Lees Meer!

16
mrt
2018

Met Tom Lanoye, Peter Verhelst en Martin Michael Driessen alleen maar topauteurs op 29 april in ons boekenprogramma Lees Meer! Ann De Bie neemt zoals steeds de interviews af en boekhandel De Reyghere verloot opnieuw romans onder de aanwezigen. De perfecte formule voor alweer een boeiende en gezellige zondagvoormiddag!

De jongste roman van Tom Lanoye, Zuivering, leest als de memoires van Gideon Rottier. Hij werkt bij een bedrijf dat schoonmaakt na (terreur)rampen. Op een dag ontmoet hij Youssef, een vluchteling uit Syrië. Hij neemt hem en even later ook zijn gezin in huis. En hij leert ze Vlaanderen kennen via uitstapjes, o.a. naar Brugge. De stad kan op veel lof rekenen bij zijn gasten, maar tegelijk vinden ze het Heilig Bloed toch maar “ordinaire oorlogsbuit van een late kruistocht die nooit verder was gekomen dan het plunderen van Constantinopel”. Allemaal peis en vree is het nu ook weer niet tussen de twee samenlevende culturen. En dat is typisch Lanoye. Hij gebruikt het verhaal om zijn visie op maatschappelijke wantoestanden aan te kaarten. In Zuivering lees je over hoofddoeken, zwembadincidenten, bomaanslagen en radicaliserende jongeren. Stof genoeg voor een interessant en bevlogen interview met de auteur!

Van Peter Verhelst verschijnt in april 2018 de langverwachte roman Voor het vergeten. De aankondigende promotekst daarvan luidt als volgt:

“Totaal onverwacht overlijdt de moeder van Peter Verhelst. Hij is getuige van de rouw van zijn vader en probeert daarbij ook zelf een weg te vinden in een proces vol rauw-realistische, mythische, zintuiglijke, essayistische en poëtische verhalen. Haast krampachtig graaft hij naar herinneringen. Tegelijk opent Verhelst op volstrekt originele wijze nieuwe werelden waarin edelherten, vissen, kunstwerken, witte katten en Japanse tuinen huizen.
Voor het vergeten is geen moederboek, en ook geen boek over de dood, maar een hartstochtelijke ode aan ons hakkelende, tastende verzet tegen betekenisloosheid en verdriet. Verhelst probeert met handen en voeten iets vitaals te scheppen. Iets wat we ons blijvend kunnen herinneren. Om eindelijk te kunnen vergeten.”

De Nederlandseacteur, regisseur, vertaler en de laatste jaren vooral schrijver, Martin Michael Driessen, zal het hebben over De pelikaan, een komedie die vorig jaar vaak opdook op eindejaarslijstjes en momenteel op de shortlist van de Libris Literatuurprijs staat. De laureaat wordt op 7 mei bekendgemaakt.
De pelikaan speelt zich af in communistisch Joegoslavië, waar twee mannen elkaar chanteren zonder het van elkaar te weten. Driessen beschrijft alles droogkomisch en via het verhaal toont hij vooral hoe het grote onheil vaak voortvloeit uit de kleine kantjes van de mens.

Concertgebouw Brugge (kamermuziekzaal)
zondag 29/4/18 om 11u
€ 9 / € 6 (Vrienden Biekorf) / € 5 (-26) / € 7,80 (65+)
reserveren:
www.ticketsbrugge.be
i.s.m. Concertgebouw Brugge en Boekhandel De Reyghere

Deel deze pagina