Brugge pakt uit met eerste duurzame COSH! shoppingroute

31
jul
2020

Brugge lanceert in samenwerking met COSH! de allereerste, duurzame shoppingkaart. Het werd een zoektocht voor shoppers en bezoekers waarvan COSH! de adresjes selecteerde. COSH! helpt mensen die meer ecologisch willen leven bij hun zoektocht naar duurzame kledingkeuzes. Via de route ontdek je 20 duurzame modewinkels, 9 lifestyle winkels, 14 koffie- en lunchplekjes en 12 duurzame voedingswinkels.

Primeur in Brugge: duurzaam shoppen via handige kaart

Brugge telt tal van boetieks die beschikken over een uniek aanbod aan duurzame mode. Een handige kaart zorgt nu voor het overzicht. Niet alleen ontdek je op deze manier tal van unieke adresjes, er is hiernaast een wandeling en zelfs een fietsroute met zoektocht gekoppeld aan de kaart. Met deze eerste duurzame shoppingkaart is het gemakkelijk om duurzaam én lokaal te kopen.

Deze kaart is het resultaat van de COSH! winkelscreenings waarbij het volledige merkenaanbod onder de loep genomen wordt. Enkel shops met een duurzaam aanbod van meer dan 30 procent komen in de lijst. Om ‘greenwashing’ (het groener of maatschappelijk verantwoorder voordoen van een bedrijf of organisatie dan dat deze daadwerkelijk is) tegen te gaan, onderzoekt COSH! deze merken aan de hand van 7 criteria:

  • arbeidsomstandigheden;
  • ecologische materialen;
  • circulaire economie;
  • korte keten;
  • diervriendelijkheid;
  • transparantie;
  • 'slow fashion' business model.

In elk winkelpunt kun je een QR-code scannen. Zo ontdek je de duurzame focus van elke zaak en kun je er door middel van de COSH!-screening de meest duurzame kledij kiezen.

De allereerste, duurzame modezoektocht

COSH! lanceert deze allereerste, duurzame modezoektocht in samenwerking met Stad Brugge. Via een wandelroute in het centrum of een fietsroute in de rand rond Brugge dompelt COSH! je onder in alles wat met een duurzame levensstijl te maken heeft. De zoektocht is de manier bij uitstek om mensen die nog niet bekend zijn met de modeproblematiek op een heel gemoedelijke manier te informeren over de problemen én de oplossingen.

De duurzame shoppingkaart brengt je langs toeristische, ‘instagram worthy’ plekjes naar boetieks in het centrum en je kan stoppen bij vegan takeaway adresjes.

Tweemaandelijks wordt er een shopping voucher verloot van 100 euro onder de deelnemers. 

De shoppingkaart is te verkrijgen bij In & Uit en alle deelnemende handelszaken. 

Voordelen van lokaal winkelen

Met dit initiatief wil Stad Brugge en COSH! shoppers stimuleren om lokaal te kopen. Door lokaal te winkelen, steun je de handelaars, besteed je het geld aan onze lokale economie en ga je in gesprek met de verkoper / verkoopster of handelaar. Een connectie voelen met de mensen achter je kledingaankoop zal ook bijdragen tot duurzamer omspringen met je aankopen. Je bouwt een andere relatie op met jezelf en met je kleding. 

Duurzaam shoppen past ook honderd procent in de klimaatambities van de Stad: bewust consumeren en duurzame producten aankopen om de lokale uitstoot van CO2 te verminderen. Wil je meer weten over deze lokale klimaatambities? Neem zeker een kijkje op brugge.be/zorgenvoormorgen. Je vindt er meteen ook andere mogelijkheden om je CO2-uitstoot te verminderen.

Meer info