Brugs Food Lab

Foodlab Brugge heeft een volledige nieuwe site: foodlab.brugge.be

Voortaan vind je er alle info terug van lokale beleidsmakers en middenveldorganisaties die expertise hebben rond de 3 thema’s: stadslandbouw, korte keten en voedselverlies .

  

 

Brugs Food Lab

Klimaatwedstrijd 2017

Gratis filmworkshop voor jongeren

Festival Heerlijk Brugge

Project voedselverlies in zorginstellingen

 

 

Brugge was partner in het Europees Food Smart Cities project (2015-2016). Doel van het project was het creëren van een netwerk van Food Smart Cities, dat de ontwikkeling en implementatie van een duurzaam, inclusief, flexibel, effectief en efficiënt stedelijk voedselsysteem faciliteert. Dit project heeft een expliciete link met het door de gemeenteraad goedgekeurde klimaatplan.
Via het netwerk ‘Food Smart Cities for Development’ werkte de Stad ook samen met negen andere Europese steden, waaronder Milaan (leadpartner), Turijn, Marseille, Barcelona…

Het Brugs Food Lab  (video) werd opgericht, dit is een kennis- en ontmoetingsplatform van stakeholders (middenveldorganisaties) die expertise hebben rond de 3 thema’s (stadslandbouw, korte keten en voedselverlies) en lokale beleidsmakers.

Brugs Food Lab

Samen met de facilitator (Coduco ism FSE Network) ontwikkelden ze de duurzame voedselstrategie met voedselrichtlijnen "food guidelines"  opgebouwd rond stadslandbouw, korte keten, Fair Trade, voedselverlies en educatie

Hier kan je  de ppt presentaties van de publieksdag in sept 2015 bekijken.

Foto's vind je op de facebook pagina Brugge Klimaatneutraal.

 

Op 28-29 mei 2016 organiseerden ze samen met Stad Brugge het foodfestival Heerlijk Brugge rond deze thema’s. een nieuwe editie is voorzien op 27 augustus 2017.

Stad Brugge ontving hier ook de Klimaatprijs voor in 2016 en werd genomineerd in de Food Waste Awards.

Nu werken ze verder acties uit om de duurzame voedselstrategie te realiseren.

Een van de eerste acties om deze strategie te realiseren was de opmaak van een brochure over het Food Lab en een handleiding rond duurzame voeding op evenementen.

 Sinds 2008 is Stad Brugge al Fair TradeStad en gebruiken we op stadsrecepties al FairTrade koffie, thee en fruitsap. Stad Brugge besliste om vanaf 2017 deze handleiding te gebruiken en op de stadsrecepties en eigen evenementen duurzame voeding aan te bieden!

 

Wil jouw organisatie meewerken in het Brugs Food Lab, neem dan contact op .

Info over de strategie en huidige acties: http://www.detoekomstvanbrugge.be/nl/food-lab 

Info over het Europees FSC project: http://www.milanurbanfoodpolicypact.org/bruges/ 

 

 

logo Food Smart citieslogo European Year 2015

 

 

 

 

 

Klimaatwedstrijd  2017 

Naar aanleiding van deze duurzame voedselstrategie (opgemaakt i.s.m. Food Lab) en de ambitie om klimaatneutraal te worden in 2050 (klimaatplan), schrijft Stad Brugge opnieuw een wedstrijd uit om projecten in Brugge rond duurzame voeding financieel te ondersteunen. Info: http://www.detoekomstvanbrugge.be/nl/food-lab

 Daarom lanceren we langs deze weg een oproep naar mensen die het voelen kriebelen om bv een CSA* project op te starten in Brugge? Of die een fantastisch idee hebben om voedselverlies te vermijden?

 Deze projecten moeten kaderen in een (of meerdere) van de thema’s van de voedselstrategie: stadslandbouw/stadstuinieren, korte keten, voedselverlies, Fair Trade en minder vleesconsumptie. Zowel projecten die opgestart zijn in 2016/2017 (nog niet eerder ingediend) of die opgestart worden in 2017 komen in aanmerking. 

 Om deel te nemen aan de wedstrijd dient het inschrijvingsformulier gebruikt te worden. Dit moet ingediend worden vóór 31 juli 2017 op volgend adres: Huis van de Bruggeling, Frank van Ackerpromenade 2, 8000 Brugge of via mail: leefmilieu@brugge.be

 De ingediende projecten worden beoordeeld volgens o.a. volgende criteria: innovatie, sociaal- en milieu-impact, herhaalbaarheid, prijs/kwaliteitverhouding.

 De winnaars kunnen een geldprijs, afhankelijk van de kostprijs van het project, met een max. van €2500 bekomen. Deze prijs moet gebruikt worden om de werken of aankopen te bekostigen die beschreven zijn in de aanvraag. Dit wordt bewezen via verslag aan dienst leefmilieu met facturen. Als het project niet doorgaat, behoudt Stad Brugge het recht om de geldprijs terug te vorderen of niet uit te reiken.

