Bibliotheek - aanbod voor basisscholen

De bibliotheek biedt een aantal permanente diensten en activiteiten aan voor het basisonderwijs. Al deze informatie is ook terug te vinden in de brochure “Aanbod basisschool 2016-2017”.

De multipas met speciale uitleenvoorwaarden

De klaspas

Met de gratis klaspas kan je als leerkracht van de basisschool maandelijks met de klas naar de bibliotheek komen en de leerlingen materialen laten ontlenen op deze ene pas.

MATERIAAL

UITLEENTERMIJN

AANTAL

TELAATGELD

alles behalve speelfilms

8 weken

50

geen

fundels

4 weken

7/jaar

geen

kamishibai vertelkast
kamishibai vertelplaten

4 weken
4 weken

1
2

geen
geen

De uitleentermijn verlengen is niet mogelijk.
Speelfilms kan je gratis lenen op een persoonlijke lidkaart.

De lerarenpas

Met de gratis lerarenpas kan je als leerkracht of student in de lerarenopleiding meer materialen lenen dan met een persoonlijke pas. Je kan de materialen ook langer lenen. En als je de materialen te laat terugbrengt, betaal je minder telaatgeld dan met een persoonlijke pas. De uitleentermijn verlengen is niet mogelijk. Een overzicht: 

MATERIAAL

UITLEENTERMIJN

AANTAL

TELAATGELD/WEEK

boek

8 weken

16

€ 0,10

strip, tijdschrift, informatieve dvd

8 weken

10/soort

€ 0,10

muziekcd

8 weken

16 dozen

€ 0,10

luisterboek

8 weken

4

€ 0,10

fundel

4 weken

7/jaar

geen

kamishibai vertelkast
kamishibai vertelplaten

4 weken
4 weken

1
2

geen
geen

Interesse? Vraag dan een aanvraagformulier aan de balie. De pas blijft één schooljaar geldig. Daarna moet je een nieuwe lerarenpas aanvragen.

De Zevensprong:
een stevig web tussen school en bibliotheek

De school van vandaag streeft ernaar haar leerlingen op te voeden tot mondige en vaardige jongeren. Informatie, kennis en literaire vaardigheden zijn hierbij sleutelwoorden. Gelukkig staat de school er niet alleen voor. Ook de bibliotheek wil graag participeren in dit proces. Deelnemen aan de Zevensprong is zeven doordachte stappen zetten in de goede richting!

De Zevensprong bestaat uit verschillende projecten die de bibliotheek uitwerkte voor klassen. We starten in de derde kleuterklas en eindigen in het zesde leerjaar. Dit Zevensprongprogramma vindt plaats in alle 13 bibliotheken, behalve het Lezerrobotsproject. Deelname is gratis.

kinderen kijken naar kamishibaiderde kleuterklas
betoverd door verhalen

Prentenboeken zijn er in alle maten en gewichten, kleuren en - ja, zelfs - geuren! In de bib leren we je hoe je een prentenboek kiest dat bij jou past en ook waar je het kunt vinden. Daarna is het genieten met de kamishibai: we proeven met oren en ogen van een verhaal en passen spelenderwijs toe wat we geleerd hebben.

Duur: 40 minuten.

eerste leerjaar
projecten tijdens de Jeugdboekenmaandkinderen tekenen

Dappere beginnende lezertjes duiken samen met ons in een verhaal dat spelenderwijs wordt uitgediept en voorgelezen.

Dit leesbevorderingsproject kadert in de Jeugdboekenmaand (van 1 tot 31 maart met als thema "M/V/X").

Duur: 50 minuten
meer info volgt n.a.v. de jeugdboekenmaand 2017.

tweede leerjaar
bibbezoek: de wegwijzer

Waarom mag ik mijn boek niet houden? Hebben ze ook films in de bib? Hoe kan ik mijn eigen pasje krijgen? …
Tijd voor een heus bezoek waarin wij de kinderen stap voor stap wegwijs maken in de bib.

