Brugge plaatst 40 rolstoelvriendelijke picknicktafels

28
apr
2021

Stad Brugge plaatst 40 rolstoelpicknicktafels op het openbaar domein. “Zodra we de zon zien willen we naar buiten. Als schepen van Openbaar Domein wil ik het openbaar domein inrichten zodat het ook toegankelijk is voor al haar gebruikers. Daarom plaatsen we 40 rolstoelpicknicktafels”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. De totale kostprijs bedraagt 9.600 euro.

Met de 40 rolstoelbanken schuift de Stad maximale toegankelijkheid naar voor. “We investeren fors in ons openbaar domein zodat alle gebruikers ervan kunnen genieten. Zo leggen we pleintjes aan voor de kinderen, vernieuwen we de wegenis, creëren we ontmoetingsruimtes… 

De uitrol van de rolstoelpicknicktafels is een positief signaal naar de kwetsbare groepen. Ook hen willen we de kans geven om ons openbaar domein te ontdekken en ervan te genieten. We zetten nu 18 tafels uit en voorzien nog een bijkomende bestelling. In totaal zullen er 40 zijn, verspreid over de binnenstad en deelgemeenten”, verduidelijkt schepen Mercedes Van Volcem.

Plaats aan de tafel voor personen met een handicap

Schepen van Welzijn Pieter Marechal: “Als stad Brugge hebben we de intentie om bij onze beleidskeuzes na te gaan of we de toegankelijkheid kunnen garanderen voor al onze inwoners. Sinds de aanwerving van de toegankelijkheidsambtenaar zetten we daar nog uitgebreider en structureel op in. 

Het is belangrijk dat we ook dit aanbod van de ondertussen overal in Brugge bekende picknickbankjes doen naar rolstoelgebruikers toe. Als schepen bevoegd voor personen met een handicap ben ik erg tevreden met deze realisatie omdat het duidelijk maakt dat we als stad ook voor personen met een handicap een plaats voorzien aan de tafel van onze stad, zowel figuurlijk als in dit geval letterlijk.” 

Oplossingsgericht

De rolstoelpicknicktafels verschillen niet zoveel van de originele en bieden tal van voordelen. “Met de aangepaste picknicktafels zitten zowel de rolstoelgebruikers als de niet-rolstoelgebruikers op dezelfde ooghoogte. Dit geeft het nodige comfort. Met een verlengd tafelblad kunnen rolstoelgebruikers vlot onder de tafel door rijden om plaats te nemen. Zeer praktisch dus om in gezelschap volop te genieten”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Rolstoeltoegankelijke ondergrond

Concreet worden de picknicktafels op een rolstoeltoegankelijke ondergrond geplaatst. Ook de weg er naar toe zal aan de nodige toegankelijkheidsvereisten voldoen. “Op die manier kunnen rolstoelgebruikers vlot gebruikmaken van deze genietplekjes op ons openbaar domein. We rekenen op onze burgers om bij deze tafels voorrang te geven aan onze rolstoelgebruikers”, zegt schepen Van Volcem.

Waar worden ze geplaatst?

 • Centrum : 10 stuks verspreid over 10 locaties

 

LOCATIE

AANTAL BANKEN

Geplaats tegen 30/04

 1.  

Buiten de Smedenvest

1

1

 1.  

Baron Ruzettepark

1

1

 1.  

Kruisvest nabij Potterierei

1

 

 1.  

Kruisvest nabij Sint-Janshuismolen

1

 

 1.  

Kazernevest nabij Conzettbrug

1

1

 1.  

Graaf Visartpark

1

1

 1.  

Koningin Astridpark (speelplein)

1

1

 1.  

SNT-

1

 

 1.  

Sebrechts

1

 

 1. 10.  

Huis van de Bruggeling (groenstrook)

1

 

 

TOTAAL

10

5

 

 • West-Brugge:  10 stuks in Sint-Andries en Sint-Michiels verspreid over 8 locaties

 

LOCATIE

AANTAL BANKEN

Geplaatst tegen 30/04

11.

Peter Benoitlaan

2

2

12.

Koude Keuken

2

1

13.

Jan Breydelpark

1

 

14.

Albert Dyserynckpark

1

1

15

Speelplein Hertogenstraat

1

 

16.

Park Les acacia’s

1

1

17.

Binnenhof

1

 

18.

Molewiekstraat West ( in parkzone)

1

 

 

TOTAAL

10

5

 

 

 • Brugge Oost : Sint -Kruis en Assebroek : 10 stuks verspreid over 3 locaties

 

LOCATIE

AANTAL BANKEN

Geplaatst tegen 30/04

19.

De Zorghe, Moerkerkse Steenweg

2

1

20.

Veltem, Sint-Kruis

4

2

21.

Katelijnepark, Assebroek

4

1

 

TOTAAL

10

4

 

 • Noord-Brugge : 10 stuks verspreid over 3 locaties

 

LOCATIE

AANTAL BANKEN

Geplaatst tegen 30/04

22.

Zeebrugge: zeedijk

2

2

23.

Zeebrugge: marktplein

1

1

24.

Zeebrugge: Venetiëstraat

1

1

 

Nog te verdelen

6

 

 

TOTAAL

10

4