 Meer info over de wedstrijd (reglement) en het inschrijvingsformulier vind je terug op http://www.detoekomstvanbrugge.be/nl/food-lab

 

 

Vorige edities:

2016

Naar aanleiding van de deelname aan het Food Smart Cities project, schreef Stad Brugge opnieuw een wedstrijd uit om projecten in Brugge rond duurzame voeding die opgestart zijn in 2015 of opgestart worden in 2016, financieel te ondersteunen!

Winnaars: Howest, Visgro, Oranje en woonzorgcentrum Engelendaele!

De winnaars kregen een geldprijs van maximum €1500. 

Info:  http://www.detoekomstvanbrugge.be/nl/food-lab

 

2015 

Stad Brugge wil haar inwoners ook oproepen en stimuleren om mee te werken aan een klimaatneutraal Brugge 2050.
Ter ondersteuning van dit project rond duurzame voeding schreef Stad Brugge een wedstrijd uit om projecten in Brugge die opgestart zijn in 2015 of die opgestart worden binnen de eerste 6 maanden, financieel te ondersteunen.
Deze projecten moesten kaderen in een van de volgende thema’s: stadslandbouw/stadstuinieren, korte keten, voedselverlies, Fair Trade en minder vleesconsumptie.

Er waren 12 deelnemers, volgende projecten werden uitgekozen als winnaar:

- Soepcafé: Sociaal versterkend werken d.m.v. voeding- voedselverlies: ophalen van voedseloverschotten in supermarkten met fiets + verwerking ervan, zij willen budget gebruiken voor aankoop overdekte trapfiets

- Visgro: project rond promoten van onbekende vissoorten (voedselverlies)+ leren verwerken ervan, wil budget gebruiken voor deze actie op te starten

- vzw opstap: brug slaan tussen het bestaande moestuinproject en de schoolbuurt (2.28 hectare ter beschikking) , wil budget gebruiken aankoop materiaal, begeleiding door Velt

- vzw Oranje: samen met Zerofoodwaste, partners en buurt een verdeelpunt oprichten voor voedseloverschotten, wil budget gebruiken voor o.a., aankoop frigo's

- Voedselbos: d.m.v. vormingen en Brugse organisaties een voedselbos creëren, wil budget gebruiken voor cursussen en creëren van voedselbos (plantgoed, beheerswerken)

- Kopjezwam: kweken van oesterzwammen op koffiegruis en brouwslob, na de oogst van de oesterzwammen hergebruik van het substraat als

compost + uitbreiding naar daklandbouw, wil budget gebruiken o.a. voor materiaal kweekruimte, bakfiets

Zij krijgen een geldsom van 2500€. Deze prijs moet gebruikt worden om de werken of aankopen te bekostigen die beschreven zijn in de aanvraag. Dit wordt bewezen via verslag aan dienst leefmilieu met facturen. Als het project niet doorgaat, behoudt Stad Brugge het recht om de geldprijs terug te vorderen of niet uit te reiken.

 

 Gratis filmworkshops

Om jongeren te betrekken bij thema van duurzame voeding en Food Lab, bieden we gratis filmworkshops aan voor jongeren!

In deze vijfdaagse workshop leren jullie hoe een echte film tot stand komt. Na alle aspecten (beeldtaal, special effects, acteren) onder de knie te hebben, staan jullie voor één dag op een echte filmset (met ervaren ploeg en regisseur) èn ACTIE!
De film wordt nadien professioneel gemonteerd, voorzien van muziek en afgewerkt tot in de kleinste puntjes. Deze film wordt er één om nooit meer te vergeten.

Organsiatie: dienst leefmilieu i.s.m. Sarazon Creative
Prijs:     Gratis maar motiveer waarom je wil deelnemen!

Locatie: kinderboerderij 7 torentjes, Canadaring 41, 8310 Brugge

Wanneer:

3-7 juli 2017: 8-12 jaar (deze workshop is volzet, we maken wel reservelijst aan)
7-11 aug 2017: 12-16 jaar

Meer info: zie folder  of leefmilieu@brugge.be t 050 47 53 80

 

 

Festival Heerlijk Brugge 

Recente editie van (H)eerlijk Brugge: info vind je hier: https://www.brugge.be/heerlijk

heerlijk brugge

Proef de toekomst in (H)eerlijk Brugge – Future Food!

Op 27 augustus 2017 laat Stad Brugge i.s.m. het Food Lab je proeven van duurzame en innovatieve voeding in hartje Brugge !(Astridpark). 

Via allerhande doe- activiteiten en proevertjes kom je er alles te weten over: zelf je groenten telen, stadslandbouw, lekkere receptjes met lokale ingrediënten, minder vlees eten, tips om minder voedsel te verspillen, fairtrade en biologische producten. 

