Lees Meer!

4
dec
2018

In boekenprogramma Lees Meer! van de Openbare Bibliotheek Brugge interviewt Vrt-journaliste Ann De Bie steevast drie auteurs over hun meest recente romans. Het Brugse Concertgebouw is zoals steeds de gastvrije locatie en boekhandel De Reyghere verloot ook nu weer van elke roman een exemplaar onder de aanwezigen. Dit keer gaat het om Wanneer het water breekt van Chris De Stoop, Sr. van Bavo Dhooge en Huwelijksverhalen van Mensje van Keulen.

Chris De StoopMet Wanneer het water breekt schreef onderzoeksjournalist en auteur Chris De Stoop een waargebeurd verhaal van een visser en zijn dochter die in 1981 hun vaderland Vietnam ontvluchtten. Samen met tientallen lotgenoten vluchtten ze in een boot die midden in de oceaan motorpech kreeg. Het werd een overlevingsstrijd tot ze opgepikt werden door een Belgisch schip. Na die redding zwermden de vluchtelingen uit: sommigen kwamen in Amerika terecht, een minderheid keerde terug naar Vietnam, de visser en zijn dochter belandden met veel heimwee in België. Chris De Stoop sprak de afgelopen jaren met tientallen reisgenoten om tot dit boek te kunnen komen: een op een persoonlijke manier verteld verhaal dat aantoont hoe ingrijpend migratie is voor de betrokkenen.

Bavo DhoogeVijfenveertig jaar is Bavo Dhooge, maar toch schreef hij al honderd boeken. In zijn productiefste jaren leverde hij zomaar eventjes acht boeken per jaar af. Vooral thrillers, waarbij prijzen als de Diamanten Kogel (in 2009 voor Stiletto Libretto) en de Hercule Poirotprijs (in 2013 voor Santa Monica) bewezen dat de kwantiteit de kwaliteit niet in de weg stond.
Met Sr. schreef Dhooge nu naar eigen zeggen zijn “herdebuut”. Na zijn honderdste boek sputterde de machine. De schrijver stond na een relatiebreuk ook op persoonlijk vlak op een kruispunt en besliste het over een andere boeg te gaan gooien. Met Sr. als eerste resultaat daarvan: een autobiografisch verhaal waarin de vroege dood van zijn vader, toen de auteur nog maar 11 jaar was, centraal staat. Een persoonlijk verhaal dat vroeger ondenkbaar was. De overstap naar uitgeverij De Geus zet die volledig nieuwe start voor de auteur in de verf.

Mensje van KeulenDe Nederlandse auteur Mensje van Keulen vervolledigt de affiche. In 2015 kreeg ze de Constantijn Huygens-prijs voor haar hele oeuvre. In haar felgesmaakte debuut, Bleekers zomer, dat haar meteen naamsbekendheid gaf binnen literaire kringen, schreef ze al over het huwelijk. Het onderwerp dook ook de decennia daarna nog op in haar werk. In Huwelijksverhalen lees je nu naast haar debuutnovelle Bleekers zomer nog elf andere verhalen over het huwelijk, geselecteerd uit vier bundels die zelf verschenen zijn tussen 1972 en 2009. Door de chronologische ordening van de verhalen zie je in Huwelijksverhalen hoe de rolverdeling man-vrouw is geëvolueerd.

Concertgebouw Brugge (kamermuziekzaal)
zondag 10/2/19 om 11u
€ 9 / € 6 (Vrienden Biekorf) / € 5 (-26) / € 7,80 (65+)
reserveren:
www.ticketsbrugge.be
i.s.m. Concertgebouw Brugge en Boekhandel De Reyghere

Deel deze pagina