Brugse bebloemingsactie: 108.663 bloemen voor 186 buurtcomités

8
mei
2021

De bebloemingsactie van de Brugse Buurtcheques is jaarlijks een groot succes. Dit jaar is de interesse nog groter dan andere jaren. Er werden dit jaar maar liefst 108.663 bloemen aangevraagd door 186 verschillende buurtcomités. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar.

Tijdens de coronacrisis konden vielen bijna alle buurtfeesten in het water. “De ‘knaldrang’ is bij de buurtcomités duidelijk aanwezig”, zegt schepen van Preventie Mathijs Goderis. “Mensen hunkeren naar sociaal contact. En dat is net de bedoeling van deze actie: buren aanzetten om samen de buurt op te fleuren. Dat is niet alleen mooi maar het stimuleert vooral het sociaal contact. Eenmaal heel de buurt in de bloemetjes staat, kan iedereen nog maanden nagenieten van deze samenwerking. Een dikke dankjewel aan de Brugse Buurtcomités voor hun inzet en engagement. De buurtcomités zorgen voor leven en warmte in onze stad.”

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “De Bruggelingen fleuren hun stad op met in totaal 108.663 bloemetjes: 52.511 geraniums (rode, roze en witte) en 56.152 petunia’s (wit, licht roze en paars). Vorig jaar stond de teller op 45.000 stuks, dat is dus nu meer dan een verdubbeling. 8.600 huizen zullen bloemetjes op de vensterbank hebben. Deelgemeente Assebroek (28.370 bloemen) en Brugge centrum (20.304 bloemen) worden het meest bebloemd. Ieder bloemetje in de straat maakt het verschil, een opfleuring van de dag.” 

Start terrassen, Triënnale én bebloeming

Voor het tweede jaar op rij wordt er gewerkt met leveringen. De grootste aanvragen werden door de leverancier al op donderdag en vrijdag geleverd. De middelgrote aanvragen worden vandaag geleverd en de kleinste aanvragen kunnen ook vandaag op de site van openbaar domein worden afgehaald.

Burgemeester Dirk De fauw: “Vandaag is het een speciale dag voor Brugge. Na ruim een half jaar verplichte sluiting openen de horecazaken terug hun terrassen. Bovendien geven we startschot voor de Triënnale Brugge 2021. En uitgerekend vandaag schenken we aan de Bruggelingen massaal veel bloemen om hun buurten en hun leven op te fleuren. Hopelijk is deze dag het begin van de terugkeer naar het oude normaal.”

Praktisch

Door de blijvende nationale en lokale coronamaatregelen die van kracht zijn, worden de bloemen op vaste momenten geleverd aan de verschillende comités vanaf 800 stuks. Kleinere bestellingen tot 250 stuks kunnen op daarvoor voorziene tijdstippen afgehaald worden in de serres van de Groendienst (Buiten de Smedenpoort 2). Middelgrote bestellingen tussen 251 en 799 stuks worden door stadsmedewerkers op zaterdag 8 mei bij de buurten geleverd.