Duur: 50 minuten.

derde leerjaar
bibbezoek: geef mij maar een AVI 5, of hoe zoek ik een boek?

Hoe weet ik of ik dit boek leuk zal vinden? Wat is een genre? Welk type lezer schuilt er in mij?
Een boek moet passen als een schoen. Geen betere plek om dit uit te testen dan de bib. Leesplezier gegarandeerd!

Duur: 50 minuten.

lezerrobotsderde leerjaar
lezerrobots

De bibliotheek krijgt bezoek vanuit de ruimte. Emo en Punto waren voorbestemd om laserrobots te worden maar komen door een programmatiefout als lezerrobots in de bibliotheek terecht. Een wetenschapper onderzoekt de situatie en roept de hulp in van jonge wetenschappers.

Duur: 90 minuten.

vierde leerjaar
bibbezoek: op zoek naar de bron

We worden overspoeld door informatie! Hoe weet ik welke bronnen betrouwbaar zijn en waar vind ik de info die ik nodig heb?
Tijdens dit bezoek maken de leerlingen kennis met de plaatsing van de informatieve werken en met de grote verscheidenheid aan bronnen.

Duur: 60 minuten.

vijfde leerjaar
projecten tijdens de Jeugdboekenmaand

Voor de leerlingen van het vijfde leerjaar zorgen de bibmedewerkers voor een project dat kadert in het thema van de Jeugdboekenmaand. In 2017 is het thema "M/V/X".

Duur: 60 minuten.
Meer info volgt n.a.v. de jeugdboekenmaand 2017.

meisje aan cataloguspczesde leerjaar
bibbezoek: op weg met Cabrio

Waar vind ik informatie over mijn hobby en welke sportclubs zijn er in Brugge?
Cabrio, de catalogus van de bibliotheek, geeft zijn geheimen prijs. Met Cabrio is het maar een kleine stap van de bibliotheek naar de buitenwereld. Intensieve oefeningen bereiden de leerlingen voor op het secundair onderwijs waarin ze zelfstandig informatie moeten verzamelen.

Duur: 90 minuten.

Collecties in de kijker

kamishibai

De kamishibai is een klein, draagbaar verteltheater dat oorspronkelijk uit Japan komt. In het theatertje komen prentenboeken via grote vertelplaten tot leven. Zo krijgt het voorlezen van een prentenboek een nieuwe dimensie.
Kijk- en luisterplezier ontlokken én het stimuleren van taalontwikkeling bij jonge kinderen vormen het uitgangspunt. Bovendien zet de kamishibai aan tot interactie en tot een beter begrip van het verhaal.

Vertelplaten van bekende prentenboeken én "vertelkastjes" kan je lenen in de bib.

makkelijk Lezen

Voor kinderen  en jongeren die om diverse redenen niet graag of vlot lezen, zijn er ook boeken die Makkelijk Lezen. Hou je van een goed verhaal, wissel dan eens af met een luisterboek of een dvd. Ook daisyboeken hebben we voor alle leeftijden.

ik haat lezen-logo

Wie met een Daisy-speler naar een Daisy-boek luistert, kan pauzes inlassen, navigeren of bladeren, bladwijzers plaatsen en favoriete passages herlezen, het geluid en de snelheid van het voorlezen regelen. In Hoofdbibliotheek Biekorf kan je een Daisy-speler lenen.
Meer info op www.ikhaatlezen.be 

fundels

kinderen kijken naar fundel

Een fundel bevat naast een “levend prentenboek” ook denk- en taalstimulerende activiteiten, spelletjes, kleurplaten en knutseltips. Kinderen kunnen op de computer een digitale versie van het prentenboek bekijken en het in drie verschillende talen en in aangepast voorleestempo beluisteren.
Je kan gratis tot 7 fundels per jaar lenen via een app waarin je je kenbaar maakt als lid van de Openbare Bibliotheek Brugge. De fundels zijn er voor kinderen van drie tot zeven jaar.

