Blauwalgen kanaal Gent-Oostende: tijdelijk captatieverbod en beperkte recreatieve activiteit

4
aug
2022

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelde in het kanaal Gent-Oostende op Brugs grondgebied potentieel toxische cyanobacteriën (blauwalgen) vast. Daarom geldt er vanaf donderdag 4 augustus 2022 een tijdelijk captatieverbod voor besproeiing van voedingsgewassen en veedrenking en beperkte recreatieve activiteit in het kanaal Gent-Oostende in Brugge.

Het is tijdelijk verboden om water te capteren uit het kanaal Gent-Oostende op Brugs grondgebied. Er geldt momenteel ook een verbod voor bepaalde recreatieve activiteiten op het water. Het gaat om zwemmen, waterpolo, triatlon, duiken, waterskiën, tubing, wakeboarden, jetskiën, windsurfen, waadpak- en/of bellyboat-vissen, drijvend springkasteel, hindernissenparcours, speel- en beluchtingsfontein. Zwemmen in het kanaal was al niet toegelaten en kan nu zeker niet door de aanwezigheid van blauwalgen.

Verder ontraden we recreatieve activiteiten zoals kajakken, kanovaren, suppen, roeien, zeilen, bootvissen, hengelwedstrijden en waterfietsen (cfr advies Vlaamse Milieu Maatschappij).

Het is belangrijk om volgende voorzorgsmaatregelen te treffen:

  • Contact met water en huid vermijden
  • Bij contact met het water mag dit nooit worden ingeslikt
  • De zone waar zich een drijflaag met blauwwieren bevindt, dient absoluut te worden vermeden
  • Na contact met water moet je grondig douchen
  • Indien gezondheidsklachten optreden binnen de 24 uur na contact met water raadpleeg je best de huisarts. Volgende klachten kunnen optreden: geïrriteerde rode huid, jeuk, hoofdpijn, maagkrampen, misselijkheid, diarree, koorts, pijnlijke keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen.

    Deze klachten beginnen binnen de 12 uur na contact met besmet water en houden ongeveer vijf dagen aan. Nadien verdwijnen ze meestal vanzelf.

  • Indien dode vissen en/of watervogels aangetroffen worden, moet je het stadsbestuur verwittigen
  • Huisdieren mogen het water niet in.


Het verbod blijft van kracht tot de drijflaag is verdwenen uit de volledige zone  en de concentratie  aan gifstoffen voldoende laag is. Het verbod kan enkel worden opgeheven met een nieuw besluit van de burgemeester.