Bibliotheek - aanbod voor secundair onderwijs

De bibliotheek biedt heel wat diensten en activiteiten aan voor het secundair onderwijs. Alle informatie is ook terug te vinden in de brochure 'aanbod secundair onderwijs 2017-2018'.

Met de klas naar de bib: info en inschrijven

Eerste graad

Instructie informatievaardigheden (1ste jaar)

Klassen van het eerste secundair krijgen inzicht in de informatieve bronnen van de jeugdbibliotheek en de leeszaal.
Inschrijven: jeugd.bibliotheek@brugge.be of 050 47 24 32.

Poëzieateliers (2de jaar) - VOLZET

Tijdens de Poëzieweek (Gedichtendag 25 januari 2018) komen schrijfdocenten van vzw Jeugd en Poëzie naar de bib om poëzieateliers te geven aan klassen van het tweede en derde jaar secundair. Dit jaar gaan we aan de slag met INSTAPoëzie. In deze workshop gebruiken we smartphonefoto's als extra inspiratiebron en vangen we de schoonheid van pixels in taal. Op het einde van de workshop distileren we uit alle verzamelde woorden een gedicht.

Data: maandag 22 januari, dinsdag 23 januari of vrijdag 26 januari 2018, telkens van 10u20-12u of van 13u15-14u45.
Inschrijven: kies een atelier en tijdstip en mail dit naar bibenschool.so@brugge.be (vermeld ook het aantal leerlingen).
Er geldt een maximum van 24 leerlingen per atelier. Je kan met 2 klassen tegelijk komen op hetzelfde tijdstip.

Tweede graad

Boekenproeverij

Boekenproeverij

De boekenproeverij is gericht op het stimuleren van leesplezier. De workshop helpt leerlingen ontdekken welk type lezer ze zijn en maakt hen wegwijs in het ruime aanbod van romans in de jeugdafdeling en in de afdeling voor volwassenen.
De boekenproeverij kan gemakkelijk gekoppeld worden aan een leesopdracht voor lessen Nederlands.

De boekenproeverij bestaat uit 2 luiken:

 • Boekenbabbel in de klas (1 lesuur)
  Een bibmedewerker komt naar de klas met een koffer vol boeken. Het betreft een mooie selectie van titels in uiteenlopende thema's en genres uit de jeugdbib en de collectie voor volwassenen. De leerlingen speeddaten met de boeken: ze bekijken de cover, lezen de achterflap en een fragment uit het boek. Onze bibmedewerker begeleidt een babbel rond de leesinteresse van de leerlingen.
  Kort na de boekenbabbel kan de klas naar de bibliotheek voor luik 2.
 • Tabletinstructie in de bib (60 min.)
  In deze fase passen de leerlingen toe wat ze tijdens de boekenbabbel ontdekt hebben. Ze leren een boek uitkiezen in de bib dat bij hen past. Met een tablet in de hand doorlopen de leerlingen een opdrachtenparcours. Bij elke opdracht kiezen en scannen ze een boek dat hen aanspreekt. Zo maakt elke leerling (of elk duo) een digitaal lijstje met zelfgekozen boeken volgens eigen leesinteresse.
  Als ze dat wensen, kunnen de leerlingen een boek ontlenen tijdens dit bezoek.

 

Derde graad

Erfgoedkoffer

erfgoedkoffer

Brugse klassen van het vijfde en zesde secundair maken kennis met de kostbare erfgoedcollectie van de Openbare Bibliotheek Brugge: een wereld van perkament en miniaturen, veren en bladgoud, stramme vingers en sierlijk schrift.

Hoe werden middeleeuwse manuscripten vervaardigd? Hoe maak je van een zwanenveer een schrijfklare pen? En waarom waren sommige kleuren bijna onbetaalbaar?
Tijdens de workshop, die plaatsvindt in Hoofdbibliotheek Biekorf, zien leerlingen echt perkament, kostbare pigmenten en een handschrift. Ze schrijven ook zelf met een zwanenveer.

Klassen van meer dan 15 leerlingen worden gesplitst. De ene helft krijgt de Erfgoedkoffer, voor de andere helft kunnen wij op vraag een rondleiding aanbieden. Daarna wisselen de groepen.

'Haute Lecture by Colard Mansion'
tentoonstelling en inspiratiemap

Colard Mansion ovide moraliséVan 1 maart tot 3 juni 2018 organiseert de Openbare Bibliotheek Brugge samen met Musea Brugge een grote tentoonstelling over de Brugse, middeleeuwse meester-drukker Colard Mansion.Scholen kunnen deze tentoonstelling in het Groeningemuseum bezoeken met een aangepaste gidsbeurt.

We stellen ook een inspiratiemap samen voor het secundair onderwijs. De ontwikkeling van de boekdrukkunst, oude technieken, illustraties... komen aan bod. Je vindt er mooie afbeeldingen, interessante filmpjes en bronnen uit de erfgoedcollectie van de Openbare Bibliotheek Brugge. Daarmee kan je zelf aan de slag in de vakken Geschiedenis, Nederlands, Techniek en Kunst.

