Bibliotheek - aanbod voor secundair onderwijs

De bibliotheek biedt een aantal permanente diensten en activiteiten aan voor het secundair onderwijs. Alle informatie die hier volgt, is ook terug te vinden in de brochure 'Aanbod secundair 2016-2017'.

Een overzicht:

Met de klas naar de bib: info en inschrijven

Bib en school: zoveel meer dan een klas bezoek aan de bib

Met de klas naar de bib: info en inschrijven

eerste graad

instructie jeugdbib (1ste jaar)

poëzieateliers (2de jaar)

tweede graad

boekenproeverij

poëzieateliers (3de jaar)

derde graad

erfgoedkoffer

workshop onderzoekscompetentie

Om in te schrijven voor de instructie in de jeugdbib mail je naar jeugd.bibliotheek@brugge.be
Inschrijven voor de andere projecten: bibenschool.so@brugge.be

Eerste graad

Instructie informatievaardigheden (1ste jaar)

Klassen van het eerste secundair krijgen inzicht in de informatieve bronnen van de jeugdbibliotheek en de leeszaal.
Inschrijven: jeugd.bibliotheek@brugge.be of 050 47 24 32.

Poëzieateliers (2de jaar)

Tijdens Poëzieweek (Gedichtendag 26 januari 2017) komen schrijfdocenten van vzw Jeugd en Poëzie naar de bib om poëzieateliers te geven aan klassen van het tweede en derde jaar secundair. Je kan kiezen tussen "SLAM" (performance-poëzie) en "POSTERPOËZIE" (de leerlingen experimenteren met klanken en schrijven een grafisch gedicht).
Inschrijven: kies een atelier en tijdstip en mail dit naar bibenschool.so@brugge.be (vermeld ook het aantal leerlingen).

maandag 23 januari 2017

10u20 - 12u

13u15 - 14u45

dinsdag 24 januari 2017

10u20 - 12u

13u15 - 14u45

woensdag 25 januari 2017 10u20 - 12u

Er geldt een maximum van 24 leerlingen per atelier. Je kan met 2 klassen tegelijk komen op hetzelfde tijdstip.

Tweede graad

Boekenproeverij

Boekenproeverij

De boekenproeverij is gericht op leesbevordering, het stimuleren van leesplezier. De workshop helpt leerlingen ontdekken welk type lezer ze zijn en maakt hen wegwijs in het ruime aanbod van romans in de jeugdafdeling en in de afdeling voor volwassenen.
De boekenproeverij kan gemakkelijk gekoppeld worden aan een leesopdracht voor lessen Nederlands.

De boekenproeverij bestaat uit 2 luiken:

 • Boekenbabbel in de klas (1 lesuur)
  Een bibmedewerker komt naar de klas met een koffer vol boeken. Het betreft een mooie selectie van titels in uiteenlopende thema's en genres uit de jeugdbib en de collectie voor volwassenen. De leerlingen speeddaten met de boeken: ze bekijken de cover, lezen de achterflap en een fragment uit het boek. Onze bibmedewerker begeleidt een babbel rond de leesinteresse van de leerlingen.
  Kort na de boekenbabbel kan de klas naar de bibliotheek voor luik 2.
 • Tabletinstructie in de bib (60 min.)
  In deze fase passen de leerlingen toe wat ze tijdens de boekenbabbel ontdekt hebben. Ze leren een boek uitkiezen in de bib dat bij hen past. Met een tablet in de hand doorlopen de leerlingen een opdrachtenparcours. Bij elke opdracht kiezen en scannen ze een boek dat hen aanspreekt. Zo maakt elke leerling (of elk duo) een digitaal lijstje met zelfgekozen boeken volgens eigen leesinteresse.
  Als ze dat wensen, kunnen de leerlingen een boek ontlenen tijdens dit bezoek.

