Bloemtorens in het Brugse straatbeeld

27
May
2020

Na de terugkeer van de bebloemde bruggen worden er vandaag bijkomende bloembakken geplaatst aan de ingang van de fietsenparking op ’t Zand en verschijnen er ook bloemtorens in het centrum van Brugge. 

"‘t Zand zal straks opgefleurd worden door maar liefst 60 bloembakken”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem,  “en ook de fameuze bloemtorens maken hun intrede voor de eerste maal in het centrum van de stad.”

Onder impuls van schepen Mercedes Van Volcem bouwt stad Brugge verder op het initiatief van vorig jaar. “Toen plaatsten we 20 bloemtorens, maar dan enkel in de noordelijke deelgemeentes van Brugge. Nu doen we daar een schepje bij en verdubbelen we het aantal naar 40”, vertelt schepen Mercedes Van Volcem. Een bloemtoren telt een 300-tal planten per toren en meet ongeveer 150 tot 185 cm. “Uitgerekend komt dit dus neer op een 12.000 bloemen die vanaf deze week het Brugse straatbeeld zullen kleuren.”

Verdeling per deelgemeente:

Centrum

8 stuks

Zeebrugge

11 stuks

Lissewege

10 stuks

Zwankendamme

5 stuks

Dudzele

6 stuks

TOTAAL:

40 stuks

 

In het centrum van Brugge zullen er vier stuks geplaatst worden aan de Ezelpoort en vier stuks aan de Sint-Annakerk. In de bloemtorens zal er een mix van verschillende bloemen te zien zijn, variërende van geraniums (balcon rood & rose), roze verbena, tot paarse Surfinia’s en Nepeta’s. De totale investeringskost voor deze bloemtorens bedraagt 41.236 euro.

“Deze investering vinden we als stadsbestuur belangrijk. Kleurrijke bloemen maken mensen gelukkiger en dat is in deze tijd meer dan ooit van belang. Daarom leggen we overal in de binnenstad, maar ook daarbuiten in de stadsrand en deelgemeenten groene accenten.”

‘t Zand

Ook ’t Zand wordt dit jaar letterlijk in de bloemetjes gezet. “Er komen maar liefst 60 bloembakken aan de tunnel die toegang geeft tot de fietsenparking. Zij zullen het plein straks wat meer kleur geven. Zoals beloofd in ons beleidsprogramma willen we werk maken om Brugge ook als groene en bloeiende stad in de markt te zetten”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Burgemeester Dirk De fauw: “We maken er constant werk van om de natuur in de stad te integreren, gaande van het planten van bloembollen en bomen tot de aanleg van nieuwe pleintjes. Vorige week nog brachten we bloembakken aan op de brugjes en vandaag is ’t Zand aan de beurt.

De bloembakken zullen het plein een meer fleurig karakter geven. Zeker in deze bizarre tijden zullen de prachtige bloemen ons wat extra opbeuren.”