snippertas

Een snippertas is een rugzak die vol steekt met boeken over een bepaald thema. Het bibliotheekpersoneel maakte voor u dus al een selectie uit de collectie. U hoeft alleen nog het gewenste thema te vermelden en de tas te vragen aan de balie. De tassen zijn er voor kinderen van 2 tot 6 jaar, afhankelijk van het thema (bv. "op het potje" of "eerste schooldag").

eerste wereldoorlog

In 2014 werd het begin van de eerste wereldoorlog herdacht. De bibliotheek publiceerde een brochure met een selectie van wat er over het onderwerp te vinden is in de bibliotheekcollectie: prentenboeken, romans, informatieve boeken, strips, films en erfgoedmateriaal. Dit alles gerangschikt volgens leeftijdscategorieën. De brochure is te verkrijgen in de bibliotheek.
Voor de gelegenheid wer de collectie in alle Brugse bibliotheken ook uitgebreid.

nieuwe etiketten

De boeken voor kinderen van 0 tot 6 jaar zijn voorzien van nieuwe etiketten, waarvan kleur en pictogram het onderwerp verraden. Verhalende én informatieve boeken staan samen. Een "I" op het etiket duidt aan dat het om een informatief boek gaat.
De informatieve boeken voor kinderen vanaf 6 jaar staan voortaan in de rekken van de informatieve boeken (ZIZO).

De dingen die we doen

jeugdboekenmaand 2017

Jeugdboekenweek wordt jeugdboekenmaand! Van 1 tot 31 maart 2017 zullen boeken en leesplezier meer dan ooit in de kijker staan. En omdat leesplezier niet stopt op 12 jaar breidt de doelgroep uit tot 15 jaar.
Thema in 2017 is "M/V/X". We zullen het hebben over jongens en meisjes, gender, rolpatronen en stereotypen. Bestaan er typische jongens en meisjes? En bestaan er dan ook "echte" jongens- en meisjesboeken? Houden alle meisjes van roze en prinsessen? En alle jongens van draken en ridders? Wat betekent het om jongen of meisje te zijn? Wat als je je geen van beide of net allebei voelt? Dat, en veel meer, in boeken natuurlijk. Want jeugdliteratuur biedt jonge lezers en al wie met boeken aan de slag wil gaan een schat aan verhalen, veel stof tot nadenken en een uitgelezen kans om hokjes te doorbreken.

feest!

Hou je van verhalen in woorden, beeld of klank? Beleef dan een wonderlijke dag op zondag 19 maart in de bib en op verschillende plaatsen in de Brugse binnenstad. Wat er allemaal te beleven, luisteren, spelen, zingen, genieten en bewonderen valt, lees je in de brochure vanaf half februari 2017.

tussen d'oortjes

Verzamelnaam voor de voorleessessies en workshops die de bibliotheek organiseert voor kinderen. We vertrekken steeds van een boek of een verhaal dat tussen de oortjes blijft hangen en gaan daarna creatief aan de slag.
Praktische info op brugge.be/tussen-d-oortjes

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

logo kjvJaarlijks lezen Brugse, kritische leesbeesten van 4 tot 16 jaar tien boeken die ze in een vijftal sessies per leeftijdsgroep bespreken. Samen met duizenden andere KJV’ers in Vlaanderen bekronen ze de allermooiste.

Groep 1: kleuters van 4 tot 6 jaar
Groep 2: 1ste en 2de leerjaar
Groep 3: 3de en 4de leerjaar
Groep 4: 5de en 6de leerjaar
Groep 5: 1ste en 2de secundair
Groep 6: 3de en 4de secundair

Meer info: kjv.bibliotheek@brugge.be, 050 47 24 32 of www.kjv.be

Startvergadering in de leeszaal van Hoofdbibliotheek Biekorf op vrijdag 16 september om 17.45u. Gratis, maar inschrijven vóór 11 september. Dan kan ook online.

Deel deze pagina

Contactinformatie

Contactpersonen