BRUTAAL Nieuw internationaal tweejaarlijks literatuurfestival

7
nov
2016

BRUTAAL vindt plaats 5 tot 13 mei 2017. Wat mag je verwachten?

  • Nieuwe verhalen van drie te ontdekken talenten. Ze krijgen een schrijfopdracht, en brengen straks de winter door in Brugge. Tijdens Brutaal brengen ze verslag uit over hun verblijf in de stad.
  • Inspirerende ontmoetingen en diepgaande gesprekken met een selectie van uitgelezen auteurs. Op verborgen plekken en verrassende pleinen in de stad.
  • Brute en talige interventies in de binnenstad: poëtische acties, verhalen, urban legends, manifesten. Overdag en ’s nachts.
  • Het festival sluit af met de Nacht van de Brutaliteit: spoken word meets music.

BRUgge stelt TAAL centraal, en wil negen dagen lang wil een broeinest zijn voor schrijvers en lezers, lettervreters en woordsmeden, voor literatuur en taal. Een labo waar het geschreven en gesproken woord centraal staan.

BRUTAAL is een opdracht van de stad Brugge – naar een idee van burgemeester Renaat Landuyt - aan het nieuwe kunstencentrum KAAP (het vroegere Vrijstaat-De Werf), met medewerking van diverse Brugse en nationale partners.

“Brugge knoopt zo aan bij haar verleden, de Gouden Tijd. Een tijd waarin Brugge niet enkel een broedplaats was voor ambachten en kunsten, maar ook voor nieuwe teksten en talen. De stad stond in de veertiende eeuw internationaal bekend voor z’n boekverluchting, grafplaten en letterkunst. Of zoals Frits Van Oostrom het omschrijft in z’n meesterwerk uit 2013, “Wereld in Woorden”: Brugge was in die tijd de meest kosmopolitische stad, artistiek en literair het meest innovatief, een stad waar commercie en cultuur hand in hand gingen. Brugge stond internationaal centraal in de overgangstijd na de late middeleeuwen.

Die centrale rol in kunsten en literatuur wil Brugge ook nu, in de huidige overgangstijd, opnemen.”, aldus burgemeester Landuyt.

Het programma wordt samengesteld door Sigrid Bousset (voormalig directeur Passa Porta en curator Winternachten), en Hendrik Tratsaert (artistiek directeur Vrijstaat – De Werf), samen met de artistieke ploeg van het kunstencentrum.

Hier het volledige programma

Deel deze pagina