Poëzieateliers (3de jaar)

Tijdens Poëzieweek (Gedichtendag 26 januari 2017) komen schrijfdocenten van vzw Jeugd en Poëzie naar de bib om poëzieateliers te geven aan klassen van het tweede en derde jaar secundair. Je kan kiezen tussen "SLAM" (performance-poëzie) en "POSTERPOËZIE" (de leerlingen experimenteren met klanken en schrijven een grafisch gedicht).
Inschrijven: kies een atelier en tijdstip en mail dit naar bibenschool.so@brugge.be (vermeld ook het aantal leerlingen).

maandag 23 januari 2017

10u20 - 12u

13u15 - 14u45

dinsdag 24 januari 2017

10u20 - 12u

13u15 - 14u45

woensdag 25 januari 2017 10u20 - 12u

Er geldt een maximum van 24 leerlingen per atelier. Je kan met 2 klassen tegelijk komen op hetzelfde tijdstip.

Derde graad

Erfgoedkoffer

erfgoedkoffer

Brugse klassen van het vijfde en zesde secundair maken kennis met de kostbare erfgoedcollectie van de Openbare Bibliotheek Brugge: een wereld van perkament en miniaturen, veren en bladgoud, stramme vingers en sierlijk schrift.

Hoe werden middeleeuwse manuscripten vervaardigd? Hoe maak je van een zwanenveer een schrijfklare pen? En waarom waren sommige kleuren bijna onbetaalbaar?
Tijdens de workshop, die plaatsvindt in Hoofdbibliotheek Biekorf, zien leerlingen echt perkament, kostbare pigmenten en een handschrift. Ze schrijven ook zelf met een zwanenveer.

Klassen van meer dan 15 leerlingen worden gesplitst. De ene helft krijgt de Erfgoedkoffer, voor de andere helft kunnen wij op vraag een rondleiding aanbieden. Daarna wisselen de groepen.

Workshop onderzoekscompetentie

Klassen van het vijfde en zesde secundair zetten hun onderzoeksvaardigheden op punt. Ze verfijnen hun zoekstrategieën in de bib, in catalogi en op internet.

De workshop bestaat uit twee delen:

 • Met de hele groep (20 min.)
  Aan de hand van een voorbeeldcase geven we uitleg over hoe je op een efficiënte manier relevante en betrouwbare bronnen kan selecteren, evalueren en raadplegen.
  We werken samen met de leerlingen naar een goede onderzoeksvraag toe.
 • Individueel of per twee (40 min.)
  In het tweede gedeelte werken de leerlingen in de bib verder aan een eigen zoekopdracht of eindwerk. Leerlingen zoeken bronnen in de leeszaal, informatieve afdeling, op internet en in digitale collecties (zoals het online krantenarchief van de bibliotheek) over hun eigen onderwerp. Wij begeleiden de leerlingen hierbij.

Bib en school:
veel meer dan een klasbezoek aan de bib

Leesbevordering

Een leeslijst voor elke graad

Cover

De leeslijsten voor elk van de drie graden van het secundair onderwijs bevatten zowel jeugdromans als volwassenenliteratuur. Er zijn heel wat recente boeken in opgenomen. Naast titel, auteur en cover vind je ook de korte inhoud van het boek, een aanduiding van het genre, de moeilijkheidsgraad en of het een jeugdboek is of een boek uit de collectie voor volwassenen.
Je kan de gedrukte leeslijsten bestellen voor je klas door een mailtje te sturen naar bibenschool.so@brugge.be Of de lijsten zelf uitprinten: Leeslijst eerste graad (pdf) / Leeslijst tweede graad (pdf) / Leeslijst derde graad (pdf)

De boeken die opgenomen zijn in de lijst, vind je natuurlijk ook terug in onze catalogus: boeken eerste graad, boeken tweede graad, boeken derde graad.

Themalijst WOI

Deze lijst bevat romans, informatieve boeken, films, poëzie, stripverhalen, graphic novels, luisterboeken en erfgoed over het thema Wereldoorlog I. De titels staan geordend volgens leeftijdscategorie, waaronder ook de leeftijden 12-16 jaar en 16-18 jaar. De brochure kan dienen als educatieve ondersteuning. Er is een gedrukte versie verkrijgbaar aan de balie, of je kan de lijst online raadplegen.

tips voor jongerenLijst met tips voor jongeren


Sommige boeken in de collectie voor volwassenen zijn qua inhoud, schrijfstijl of thema een aanrader voor jongeren vanaf 14 jaar.
Je vindt ze online in onze catalogus. Binnen deze lijst kan je dan verder verfijnen op jaar van uitgave, leeftijd, taal, enz. In de bib zelf herken je de boeken tussen de romans in de volwassenenafdeling aan het label "Tips voor jongeren" op de rug van het boek.

