Bouwteam Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (BMCC) gaat maximaal digitaal en realiseert ‘werfkeet van de toekomst’

30
nov
2020

Beursgenootschap Souto de Moura – META – CFE, het bouwteam dat instaat voor het nieuwe Beurs-, Meeting- en Congrescentrum, kiest al sinds de start van de werkzaamheden in 2019 – dus al lang voor de coronacrisis uitbarstte - resoluut voor een ecologische en digitale aanpak in zijn dagelijkse werking. De digitale aanpak bewijst in deze periode meer dan ooit zijn nut, want de werkzaamheden kunnen blijven doorlopen met respect en zorg voor de gezondheid van de medewerkers en alle betrokkenen.

Concreet houdt deze digitale aanpak in dat er minder fysieke vergaderingen plaatsvinden in de werfkeet. Sinds begin oktober vonden er zelfs geen meer plaats. Overleg gebeurt maximaal via online-meetings. Hierdoor moeten externen, studiebureaus en een aantal medewerkers alvast niet meer naar Brugge komen. Dit spaart verplaatsingen uit, levert tijdswinst op en is bovendien goed voor klimaat en milieu.

Door de online-vergaderingen zijn er minder grote werfketen nodig, wat ruimtebesparend werkt. De werfkeet werd ingericht om het online vergaderen optimaal te laten verlopen (zie foto). Een audiovisueel systeem ondersteunt de meetings zodat de besprekingen en het uitwisselen van planmateriaal en documenten vlot digitaal verloopt. Er wordt nog nauwelijks iets op papier afgedrukt. Deze aanpak zorgt meteen ook voor het werkcomfort en de gezondheid van de medewerkers omdat voldoende afstand in coronatijden wordt gerespecteerd.

Vanuit Portugal

Aannemer MBG promoot deze aanpak, die ze samen met partner Play AV heeft uitgewerkt, niet enkel op de werf in Brugge maar in al zijn lopende werven. Stijn Vochten, projectleider MBG: “In onze ‘werfkeet van de toekomst’ is het mogelijk om zowel een visuele als auditieve verbinding te maken met en tussen bouwheer, architecten, studiebureaus, onderaannemers en vele andere collega’s en medewerkers, wat de afstand ook is – één van de architectenbureaus werkt vanuit Portugal. We kunnen ook livebeelden van op de werf in de meeting integreren. Alle aantekeningen, die op de papieren plannen gemaakt worden, worden via de camera doorgestuurd naar de andere gebruikers. Hierdoor heeft elke deelnemer onmiddellijk de correcte en laatste versie van het bouwplan én alle aantekeningen.”

Burgemeester Dirk De fauw: “De coronacrisis heeft ons op digitaal vlak allemaal een versnelling hoger doen schakelen. De aannemer had hier al expertise in, maar zette de laatste maanden nog grotere stappen: minder verplaatsingen, minder ruimte-innames, minder afdrukken,… . Dat worden zeker blijvertjes bij komende werven in binnen- en buitenland.”

Geen achterstand in bouwproces

“Het nieuwe Beurs-, Meeting- en Congrescentrum wordt niet enkel op vlak van duurzaamheid vooruitstrevend. Ook het bouwproces is innovatief. Door de digitale werfkeet loopt dit bouwproces ondanks de coronamaatregelen geen achterstand op. Het toont aan dat innovatie en de inzet van digitale technieken leven en werken in onze historische stad beter maken”, zegt schepen van Klimaat, Energie, Patrimoniumbeheer en Smart City Minou Esquenet.

“Vergaderen en ontmoeten doen we momenteel even anders. Velen kiezen voor de zogenaamde ‘hybride meetings’, waarbij een meeting tegelijkertijd op locatie én online plaatsvindt. Niet alleen op de werf vergaderen we zo, maar ook in ons nieuwe state-of-the-art gebouw zullen hybride meetings in de toekomst mogelijk zijn”, aldus schepen van Toerisme Philip Pierins.

Meer info