Bruggelingen kunnen peter of meter worden van het groen in hun buurt

22
jan
2020

Bruggelingen met groene vingers kunnen voortaan zelf de touwtjes in handen nemen om het groen in hun buurt te helpen beheren en onderhouden. “We willen onze inwoners de kans geven om peter of meter te worden van een straattuin in hun omgeving”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

“Dat stukje groen zullen ze in samenspraak met de begeleidende ambtenaar zelf onderhouden. Zo dragen de Bruggelingen bij aan de creatie van plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en buiten kunnen ontspannen in een groen kader.

In de al aangeplante stadstuinen beheer je als peter of meter gewoon het bestaande groen. Voor straattuintjes waar Stad Brugge zelf nog geen beplanting heeft voorzien, krijgt de peter of meter mee inspraak in de gekozen bloemen en planten. Zelfs je eigen groenten telen op openbaar domein is dan mogelijk. Wie peter of meter is, mag maximaal 20 procent van de tuin gebruiken voor eigen gebruik.

Samen met de buren

Wil je peter of meter worden? Als inwoner van Brugge kan je een of meerdere straattuinen aanvragen. Zelfs als je hoofdverblijfplaats niet in Brugge is, is een peter- of meterschap mogelijk.

Wie samen met de buren wil afspreken om een straattuin te onderhouden, duidt gewoon een contactpersoon aan. Een medewerker van het openbaar domein komt dan langs om de voorwaarden te bespreken. Bij elke straattuin die een peter of meter heeft, zal de stad een merkteken plaatsen.

Wie peter of meter wil worden van een straattuin, kan contact opnemen met straattuinen@brugge.be of telefonisch via 050 44 85 85.