Brugse historische kranten

5
okt
2016

De Openbare Bibliotheek Brugge beschikt over een uitgebreide collectie historische kranten. De oudste krant, Nieuwe tydinghen uyt verscheyde ghewesten, dateert uit 1637 en is digitaal te raadplegen op www.flandrica.be .

Historische kranten zijn het papieren geheugen van een bepaalde periode, maar zijn heel kwetsbaar. Om de collectie te vrijwaren, ze makkelijk doorzoekbaar te maken en van een ruim publiek beschikbaar te stellen, werd een digitaliseringsproject opgestart. Vanaf 12 oktober kunt u op www.historischekrantenbrugge.be  ruim 250 000 pagina’s digitaal raadplegen. U kunt de volledige collectie doorzoeken of u beperken tot een bepaalde krant of periode. U kunt ook bladeren door de kranten. Dankzij OCR (optische tekenherkenning) kunt u ook via trefwoord zoeken.

Volgende kranten zijn reeds digitaal te raadplegen: Brugsche Gazette, Gazette van Brugge, ’t Jaer 30, ’t Jaer 70, Journal de BrugesJournal du Département de la Lys, La Patrie, Stadsbode en De Westvlaming. In de toekomst wordt de krantenbank uitgebreid met tientallen Brugse kranten.