Brugge neemt energiebesparende maatregelen voor de straatverlichting

8
nov
2022

Om de dure energieprijzen het hoofd te bieden zullen de led-lampen in de Brugse binnenstad met 50 % gedimd worden tussen 23.30 uur ’s avonds en 5.30 uur ’s morgens. Steekproeven wezen uit dat de Bruggeling het dimmen van de lampen niet heeft opgemerkt. De Stad bespaart dus op energie, zonder in te boeten op de veiligheid van de Brugse inwoners.
Ook voor de straatverlichting van de Brugse deelgemeenten komen er energiebesparende maatregelen vanaf 7 november: tussen 23.00 uur ’s avonds en 5.00 uur ’s morgens wordt de verlichting gedoofd.

Het verledden van Brugge

Na de instap van Brugge in ‘Licht als een Dienst’ in 2020 engageerde Fluvius zich om tegen 2030 alle openbare verlichting over te schakelen naar led-verlichting, wat ook een van de engagementen binnen het Lokaal Energie en Klimaatpact is.

Led-verlichting is een duurzamere manier van verlichten doordat het minder dan de helft van het vermogen heeft van een klassiek toestel: dit betekent een lager energieverbruik van zo’n 60 procent. Led-lichten kunnen daarnaast ook slim gestuurd worden: volgverlichting met aanwezigheidsdetectie, aansturing per straat en gradueel dimmen is allemaal mogelijk. Het verledden is dus een noodzakelijke stap naar een duurzamere en energiezuinige verlichting.

De Brugse binnenstad is al verregaand uitgerust met led-toestellen: 69,11 procent van alle straatverlichting is verled. Bij het uitvoeren van werkzaamheden in de Brugse straten, zorgt de Stad er steeds voor dat de straatverlichting verled wordt.

Straatverlichting dimmen in de binnenstad

Voordien brandden alle straatlampen in de Brugse binnenstad op volle kracht van zodra de duisternis inviel tot de ochtendschemering. “Doordat de Brugse binnenstad al voor zo’n 70 procent verled is, is het mogelijk om deze lichten met 50 procent te dimmen tussen 23.30 uur ’s avonds en 5.30 uur ’s morgens. Dit was niet mogelijk met de oude straatverlichting.

Verlichting in uitgaansbuurt en twee hoofdwinkelassen niet gedimd

De led-verlichting wordt in bijna alle straten in het Brugse stadscentrum gedimd, maar niet in iedere straat. De Stad maakt een uitzondering voor de Brugse uitgaansbuurt (’t Zand, Kuipersstraat, Eiermarkt, Markt, Nikolaas Deparsstraat, Adriaan Willaertstraat, Jacob Van Ooststraat, Vlamingstraat, Sint-Jacobsstraat, Langestraat, Speelmansrei, het wandelpad ten zuiden van het Concertgebouw richting Stationsplein) en de twee hoofdwinkelassen die de uitgaansbuurt verbinden. Deze blijven op 100 procent branden”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Bij eerdere proeven die Brugge deed bij het dimmen van de lampen bleek al dat de Brugse inwoners dit niet opmerkten. Dit toont aan dat het veiligheidsgevoel niet zal veranderen door het dimmen. Toch geeft het stadsbestuur de opdracht aan Fluvius om het dimmen in nauwe samenwerking met de politie te evalueren. Als er dan bijstellingen moeten gedaan worden, kan dit snel gebeuren.

Straatverlichting in de deelgemeenten

De straatverlichting buiten het stadscentrum brandt momenteel op volle sterkte vanaf het invallen van de duisternis tot middernacht. Dit wordt gestuurd door een centraal signaal. Samen met Fluvius onderzocht de Stad hoe een energiezuinig brandregime ingesteld kan worden, waarbij de straatverlichting op de invalswegen en gevoelige wijken blijft branden.
Alle andere straten in de deelgemeenten zouden tussen 23.00 uur en 5.00 uur ’s morgens gedoofd worden, uitgezonderd op vrijdag en zaterdag.

Bij een aantal invalswegen zal de straatverlichting niet gedimd/gedoofd worden. Naast deze verkeersassen worden ook volgende wijken voor 100 procent verlicht:

  • Omgeving Jan Breydelstadion (wordt om 01.00 uur gedoofd wanneer er een match is die om 21.00 uur begint)
  • Omgeving penitentiair complex
  • Sint-Lucaslaan
  • Ten Briele
  • Vaartdijkstraat tussen Ten Briele en Bombardier (fietsbrug over kanaal)
  • Fietsersbrug Koning Albert I laan
  • Koolkerkse Steenweg
  • Transportzone
  • Industriezone Blauwe Toren
  • Zeebrugge: Stationswijk en Zeebrugge-Dorp (ten zuiden van de Kustlaan)