Brits en Brugse dichter Marcus Cumberlege overleden

3
jan
2019

We vernamen het droevige nieuws dat de dichter Marcus Cumberlege (Antibes °1938) na een paar maanden ziekte overleden is.
Marcus, een wereldburger, groeide op in Londen, Ierland en Engeland. Hij behaalde zijn diploma Engelse literatuur aan de Universiteit van Oxford en gaf een tijdlang Engelse les in Peru, Groot-Brittanië, Parijs en België. Ondertussen schreef hij gedichten en publiceerde in literaire tijdschriften in verschillende landen.
Zijn eerste dichtbundel Oases verscheen in 1968.

Door de liefde kwam hij in 1974 in Brugge terecht en dit werd zijn thuis.
In 1978 verscheen zijn dichtbundel Brugge/Bruges een gedicht bij uitgeverij Orion, in het Engels en met Nederlandse vertaling. De stad Brugge vormde zijn inspiratiebron.
In 2015 kreeg hij van het poëziebosnetwerk dan ook de titel van (4de) vrije Stadsdichter van Brugge.

Thema’s als leven, dood, troost, liefde, alcoholisme kwamen terug, en hij pende ze telkens neer met passie, (Engelse) humor en oosterse wijsheden. Hij interesseerde zich ook voor het boeddhisme en was een meester in het schrijven van haiku’s.
Marcus was een graag geziene figuur in Brugge, hij gaf Engelse les en verzorgde als freelancer vertalingen voor de Stad.
Voor zijn gedichten werkte hij vaak samen met andere dichters (Herman Leys, Owen Davis) en kunstenaars zoals etser Horst De Blaere en Brody Neuenschwander.
Naar aanleiding van Gedichtendag werd in Hoofdbibliotheek Biekorf in 2001 een haiku van hem tijdelijk in de inkomhal aangebracht.
De bibliotheek had een bijzondere band met Marcus. Zijn echtgenote
Maria Lefever is een oud-bibliotheekcollega en onze gedachten zijn bij haar en de familie.

Brugge verliest een groot dichter.

Deel deze pagina