Sint-Michiels, Assebroek (Daverlo) en Sint-Kruis (De Zorge).

Collecties in de kijker

kamishibai

kamishibaiDe kamishibai is een klein, draagbaar verteltheater dat oorspronkelijk uit Japan komt. In het theatertje komen prentenboeken via grote vertelplaten tot leven. Zo krijgt het voorlezen van een prentenboek een nieuwe dimensie.
Kijk- en luisterplezier ontlokken én het stimuleren van taalontwikkeling bij jonge kinderen vormen het uitgangspunt. Bovendien zet de kamishibai aan tot interactie en tot een beter begrip van het verhaal.

Vertelplaten van bekende prentenboeken én "vertelkastjes" kan je lenen in de bib.

makkelijk lezen

Voor kinderen  en jongeren die om diverse redenen niet graag of vlot lezen, zijn er ook boeken die Makkelijk Lezen. Hou je van een goed verhaal, wissel dan eens af met een luisterboek of een dvd. Ook daisyboeken hebben we voor alle leeftijden.

ik haat lezen-logo

Wie met een Daisy-speler naar een Daisy-boek luistert, kan pauzes inlassen, navigeren of bladeren, bladwijzers plaatsen en favoriete passages herlezen, het geluid en de snelheid van het voorlezen regelen. In Hoofdbibliotheek Biekorf kan je een Daisy-speler lenen.
Meer info op www.ikhaatlezen.be 

fundels

kinderen kijken naar fundel

Een fundel bevat naast een “levend prentenboek” ook denk- en taalstimulerende activiteiten, spelletjes, kleurplaten en knutseltips. Kinderen kunnen op de computer een digitale versie van het prentenboek bekijken en het in drie verschillende talen en in aangepast voorleestempo beluisteren.
Je kan gratis tot 7 fundels per jaar lenen via een app waarin je je kenbaar maakt als lid van de Openbare Bibliotheek Brugge. De fundels zijn er voor kinderen van drie tot zeven jaar. Meer info

leeslijst eerste wereldoorlog

In 2014 werd het begin van de eerste wereldoorlog herdacht. De bibliotheek publiceerde een brochure met een selectie van wat er over het onderwerp te vinden is in de bibliotheekcollectie: prentenboeken, romans, informatieve boeken, strips, films en erfgoedmateriaal. Dit alles gerangschikt volgens leeftijdscategorieën. De brochure is te verkrijgen in de bibliotheek.
Voor de gelegenheid werd de collectie in alle Brugse bibliotheken ook uitgebreid.

e-boeken

In Hoofdbibliotheek Biekorf, bibliotheek Daverlo (Assebroek), bibliotheek De Zorge (Sint-Kruis) en in de bibliotheken van Sint-Andries en Sint-Michiels kan je een e-reader lenen voor 4 weken. Op de reader kan je maximum 3 e-boeken tegelijk uitlenen, waarbij je kan kiezen uit ongeveer 500 titels.

De dingen die we doen

jeugdboekenmaand

Van 1 tot 31 maart 2018 zullen boeken en leesplezier meer dan ooit in de kijker staan. Wetenschap... fascinerend, turbulent, het onmogelijke mogelijk maken, verleden, heden en toekomst, durven proberen... We stoppen het voorlopig allemaal in een proefbuisje, schudden er nog niet teveel mee en wachten af wat er gaat groeien voor onze projecten voor het eerste en vijfde leerjaar...

jeugdboekenfeest

Hou je van verhalen in woorden, beeld of klank? Beleef dan een wonderlijke dag op zondag 11 maart in de bib en op verschillende plaatsen in de Brugse binnenstad. Wat er allemaal te beleven, luisteren, spelen, zingen, genieten en bewonderen valt, lees je in de brochure vanaf half februari 2018.

Haute Lecture by Colard Mansion

Van 1 maart tot 3 juni 2018 organiseert de Openbare Bibliotheek Brugge samen met Musea Brugge een tentoonstelling over het leven en werk van Colard Mansion. Mansion was de eerste boekenondernemer die experimenteerde met gegraveerde illustraties in gedrukte boeken in de middeleeuwen. Naar aanleiding van deze tentoonstelling organiseren we voor het vierde leerjaar de workshop 'Creatief met eeuwenoude letters & Greet Bosschaert.'

tussen d'oortjes

Verzamelnaam voor de voorleessessies en workshops die de bibliotheek organiseert voor kinderen. We vertrekken steeds van een boek of een verhaal dat tussen de oortjes blijft hangen en gaan daarna creatief aan de slag.
Praktische info op brugge.be/tussen-d-oortjes

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

logo kjvJaarlijks lezen Brugse, kritische leesbeesten van 4 tot 16 jaar tien boeken die ze in een vijftal sessies per leeftijdsgroep bespreken. Samen met duizenden andere KJV’ers in Vlaanderen bekronen ze de allermooiste.

Groep 1: kleuters van 4 tot 6 jaar
Groep 2: 1ste en 2de leerjaar
Groep 3: 3de en 4de leerjaar
Groep 4: 5de en 6de leerjaar
Groep 5: 1ste en 2de secundair
Groep 6: 3de en 4de secundair

Startvergadering in de leeszaal van Hoofdbibliotheek Biekorf op 15 september om 17.45u. Gratis, maar inschrijven vóór 10 september. Dan kan ook online.

Meer info: kjv.bibliotheek@brugge.be, 050 47 24 32

Deel deze pagina

Contactinformatie

Contactpersonen