Brexit vanaf 1 januari 2021: zorg dat je onderneming er klaar voor is

3
nov
2020

Al enkele maanden onderhandelen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de voorwaarden van hun toekomstige relatie. Die overgangsperiode loopt eind 2020 af. Vanaf 1 januari 2021 wordt de brexit een realiteit die voor bedrijven heel wat gevolgen heeft.

Daarom is het uiterst belangrijk je onderneming zo goed mogelijk voor te bereiden. De website https://brexit.belgium.be  en de Brexit Impact Scan van de FOD Economie helpen je om dat allemaal in kaart te brengen.

Op 1 januari 2021 wordt het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) een land buiten de EU en gelden er andere handelsafspraken dan binnen de EU. Denk bijvoorbeeld aan douanecontroles, procedures voor de in- en uitvoer van producten of kwaliteitseisen.

Vierde handelspartner van België

Het Verenigd Koninkrijk is de vierde handelspartner van België, na Duitsland, Frankrijk en Nederland. De automobielsector, de chemiesector, de vervaardiging van machines en apparaten en de voedingssector voeren het meest uit naar het Verenigd Koninkrijk. Voor speciale stoffen en tapijten is het zelfs de belangrijkste afzetmarkt van ons land.

Het is duidelijk dat de brexit een grote economische impact zal hebben op ons land. Maar wat is de concrete impact voor jou bedrijf? Met behulp van de Brexit Impact Scan van de FOD Economie kom je te weten waar je moet bij stilstaan en wat je nu al kunt doen om je bedrijf voor te bereiden.

Aan de hand van een aantal vragen bepaalt de scan de algemene impact van de brexit op jeonderneming. De vragen gaan over invoer, uitvoer, intellectuele eigendom, gebruik van digitale diensten, vervoer en toeleveranciers.