Bladkorf

STAD BRUGGE START PROEFPROJECT MET EIGEN BLADKORVEN VAN STAD BRUGGE

“ EFFICIËNTER BLADEREN VERZAMELEN”

BRUGGE – De herfst komt aankloppen. Brugge wordt ondergedompeld in een sfeervolle herfst en winter. Bladeren van bomen verkleuren in alle tinten, dwarrelend vormen ze een tapijt op het openbare domein. Om bladeren efficiënter te verzamelen start Stad Brugge een proefproject in 22 straten met 159 bladkorven die door Stad Brugge geplaatst worden. Met dit proefproject geven we de gelegenheid aan de bewoners om de bladeren van de stoep of openbare groenzone in een uniforme bladkorf te deponeren. Het is de bedoeling dat zo de bladrondes van de stadsdiensten vlotter verlopen. De evaluatie van het proefproject gebeurt in het voorjaar van 2022.

 Een bladkorf is iets heel simpel, twee inklapbare stevige panelen worden modulair aan elkaar gekoppeld tot de gewenste grote van de bladkorf. Door het uniforme karakter en de vaste locatie bepaald door de stadsdiensten zal het ruimen van bladeren efficiënter zijn. Een win-win situatie voor de bewoners en de stadsdiensten.

Voordelen

Een bladkorf in de straat biedt een tal van voordelen. Verzamelde bladeren op het voetpad door de bewoners waaien niet meer weg. De bewoners moeten zelf geen kosten maken voor een bladkorf of groenzak. De volledige straat wordt voorzien. De locaties zijn bekend bij de stadsdiensten. We trachten zo problemen rond overlast van bladval te kanaliseren en te minimaliseren.

Beleidsprogramma

Met het proefproject rond bladkorven zet de Brugse bestuursploeg haar bestuursakkoord kracht bij. We streven naar een groen en net openbaar domein. Met het proefproject willen we het gebruik van bladkorven bij bewoners stimuleren en zo de betrokkenheid van de Bruggeling bij een net openbaar domein aanwakkeren.

Locaties

sector

loacaties

 

centrum

Leopold II-laan

 

centrum

Maria van Bourgondiëlaan

 

centrum

Filips de Goedelaan

 

centrum

Houtkaai

 
     

west

Betferkerklaan

 

west

Amazonedreef

 
     

oost

Lindenlaan

 

oost

Odegemstraat

 

oost

Petegemstraat

 
     

noord

Koolkersesteenweg  

 

noord

Pannebekestraat 

 

noord

Frans Willemsstraat

 

noord

Zwanestuk

 

noord

Pleinstraat

 

noord

Groenestraat

 

noord

Tempelhofstraat

 

noord

Paulustraat

 

noord

Karelmestdagstraat

 

noord

Berkenstraat

 

noord

Rustenburgpark

 

noord

Zeezwaluwstraat

 

noord

Doornweg

 
     

22 locaties

 

 

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Dienst openbaar domein zal in de tweede helft van oktober 2021 de bladkorven plaatsen in de straten die opgenomen zijn in het proefproject. De bewoners van deze straten krijgen de gelegenheid om de bladeren van de openbare bomen die op het voetpad of aanpalende groenstrook liggen in de bladkorven te deponeren. Voor bladeren uit privétuinen en andere groenafval blijven we verwijzen naar één van de Brugse recyclageparken. Een vaste ronde om de bladkorven uit te zuigen wordt niet voorzien. De bladkorven zullen volgens behoefte (vullingsgraad) leeggemaakt gemaakt en opgezogen worden samen met de andere bladeren in de straat die niet in de bladkorven gedeponeerd werden.

Wat als je straat niet voorzien is in het proefproject met Bladkorven van Stad Brugge?

Geen probleem! Je kan altijd zelf een bladkorf zetten, maar dat moet zeker niet. Als er straatbomen aanwezig zijn, komt dienst openbaar domein sowieso bladeren ruimen in jouw straat.

Om de ophaling vlot te laten verlopen, vragen we dat je rekening houdt met volgende richtlijnen bij het plaatsen van een eigen bladkorf:

  • De bladkorven zijn enkel bestemd voor bladeren die je op de openbare ruimte verzamelt. Je eigen groen- en bladafval mag je er niet in deponeren.
  • Stel de bladkorf vrij en niet verankerd op in de gazonstrook, zo dicht mogelijk tegen de boordsteen van de rijbaan.
  • De bladkorf is zonder bodem en voldoende stevig.
  • Zorg voor een vrije ruimte van minimum 3 m boven de korf
  • Maximale hoogte: 1 m, maximale diameter: 1,5 m

Na de laatste bladophaalronde van het seizoen krijg je een bericht met de vraag om de bladkorf niet langer te vullen en binnen de 7 dagen van het openbaar domein te verwijderen.

 

We stellen de bladkorven ter beschikking aan onze inwoners. Uiteraard  verwachten we geen tuinafval of ander sluikstort in deze bladkorven. Hierbij vragen we aan onze inwoners om actief mee te werken aan een nette buurt. Bemerk je problemen met de bladkorf? Dit kan je altijd melden. Dit gebeurt op de website https://www.brugge.be/meldpunt, per mail openbaardomein@brugge.be of per brief aan
Openbaar Domein, Burg 12, 8000 Brugge.

 

Contactinformatie