Anderstalige romans

De bibliotheek levert inspanningen om de collectie Frans- en Engelstalige romans up-to-date en veelzijdig te houden. Suggesties zijn altijd welkom. Is er nood aan Franstalige fantasy of Engelstalige thrillers, we lezen het graag via bibenschool.so@brugge.be

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (t.e.m. 16 jaar)

logo KJV

In onze bibliotheek komen jaarlijks lezers bijeen voor het bespreken van boeken voor de KJV. Leerlingen van het eerste tot het vierde secundair die graag lezen kunnen hieraan deelnemen. Meer info: www.kjv.be / kjv.bibliotheek@brugge.be / 050 47 24 32.

Gedichtendag

logo Gedichtendag

Op donderdag 26 januari 2017 komt een dichter voorlezen uit eigen werk. Dit gebeurt tijdens de middagpauze zodat ook scholieren kunnen langskomen. Vorig jaar lieten we jong talent aan bod komen en projecteerden we gedichten van een student in onze bib.

De digitale bib

widget smartschoolSmartschool


Je kan via een widget een rechtstreekse link naar de catalogus van de bib op de elektronische leeromgeving van de school plaatsen. Vraag de widget aan via bibenschool.so@brugge.be

Gopress op school

logo Gopress

Gopress is een online archief van Nederlandstalige kranten- en tijdschriftartikelen (vanaf 2 dagen na publicatiedatum van het artikel en het archief gaat terug tot ca. 1995).
Scholen kunnen via de bib een gratis abonnement op Gopress aanvragen, of het huidige abonnement laten omzetten in een gratis abonnement.
Voor meer info kan je mailen naar  bibenschool.so@brugge.be

Digitale kranten in de bib

 • De krantenkiosk van Gopress biedt de laatste zeven publicatiedagen van de belangrijkste Belgische dag- en weekbladen aan. Het platform is enkel toegankelijk binnen de bibliotheek (hoofdbib en filialen).
 • Library Press Display biedt meer dan 2000 buitenlandse kranten aan. Het platform is enkel toegankelijk in Hoofdbibliotheek Biekorf. Je kan er de kranten ter plaatse lezen, of downloaden en dan thuis offline lezen.

Brugs digitaal erfgoed

 • Xplore Bruges is een app die je door het 19de-eeuwse Brugge van Gezelle leidt. Met behulp van een kaart, filmpjes, foto's, brieffragmenten en gedichten wandel je in de voetsporen van de dichter. De route werd samengesteld door de Openbare Bibliotheek Brugge. Je kan de app gratis downloaden en daarna offline gebruiken.
 • Gezelle.be is een website samengesteld door de Openbare Bibliotheek Brugge waar je allerlei info over Guido Gezelle kan vinden: foto's, brieven en handgeschreven gedichten.
 • Flandrica.be is een website met letterschatten uit Vlaamse erfgoedbibliotheken, o.a. uit de Openbare Bibliotheek Brugge.
 • Historischebronnenbrugge.be is een platform voor het digitaal publiceren van belangrijke Brugse documenten en handschriften, o.a. materiaal uit de Openbare Bibliotheek Brugge.

Info voor leerkrachten

Multipas

Met de multipas bieden we klassen, leerkrachten en studenten in de lerarenopleiding de mogelijkheid om materialen te ontlenen aan speciale uitleenvoorwaarden. Meer info in de multipasfolder. Kies de formule die voor jou het interessantst is, vul het formulier in en bezorg het aan de balie van jouw  bibliotheek. 

Nieuwsbrief secundair onderwijs

Krijg je de nieuwsbrief nog niet en wil je die ontvangen? Mail dan naar bibenschool.so@brugge.be met "nieuwsbrief secundair" als onderwerp.

Contact

1ste jaar: Jeugdbibliotheek / 050 44 66 71 / jeugd.bibliotheek@brugge.be

2de t.e.m. 6de jaar: educatief team / 050 47 24 25 / bibenschool.so@brugge.be

Deel deze pagina

Contactinformatie

Contactpersonen