Boek en tentoonstelling ‘Simon Stevin van Brugghe, 1620 – 2020. Hij veranderde de wereld’

25
aug
2020

De in Brugge geboren wetenschapper Simon Stevin (1548-1620) verhuisde omstreeks 1577 naar het huidige Nederland en schopte het er tot raadsman van Prins Maurits. Met een frisse kijk verrijkte hij steeds nieuwe terreinen, zoals waterbouwkunde, navigatie, boekhouding, fysica, krijgswetenschap, architectuur, stedenbouw, politieke wetenschappen en wiskunde. Ideeën die hij altijd in het Nederlands formuleerde, als antwoord op concrete vraagstukken van legeraanvoerders, ingenieurs en bestuurders.

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “De tentoonstelling in het Stadsarchief van 28 augustus tot 29 november brengt voor het eerst alle werken en manuscripten van Simon Stevin samen. Daaronder tien werken uit de erfgoedcollectie van de Openbare Bibliotheek Brugge. Op basis van twee kortfilms kom je meer te weten over zijn levensloop en over hoe zijn inzichten en ontdekkingen vandaag nog steeds aanwezig zijn in het leven van alledag. De expo licht ook de realisatie van zijn standbeeld op het naar hem vernoemde Simon Stevinplein toe. In de hoofdbibliotheek wordt tijdens de duur van de tentoonstelling literatuur over Stevin in de kijker gezet.”

Leonardo da Vinci van de Lage Landen

Burgemeester Dirk De fauw: “Simon Stevin was één van de belangrijkste en meest veelzijdige wetenschappers die de Lage Landen ooit gekend hebben. Noem hem gerust de Leonardo da Vinci van onze gebieden. Maar Simon Stevin was ook Bruggeling, iets wat hij zijn hele leven nooit vergeten is. In bijna al zijn boeken prijkt op het titelblad Stevin van Brugge, Bruggelinck. Vandaag komt hij met deze tentoonstelling weer een stukje thuis in zijn geliefde Brugge.”

Schepen van Toerisme Philip Pierins: “Het idee voor de tentoonstelling kwam van mezelf en schepen van Cultuur Nico Blontrock sprong meteen mee op de kar. We brachten de organiserende partners samen aan tafel: Stadsarchief Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge, Musea Brugge, Toerisme Brugge, Universiteit Gent en Universiteitsbibliotheken Leiden, Douza-Archief. Uiteindelijk werkten heel wat mensen mee aan de realisatie van de tentoonstelling. Ze allemaal opsommen, zou ons te ver leiden.

Een speciaal woord van dank gaat uit naar gastcurator emeritus professor doctor Guido Vanden Berghe van de Universiteit Gent. Samen met Ludo Vandamme van de Openbare Bibliotheek Brugge en Dieter Viaene van het Stadsarchief Brugge werkte hij de tentoonstelling inhoudelijk uit. Guido Callens van GrafiekGroep BV zorgde voor de scenografie en grafische vormgeving. De films in de tentoonstelling werden gemonteerd door Kris Janssens van Mad Monkey Studio’s Oostkamp. Een uitdrukkelijk woord van dank ook aan de Universiteit Gent voor de inhoudelijke en financiële ondersteuning.”

Met Stevin op stap!

In het verlengde van de tentoonstelling werkte het educatief team van de Openbare Bibliotheek Brugge een opdrachtenparcours door de stad uit voor gezinnen en scholen. De stadwandeling neemt je mee naar o.a. het Simon Stevinplein, het Kraanplein, de Predikherenrei en de Boomgaardstraat en laat je kennis maken met tal van uitvindingen en realisaties van Stevin. Wist je bijvoorbeeld dat Simon Stevin het woord ‘wiskunde’ uitvond en dat we dankzij Stevin nu rekenen met decimalen?

Het gratis stadsplan met de wandeling en de opdrachten wordt vanaf september verdeeld in het Stadsarchief en in de verschillende vestigingen van de Openbare Bibliotheek Brugge.

Praktisch

Stadsarchief - Burg 11
Dagelijks van 28 augustus tot 29 november, telkens van 9u30 tot 17u00. 

Bezoek aan de tentoonstelling is gratis. Om aan de COVID-richtlijnen te voldoen, is het aantal bezoekers dat gelijktijdig de tentoonstelling kan bezoeken beperkt. Je bezoek is enkel gegarandeerd als je op voorhand reserveert. Dit kan via deze link vanaf 3 weken voor je geplande bezoek.

De tentoonstelling is een organisatie van Stadsarchief Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge, Musea Brugge, Toerisme Brugge en Universiteit Gent.

Contactinformatie