Biekorfsessies: Onze erfgoedtopstukken op YouTube

28
mrt
2017

De Openbare Bibliotheek Brugge bewaart een schitterende erfgoedcollectie met o.a. middeleeuwse handschriften, de allereerste Brugse gedrukte boeken en het Guido Gezellearchief. Enkele van de topstukken die veilig achter slot en grendel bewaard worden, kan je nu op YouTube bewonderen. Momenteel staan al vijf ‘Biekorfsessies’ online.

Hoofdbibliotheek Biekorf huisvest behalve een uitleenafdeling ook een kostbare erfgoedcollectie. Als erfgoedbibliotheek beheert ze een rijk en divers patrimonium: de grootste collectie middeleeuwse handschriften van Vlaanderen, een ruime collectie incunabelen en oude drukken, het uitgebreide archief van de Brugse dichter Guido Gezelle, een bewaarbibliotheek met een rijke Brugensia-collectie en andere bijzondere verzamelingen. Een aantal collecties en stukken zijn erkend als Vlaams topstuk.

Wie historisch onderzoek doet, kan originele werken raadplegen in de leeszaal van de bib. Toch worden de originele stukken het best zo weinig mogelijk gemanipuleerd. Niet alleen gebruikers kunnen schade toebrengen, ook omgevingsfactoren zoals licht, vochtigheid en temperatuur doen dat. Om de erfgoedcollecties maximaal toegankelijk te maken, participeert de Openbare Bibliotheek Brugge in tal van digitaliseringsprojecten. Zo is een deel van de collectie al online te raadplegen op erfgoedbrugge.be, historischebronnenbrugge.be en flandrica.be. Ook in de eigen bibliotheekcatalogus zijn heel wat erfgoedstukken digitaal beschikbaar.

Met de ‘Biekorfsessies’ zet de bibliotheek haar indrukwekkende erfgoedcollectie vanaf nu ook op YouTube in de kijker. In een kort filmpje over één bepaald erfgoedstuk geeft een wetenschappelijk medewerker op een toegankelijke manier uitleg. De filmpjes zijn in verschillende talen beschikbaar, want de erfgoedcollectie van de bib kan ook heel wat internationale onderzoekers bekoren. Op dit moment staan vijf ‘Biekorfsessies’ in verschillende talen online. Na deze lancering wordt regelmatig een nieuw filmpje toegevoegd. 

  • Manuscript 113: Augustinus De trinitate (12de eeuw)
  • Manuscript 593: Een Middelnederlandse verluchte kopie (15de eeuw) van het Liber Trotula, een praktijkgericht gynaecologisch handboek.
  • Manuscript 736 coll. KBS-FRB: Het Bowet Getijdenboek werd rond 1410-1420 vervaardigd in Vlaanderen, hoogstwaarschijnlijk in Brugge, en was bestemd voor de Engelse markt. Het is verlucht met 16 grote miniaturen van de hand van de Meester(s) van de Lange Figuren, die tot de Beaufort Groep van verluchters behoort.
  • Oude drukken HF680 en 13-724: De geest van Broer Cornelis en De historie van Broer Cornelis. Spotschriften (met scabreuze prentjes) over de katholieke minderbroeder Cornelis.
  • Oude druk Guido Gezellebibliotheek 270: Over de ontstaansgeschiedenis van het gedicht O Eerdentroost, aan de hand van boeken uit Gezelles persoonlijke bibliotheek en Gezelles eigen werk. 

Deel deze pagina