Workshop onderzoekscompetentie

Klassen van het vijfde en zesde secundair zetten hun onderzoeksvaardigheden op punt. Ze verfijnen hun zoekstrategieën in de bib, in catalogi en op internet.

De workshop bestaat uit twee delen:

 • Met de hele groep (20 min.)
  Aan de hand van een voorbeeldcase geven we uitleg over hoe je op een efficiënte manier relevante en betrouwbare bronnen kan selecteren, evalueren en raadplegen. We werken samen met de leerlingen naar een goede onderzoeksvraag toe.
 • Individueel of per twee (40 min.)
  In het tweede deel krijgen de leerlingen de tijd om zelf individueel te werken aan een eigen zoekopdracht of eindwerk. Ze mogen daarvoor alle bronnen in de bib raadplegen. Indien de leerlingen nog vragen hebben, kunnen ze zeker nog bij ons terecht voor extra informatie.

Vel tegen vel: schrijfproject

PeregrineSamen met Brugge Plus en vzw Zwerm werd een nieuw Vel-tegen-velproject ontwikkeld rond de boeken van Ransom Riggs De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine. Deze auteur fantaseert een verhaal door te kijken naar oude foto’s. Tijdens dit project gaan we aan de slag met twee klassen. De ene klas maakt een mysterieuze foto, de andere klas verzint er een kortverhaal bij onder begeleiding van schrijfster Lara Taveirne. Later worden fotograaf en schrijver samengebracht om elkaar verder te inspireren.

Timing: 2 schrijfworkshops op school en 1 ontmoetingsmoment in Hoofdbibliotheek Biekorf. Telkens 2 lesuren in oktober.

Inschrijven: charlotte.forrier@bruggeplus.be, 050 44 20 01

OKAN

Vanaf dit schooljaar nemen we de OKAN-leerlingen (Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers) mee op sleeptouw door de bib. We laten hen kennismaken met de verschillende materialen en tonen wat ze allemaal kunnen gebruiken om hun Nederlands te oefenen.

Bib en school:
veel meer dan een klasbezoek aan de bib

Leesbevordering

E-boeken

In Hoofdbibliotheek Biekorf, Bibliotheek Daverlo (Assebroek), bibliotheek De Zorge (Sint-Kruis) en in de bibliotheken van Sint-Michiels en Sint-Andries kan je een e-reader lenen voor vier weken. Op de e-reader kan je maximum drie e-boeken tegelijk lenen, waarbij je kan kiezen uit ongeveer 500 titels.

Een leeslijst voor elke graad

Cover

De leeslijsten voor elk van de drie graden van het secundair onderwijs bevatten zowel jeugdromans als volwassenenliteratuur. Er zijn heel wat recente boeken in opgenomen. Naast titel, auteur en cover vind je ook de korte inhoud van het boek, een aanduiding van het genre, de moeilijkheidsgraad en of het een jeugdboek is of een boek uit de collectie voor volwassenen.
Je kan de gedrukte leeslijsten bestellen voor je klas door een mailtje te sturen naar bibenschool.so@brugge.be of de pdf-lijsten zelf uitprinten: Leeslijst eerste graad / Leeslijst tweede graad / Leeslijst derde graad

De boeken die opgenomen zijn in de lijst, vind je natuurlijk ook terug in onze catalogus: boeken eerste graad, boeken tweede graad, boeken derde graad.

Leestips Engels en Frans

Leestips FransBen jij klaar voor de leeslijsten Frans of Engels? Of ben je vrij om zelf een boek te kiezen? Maar hoe vind je je weg tussen al die anderstalige boeken? Met deze folder reikt de Openbare Bibliotheek Brugge enkele leestips aan. Auteurs en romans op maat van jongeren. Alom bekende boeken, maar ook verrassende parels. In deze waaier aan thema’s en verhalen is er voor ieder wat wils te vinden. 

Uiteraard is dit slechts een greep uit het aanbod. Je vindt nog veel meer onder het label ‘Tips voor jongeren’, in de catalogus (Engels en Frans) of gewoon in de bibliotheek op de rekken. Ga op zoek naar boeken met een kleine sticker ‘Tips voor jongeren’ onder het gewone rugetiket, net zoals voor de Nederlandstalige literatuur.

Creatieve schrijf- en fotowedstrijd

Vzw Zwerm organiseert een creatieve schrijf- en fotowedstrijd rond de bekende boeken van Ransom Riggs. De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine vertrekt vanuit enkele mysterieuze foto's om een spannend verhaal op te bouwen. Enerzijds is er de fotowedstrijd waarbij je een eigen bijzonderheid bedenkt en uitbeeldt. Anderzijds schrijf je een verhaal geïnspireerd op een eigen foto. Ga alleen of in duo aan de slag om jouw talent zowel in een foto als in een verhaal tot leven te brengen.

www.facebook.com/peculiarinspirations 

Themalijst WOI

Deze lijst bevat romans, informatieve boeken, films, poëzie, stripverhalen, graphic novels, luisterboeken en erfgoed over het thema Wereldoorlog I. De titels staan geordend volgens leeftijdscategorie, waaronder ook de leeftijden 12-16 jaar en 16-18 jaar. De brochure kan dienen als educatieve ondersteuning. Er is een gedrukte versie verkrijgbaar aan de balie, of je kan de lijst online raadplegen.

