Brugse subsidie voor het schrappen van de nummerplaat is een groot succes

13
jul
2022

In april 2022 lanceerde Stad Brugge een premie voor Bruggelingen die hun wagen van de hand doen. In ruil voor de nummerplaat én het engagement om het minstens drie jaar met een auto minder te doen, kunnen aanvragers een mobiliteitsbudget tot 500 euro ontvangen.
Dat budget kan worden gebruikt voor het aankopen van een fiets, ritten op het openbaar vervoer of voor het gebruik van deelwagens en deelfietsen.

Eén maand na de lancering van de subsidie ontving Stad Brugge al 40 aanvragen. De subsidie is populair bij jong en oud. Er komen zowel aanvragen van gepensioneerden die overstappen naar het openbaar vervoer en de elektrische fiets, als van dertigers die berekenden dat het gebruik van een deelwagen vaak veel efficiënter en goedkoper is dan zelf een wagen te bezitten.

Fiets vaak beste keuze in een stad als Brugge

Ook Mathias Mestdagh (31) verkocht onlangs zijn wagen. De Bruggeling ontvangt een subsidie van 390 euro. “In een stad als Brugge is de fiets simpelweg de beste keuze voor mijn verplaatsingen. Binnen het kwartier sta ik op mijn werk, in de supermarkt of in de fitness.
Voor langere afstanden neem ik de trein en voor grote aankopen gebruik ik een deelwagen. Deze komt mij een pak goedkoper uit dan mijn eigen wagen.”

De grote interesse maakt duidelijk dat veel mensen bereid zijn om zich op een duurzamere manier te verplaatsen.  
De Stad geeft de mensen die hiervoor kiezen graag een duwtje in de rug. Aangezien gewerkt wordt met een mobiliteitsbudget, komt de subsidie uiteindelijk ook terecht bij de aanbieders van duurzame mobiliteitsoplossingen.

Autodeelplatformen kunnen investeren in nieuwe deelwagens

Autodeelplatformen kunnen zo bijvoorbeeld extra investeren in nieuwe deelwagens. Dit komt finaal het aanbod voor alle Bruggelingen ten goede.”

Van de eerste 40 aanvragen werden er 26 goedgekeurd, wat goed is voor 12.352,86 euro subsidies. Bruggelingen waarvan de aanvraag afgekeurd werd, krijgen wel de kans om hun dossier alsnog te vervolledigen.

Meer info over de subsidie is terug te vinden op
www.brugge.be/subsidie-voor-schrappen-van-de-nummerplaat