Brugse Buurtcheques editie 2017: samen inzetten op buurten met pit

16
feb
2017

Brugse buurtbewoners en buurtcomités zijn en blijven actief en ook in 2017 zal het stadsbestuur dit blijven ondersteunen. In 2016 kwamen er maar liefst 211 aanvragen voor ondersteuning binnen via een buurtcheque. In 2015 waren dit er 203 en in 2014 waren het er 198. Het blijft dus een succes dat in stijgende lijn gaat. Heel wat Bruggelingen steken graag zelf de handen uit de mouwen voor een aangename woon- en leefbuurt.

Het stadsbestuur wil Brugge nog hechter maken en nodigt de burgers uit om nog een stapje verder te gaan. Brugse buurtcomités kunnen nu één of zelfs twee buurtcheques aanvragen om een ontspannende buurtactiviteit of buurtfeest te organiseren. Niet enkel in de zomer, maar het hele jaar rond. 

Daarenboven krijgen buurtcomités de mogelijkheid om een buurtoppepper aan te vragen. Deze buurtoppepper geeft buurtbewoners de mogelijkheid om de leefbaarheid en uitstraling van de buurt te versterken. In 2016 werden enkele mooie initiatieven gerealiseerd met de hulp van de buurtoppepper: verschillende buurtcomités zijn gestart met een burenhulp-project, anderen hebben een buurtbibliotheekje geplaatst of plaatsten hun eigen buurtbank.

Cultuur en sport

 

Daarnaast werden ook buurtcomités ondersteund die een opkuisactie organiseerden of hun eigen kerstverlichting wilden maken. Heel wat warme initiatieven die bijdragen aan de sociale cohesie in de buurt.

Ook dit jaar worden de Brugse buurten uitgedaagd om hun buurtoppeppers aan één van volgende kapstokjes op te hangen:

  1. ‘een mooie propere buurt’: samen een opkuisactie organiseren of investeren in een buurtkruidenbak of ontmoetingsbank.
  2. ‘buren helpen buren’: samen de zorg voor elkaar opnemen in de buurt via kleine acties: boodschappen doen, gras afrijden …
  3. ‘creatief-artistiek’: de buurt beter leren kennen via een fotoboek of samen een buurtvoorstelling organiseren.
  4. ‘kindvriendelijke buurtoppepper’. Brugge wil het label ‘kindvriendelijke stad’ verwerven en via deze buurtoppepper willen we ook buurten uitnodigen om na te denken wat kinderen in hun buurt zouden willen aanpakken.

In 2017 verwennen we de Brugse buurten opnieuw met een uitgebreid cultuuraanbod: naar de film met je buren, deel uitmaken van de gala-avond van het Mooov-festival of een rondleiding krijgen in de Stadsschouwburg. Ook voor de sportievelingen is er terug een mooi aanbod uitgewerkt: schieten met luchtdrukwapens, watercocktail en petanque staan dit jaar op de planning. En daarnaast is er natuurlijk terug de bebloemingsactie.

Vorig jaar werden zo’n 35.000 bloemetjes uitgedeeld bij 71 verschillende buurtcomités. Dit jaar worden nog meer Brugse buurten verleid tot een mooie bloemenbuurt. Tot slot rukt in 2017 ook ‘de Belgiek’ opnieuw uit. Dit gewezen lunapark wordt ter beschikking gesteld aan Brugse buurtcomités die met elkaar willen samenwerken om een fantastisch buurtweekend in elkaar de boksen.

Het traditionele boekje heeft nieuwe look: het is dunner (dus minder tekst), maar bevat zeker niet minder informatie. Alle essentiële informatie kunt u nog steeds in het boekje lezen, maar meer in detail kunt u alles nalezen op onze vernieuwde website www.brugsebuurten.be.

Stad Brugge koos ervoor om deze bestaande website  ‘Brugge lokaal‘ grondig om te bouwen tot een echt platform waar Brugse buurten info vinden over alles wat ze moeten weten rond de buurtcheques en de buurtoppeppers. Het is zowel interessant voor bestaande buurtcomités, als voor geëngageerde Bruggelingen die nog niets in hun buurt organiseren, om een kijkje te nemen op de vernieuwde website. Inspiratie voor een leuke buurtactiviteit, zal men er zeker vinden. Aan de website is ook een nieuwe facebookpagina gekoppeld: www.facebook.com/brugsebuurten, waar regelmatig nieuwtjes zullen op verschijnen. 

Deel deze pagina