Lijst met tips voor jongeren

Sommige boeken in de collectie voor volwassenen zijn qua inhoud, schrijfstijl of thema een aanrader voor jongeren vanaf 14 jaar.
Je vindt ze online in onze catalogus. Binnen deze lijst kan je dan verder verfijnen op jaar van uitgave, leeftijd, taal, enz. In de bib zelf herken je de boeken tussen de romans in de volwassenenafdeling aan het label "Tips voor jongeren" op de rug van het boek.

Anderstalige romans

De bibliotheek levert inspanningen om de collectie Frans- en Engelstalige romans up-to-date en veelzijdig te houden. Suggesties zijn altijd welkom. Is er nood aan Franstalige fantasy of Engelstalige thrillers, we lezen het graag via bibenschool.so@brugge.be

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (t.e.m. 16 jaar)

logo KJV

In onze bibliotheek komen jaarlijks lezers bijeen voor het bespreken van boeken voor de KJV. Leerlingen van het eerste tot het vierde secundair die graag lezen, kunnen hier aan deelnemen. Meer info: kjv.bibliotheek@brugge.be / 050 47 24 32 / www.brugge.be/kjv 

Gedichtendag

logo Gedichtendag

Op 25 januari 2018 komt een dichter voorlezen uit eigen werk. Dit gebeurt tijdens de middagpauze zodat ook scholieren kunnen langskomen. Vorig jaar lieten we ook jong talent aan bod komen en projecteerden we gedichten van een student in onze bib.

De digitale bib

widget smartschoolSmartschool


Je kan via een widget een rechtstreekse link naar de catalogus van de bib op de elektronische leeromgeving van de school plaatsen. Vraag de widget aan via bibenschool.so@brugge.be

Gopress op school

logo Gopress

Gopress is een online archief van Nederlandstalige kranten- en tijdschriftartikelen (vanaf 2 dagen na publicatiedatum van het artikel en het archief gaat terug tot ca. 1995).
Scholen kunnen via de bib een gratis abonnement op Gopress aanvragen, of het huidige abonnement laten omzetten in een gratis abonnement.
Voor meer info kan je mailen naar  bibenschool.so@brugge.be

Digitale kranten in de bib

 • De krantenkiosk van Gopress biedt de laatste zeven publicatiedagen van de belangrijkste Belgische dag- en weekbladen aan. Het platform is enkel toegankelijk binnen de bibliotheek (hoofdbib en filialen).
 • Library Press Display biedt meer dan 2000 buitenlandse kranten aan. Het platform is enkel toegankelijk in Hoofdbibliotheek Biekorf. Je kan er de kranten ter plaatse lezen, of downloaden en dan thuis offline lezen.
 • De Openbare Bibliotheek Brugge bewaart een uitzonderlijke collectie historische Brugse kranten. Meer dan 250 000 pagina's werden gedigitaliseerd en kan je online doorzoeken.

Brugs digitaal erfgoed

 • Xplore Bruges is een app die je door het 19de-eeuwse Brugge van Gezelle leidt. Met behulp van een kaart, filmpjes, foto's, brieffragmenten en gedichten wandel je in de voetsporen van de dichter. De route werd samengesteld door de Openbare Bibliotheek Brugge. Je kan de app gratis downloaden en daarna offline gebruiken.
 • Gezelle.be is een website samengesteld door de Openbare Bibliotheek Brugge waar je allerlei info over Guido Gezelle kan vinden: foto's, brieven en handgeschreven gedichten.
 • Flandrica.be is een website met letterschatten uit Vlaamse erfgoedbibliotheken, o.a. uit de Openbare Bibliotheek Brugge.
 • Erfgoedbrugge.be presenteert 16 unieke collecties van Brugse erfgoedpartners waaronder de Openbare Bibliotheek Brugge. Momenteel kan je al 5 collecties samen doorzoeken.

Info voor leerkrachten

Speciale uitleenvoorwaarden

Met de professionele pas (download het aanvraagformulier) kan je als leerkracht of student lerarenopleiding materialen ontlenen aan speciale uitleenvoorwaarden. De pas is gratis, mits attest vanwege de schooldirectie. Meer info aan de onthaalbalie in de bib.

Nieuwsbrief secundair onderwijs

Krijg je de nieuwsbrief nog niet en wil je die ontvangen? Mail dan naar bibenschool.so@brugge.be met "nieuwsbrief secundair" als onderwerp.

Contact en inschrijven

1ste jaar: Jeugdbibliotheek / 050 44 66 71 / jeugd.bibliotheek@brugge.be

2de t.e.m. 6de jaar: educatief team / 050 47 24 25 / bibenschool.so@brugge.be

Deel deze pagina

Contactinformatie

Contactpersonen