Brugge in volle voorbereiding voor het WK tijdrijden

5
jul
2021

Van 18 tot 22 september is Brugge een van de gaststeden van het WK wielrennen als aankomstplaats voor het tijdrijden. Dit wielerevent wordt voor Brugge wellicht het belangrijkste sportieve evenement sinds het EK voetbal Euro 2000. Als de coronamaatregelen het toelaten, worden alvast vele duizenden bezoekers verwacht. Intussen wordt alles in het werk gesteld om de hinder voor wie langs het parcours woont en werkt te beperken.

Het afgelopen anderhalve jaar hield het coronavirus ons in de greep, maar geleidelijk aan kunnen we de draad van ons oude leven weer opnemen. Als de coronacijfers in de goede richting blijven evolueren, is de gezondheidscrisis na de zomer hopelijk voorgoed verleden tijd en wordt het extra uitkijken naar het WK wielrennen eind september. Brugge is een van de Vlaamse gaststeden die de wielergoden door hun straten mogen zien rijden.

Parcours

Het WK omvat diverse wedstrijden, maar het hoogtepunt ligt op zondag 19 en maandag 20 september, met de wedstrijd voor elite mannen en vrouwen. Het parcours loopt van de startplaats in Knokke-Heist, langs Dudzele en Damme tot aan de aankomst op ’t Zand in Brugge. Op de Vrijdagmarkt wordt een VIP-zone ingericht. Het rennersdorp zal zich bevinden tussen de Smedenstraat en de Boeveriestraat. Het Concertgebouw is het trefpunt voor de pers. Op ’t Zand, ter hoogte van de Noordzandstraat, is er de publiekszone.

Hinder

“Tijdens de wedstrijddagen, maar ook bij de voorbereiding, zullen bewoners en bezoekers rekening moeten houden met gewijzigde verkeerssituaties. Te voet of met de fiets blijft elke bestemming bereikbaar (er worden ook voetgangersbruggen voorzien). Autobestuurders mogen wel tijdelijke omleidingen en parkeermaatregelen verwachten”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Zo zal het parcours op volgende training- en wedstrijddagen afgesloten worden:

  • Zaterdag 18 september van 7u tot 12u (trainingen)
  • Zondag 19 september van 8u tot 17u30
  • Maandag 20 september van 8u30 tot 17u30
  • Dinsdag 21 september van 8u30 tot 17u30
  • Woensdag 22 september van 11u45 tot 17u10

Het volledige parcours is terug te vinden op www.brugge.be/wk2021.

Parkeren

Op en rond het parcours geldt een parkeerverbod. De voorbereidende werkzaamheden starten al op maandag 13 september. Vanaf dan kunnen parkeermaatregelen van kracht zijn waarvoor tijdig de nodige wettelijke signalisatie zal worden geplaatst. Alle voertuigen die op het parcours geparkeerd staan en de wettelijke signalisatie negeren, zullen worden verwijderd.

“Bewoners die op wedstrijddagen niet kunnen parkeren bij hun woning zullen nog extra informatie ontvangen dichter bij de start van het WK. Er worden voor hen nog alternatieve parkeerplaatsen gecreëerd waar mogelijk. Op de website  www.brugge.be/wk2021 komt er een rubriek mobiliteit waar bewoners en bezoekers alle info terugvinden over de parkeermogelijkheden en omleidingen tijdens de voorbereidingen en wedstrijden”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Bezoekers

Bezoekers worden aangeraden richting Brugge te komen met het openbaar vervoer. Wie toch met de auto komt, kan gebruikmaken van de randparkings en dan te voet, met de fiets of het openbaar vervoer richting centrum trekken.

Evenementen en infomomenten

Schepen van Sport Franky Demon: “In aanloop naar het WK vinden ook enkele events en infomomenten plaats. Zo zal op zondag 11 juli de KOERSbus in het Graaf Visartpark halt houden. Dit wielermuseum op wielen wordt naar aanleiding van het WK volledig ingericht in het WK-thema. Een maandje later, op zaterdag 14 en zondag 15 augustus, staat de officiële roadshow op ’t Zand om het WK voor te stellen aan alle fans.”

Bruggelingen kunnen met vragen terecht op diverse infomomenten:

  • Maandag 30 augustus van 16u tot 20u: Dudzele - Kruisabele, zaal De Polder
  • Dinsdag 31 augustus van 16u tot 20u: Koolkerke – Sint-Jozef, Hoeve De Grendel
  • Woensdag 1 september van 10u tot 14u: tijdens de woensdagmarkt op ’t Zand
  • Zaterdag 4 september van 10u tot 13u: tijdens de zaterdagmarkt op ’t Zand
  • Donderdag 9 september van 16u tot 20u: Christus-Koning, Graaf Visartpark

Wie in de aanloop naar het WK een evenement wil organiseren, kan dit tot 31 juli aanvragen via
www.brugge.be/vergunning-evenement-op-openbaar-domein.

Vrijwilligers

Schepen Franky Demon: “Geen koers zonder vrijwilligers. Om alles in goede banen te leiden, heeft Stad Brugge meer dan 2.000 mensen nodig. Het gaat om parkingstewards en vrijwilligers die willen helpen het evenement zo ecologisch mogelijk te laten verlopen. Wie een handje wil helpen, kan zich via www.flanders2021.com registreren.”

Communicatie

Op de website www.brugge.be/wk2021 wordt al het WK nieuws gebundeld. Het Stadsmagazine van september zal extra pagina’s rond de mobiliteit tijdens het WK bevatten. En ook het callcenter is nu al bereikbaar op 050 44 8000 voor al wie vragen heeft. Dat kan trouwens ook op alle wedstrijddagen, van 2 uur voor de start tot 1 uur na de wedstrijd.

Uiteraard zal ook heel veel actuele info op de sociale media van de Stad en politie worden gedeeld.