Bezoek de streekproductenmarkt Local Heroes en ga naar huis met een boodschappentas vol met (h)eerlijke producten.

Kom zeker langs, om te proeven en mee te genieten tijdens de vele kookdemonstraties!

Op het menu:

Om 11 u: première kortfilm duurzame voeding (Magdalenakerk)

van 11u-17 u:
* gratis proevertjes
* doe-activiteiten van de leden van het Brugs Food, zowel voor volwassenen en als kinderen
* wedstrijd.

van 11u-19u:
*geniet van een hapje en drankje in de chillzone
*streekproduktenmarkt
*Local Heroes
*kookdemo's (tot 18u30)

van 19u tot 22u:
*Afsluitmoment Info: www.heerlijkbrugge.be

Deel het event op Facebook!

 

 

Editie 2016:

In het kader van dit FSC project werd op 28 en 29 mei 2016 het evenement Heerlijk Brugge (video) georganiseerd om bewustmaking te creëren bij de Bruggeling rond duurzame voeding (stadslandbouw, korte keten, voedselverlies, Fair Trade). Je kon er deelnemen aan het gratis banket op basis van voedseloverschotten (video feeding the 5000): Pieter Lonneville (Tête Pressée), Wim Lybaert en de leerlingen van Spermalie, Hotel en Toerismeschool Brugge, toverden een heerlijk gerecht voor u klaar!

Op de Streekproductenmarkt Local Heroes kon je lokale producten kopen en de Fair Trade Exhibition stond tentoon in het Atrium van het Station.

Eveneens was het een uitgelezen moment voor de organisaties van het Food Lab om naar buiten te treden met hun activiteiten.

En vooral om iedereen te laten genieten van (h)eerlijk eten!

Winnaars van de stempelactie: Veerle roosbeek, Leni Vandendriessche, Dries de Ghein, Mattao, Korneel Vansteelandt, Sofia Swertvaegher, Lieven dupont, Lieve Van Hauwaert, Lilou Haelwijck

Dagfavoriet is kopjezwam, zij ontvangen 500€ voor hun project.

Info: (H)eerlijk Brugge 

FB: : https://www.facebook.com/events/1584068458580599/ 

 

Project voedselverlies in zorginstellingen

Food Lab Brugge stelde in het kader van het Europees project ‘Food Smart Cities for Development’ een strategie op rond duurzame voeding: de Food Guidelines. Deze strategie werd bekrachtigd door het college van burgemeester en schepenen. Brugge onderstreepte haar ambitie hierrond bij het ondertekenen van het Urban Food Policy Pact (Milaan, oktober 2015).

Een van de strategische prioriteiten onder voedselverlies was de volgende: ‘Reductie van voedseloverschotten bij publieke organisaties’.

Stad Brugge spitst de actie rond voedselverlies toe op de sector zorginstellingen en  krijgt van OVAM een subsidie van 50 procent voor het project. OVAM en departement WVG (welzijn, volksgezondheid en gezin) worden ook verder betrokken bij de concrete uitwerking.

ovam

Stad Brugge en het Brugs Food Lab willen met dit project

*bewustmaking creëren bij een wijd publiek
*kosten besparen voor deze zorginstellingen
*uitstoot van broeikasgassen (gelinkt aan het gederfde voedsel) verminderen.

Deelnemende zorginstellingen zijn: AZ St. Jan , AZ St. Lucas, Campus Het Anker van het Begeleidingscentrum Spermalie en Rudderstove (centrale keuken OCMW Brugge).

De organisatie Foodwin, het Europees innovatienetwerk rond voedselverlies, ondersteunt steden en lokale overheden om voedselverlies te reduceren en doet dit samen met innovatoren en ondernemers. Samen met de dienst leefmilieu zullen zij de zorginstellingen begeleiden en coachen.

De voorbereidingen zijn al gestart, in september zal er een nulmeting gebeuren. Tijdens een innovatieworkshop (november 2017) volgens methode food Waste Challenge (ontwikkeld door Foodwin) zoeken de zorginstellingen samen met experts , stakeholders, Food Lab naar oplossingen voor deze uitdaging.

Deze worden dan uitgetest, verfijnd en geëvalueerd. Elke zorginstelling krijgt hiervoor een aanpak op maat. Op basis van dit testtraject stelt elke zorginstelling een implementatieplan op waarop opnieuw een meting volgt. Er wordt ook een handleiding (april/mei 2018) opgemaakt met de methodologieën van de verschillende geoptimaliseerde innovaties die werden ontwikkeld bij de zorginstellingen. Op deze manier kunnen ook andere zorginstellingen aan de slag met oplossingen om voedselverlies te vermijden.

In 2018 komt er een slot event voor de Vlaamse zorgsector waar de resultaten en handleiding zullen worden voorgesteld.

Info: http://www.detoekomstvanbrugge.be/nl/food-lab

 

Deel deze pagina