Wat is het Brugs Vredesplatform?

Het Brugs Vredesplatform is een overleg- en adviesplatform over de kleine en grote vrede bestaand uit de Brugse Vredesorganisaties: Pax Christi Brugge, vzw Joe English, VOS regio Brugge, Vredesactie Brugge, Vredes-Wijzer, Nsanga vzw, Amnesty International Brugge en Avansa regio Brugge.
In hoofdzaak werkt het platform rond de bewustmaking van vrede, acties en evenementen over ontwapening en geweldloze conflicthantering.

Tijdens de Vredesweek zet het Brugse Vredesplatform in op een actueel vredesthema.
De Brugse Vredesweek loopt van 21 september (internationale dag van de Vrede) tot 2 oktober (internationale dag van de Geweldloosheid).
Het programma vind je terug op de website en de Facebookpagina.

Zet jouw organisatie zich in voor de vrede vanuit Brugge of ben je zelf bezig met initiatieven om de vrede te bevorderen?
Stuur dan gerust een mailtje naar mira.vandamme@brugge.be en maak deel uit van  het Brugs Vredesplatform. 


Brugse Vredesorganisaties

Deze organisaties zijn in Brugge actief:

Amnesty International Brugge
website - Facebook

Avansa regio Brugge
website - Facebook

Nsanga
website - Facebook

Pax Christi
website - Facebook

VOS Brugge
website - Facebook

Vredesactie Brugge
website - Facebook


Brugse Vredesprijs

De Vredesprijs werd vanaf 2020 tweejaarlijks uitgereikt door het stadsbestuur aan een organisatie die zich inzet voor kleine of grote vrede, en zich zo inspant voor conflictbemiddeling en herstel op lokaal of wereldwijd niveau.

De winnaar van de vredesprijs ontvangt een zilveren gingkoblad gemaakt door de Brugse juwelier Michiel Neels van Gingko Juwelen, en een geldprijs van 500 euro.

Het Brugs Vredesplatform nomineert tweejaarlijks de vredesambassadeur, die tegelijk ook de duurzame held voor de pijler Peace wordt tijdens de Week van de Duurzame Gemeente.
In 2020 ging de prijs naar Het Huis, en in 2022 naar vzw SOCK.


Kalender

Hou deze pagina in de gaten voor opkomende activiteiten.


Mayors for Peace

Mayors for Peace is een internationaal netwerk van steden en gemeenten waar ook de stad Brugge, sinds 2008, lid van is. Deze organisatie werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki en heeft tot doel om in solidariteit met steden van over heel de wereld te pleiten voor nucleaire ontwapening.